19 yılda 28 bin işçi öldü
AKP'nin iktidarda olduğu 19 yıllık dönemde AKP’li kurmayların dilinden 'ekonomik kalkınma', 'büyüme' ve 'yerli-milli' gibi sözlerin eksik olmadığına dikkat çeken İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 2002 yılından bu güne kadar 28 bin 380 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı
03.11.2021 16:10:00





İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) iktidara gelmesinin 19'uncu yıl dönümü vesilesiyle işçi ölümlerine dair bir rapor açıkladı. İSİG Meclisi internet sitesinde açıklanan verilere göre AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılının son iki ayında 146 işçi yaşamını yitirirken, 2021'in son on ayında bin 847 kişi öldü. Bu 19 yılda AKP'li kurmayların dilinden "ekonomik kalkınma", "büyüme", "İleri Türkiye", "yeni Türkiye" ve "yerli-milli" sözleri eksik olmadığının ifade edildiği İSİG açıklamasında, 'Ancak çalışanlar ve halk açısından değişen birşey yok' fiadelerine yer verildi. Raporda AKP'nin 19 yıllık iktidarında ölen işçi sayısı ise Kasım 2002-Kasım 2021 arasında en az 28 bin 380 olarak açıklandı. Soma, Davutpaşa, Ermenek, Hendek ve üçüncü havalimanı ve Tuzla Tersaneleri'nde yaşanan işçi ölümlerini hatırlatan İSİG Meclisi, Türkiye'de her yıl yaklaşık 120 bin ila 360 bin arasında işçinin meslek hastalığına yakalandığını belirtti. Meslek hastalıklarına bağlı ölümlerin, iş cinayetlerine bağlı ölümlerin yaklaşık 5-6 katı fazla olduğunu ifade eden İSİG Meclisi, "Ancak SGK her yıl 500 civarı meslek hastalığı tespit etmiş ve her yıl 5-20 civarı meslek hastalığına bağlı ölüm açıklamıştır. Oysa bu dönem sayının 5-6 katı meslek hastalığına bağlı ölüm meydana gelmiştir. Hükümetler meslek hastalıklarını gizlemiştir" görüşüne yer verdi. İşçi ölümlerinin çoğu zaman "yargıda cezasız kaldığı" eleştirisini dile getiren İSİG Meclisi, "davalarda asıl sorumluların mahkemeye çıkartılamadığını, tali sorumluların ise kısa süreli hapis cezalarına çarptırıldığını ve bu cezaların para cezasına çevrilerek taksitlendirildiğini" dile getirdi.
İşçi hakları korunmadı
İSİG Meclisi'nin açıklamasında, AKP iktidarı döneminde işçi hakları açısından eleştirilen diğer noktalar da sıralandı. Sendikalaşmanın engellendiğinin ifade edildiği açıklamada, sendikalaşan işçiler işten atılmış ve iktidara bağlı sendikaların egemen hale getirildiğine vurgu yapıldı. Çocuklar çalışması yasak olan işkollarında çalışmanın yanında 15 yaşın altında da çalıştırıldığının ifade edildiği açıklamada, yoksulluk, 4+4+4 eğitim sistemi, çırak ve stajyerlik uygulamaları, mevsimlik tarım işçiliğinin omurgasının çocuklardan oluşturulması gibi nedenlerle üçte biri 14 yaş ve altında olmak üzere her yıl 60-70 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiği ifade edildi. İSİG Meclisi'nin açıklamasında AKP iktidarı döneminde, emekli olduğu halde çalışan, emeklilik yaşını beklediği için çalışmak zorunda kalan ve emekli olma hakkını sigortasız çalıştığı ya da sigortası düzenli yatırılmadığı için kazanamayan milyonlarca emekli/yaşlı işçi kitlesi oluştuğuna dikkat çekildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.