logo
19 NİSAN 2024

2016 = ZİFİRİ KARANLIK

31.12.2016 00:00:00
Kan, gözyaşı, kaos, kriz, darbe, suikast, operasyon, baskın, bomba, patlama, terör, şehit...
Her birinin ocaklar söndürdüğü, ülkemize ağır faturalar yüklediği bu kelimeler 2016 yılına damga vurdu.
Geride bıraktığımız 2016 yılı Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en karanlık sayfası olarak tarihe geçti.
Bu yazımızda kan ve gözyaşı yılının 'EN'lerini derlemeye çalıştık.
İşte bizim gözümüzden 2016 yılı.
YILIN HATTA YÜZYILIN İHANETİ: FETÖ DARBE GİRİŞİMİ
Yıllarca devletin her birimi içine özenle yerleştirilen hatta devleti ele geçiren sözde dini görünümlü CIA hareketi hain yüzünü 15 Temmuz'da gösterdi. Ordu içine yuvalanmış Fetullah Gülen Terör Örgütü militanları darbeye kalkıştı. Milletin üzerine F-16'dan, helikopterden kurşun yağdırdılar, tanklarla vatandaşları ezdiler. Yetmedi TBMM'yi bombaladılar. Yaklaşık 250 kişi şehit oldu, yüzlerce kişi de yaralandı. Türkiye'yi bir iç savaşa sürüklemeyi de amaçlayan ve aynı zamanda bir işgal hareketi olarak da değerlendirilen hain kalkışma milletin iradesine çarptı ve hainlerin planları bozuldu.
YILIN TEMİZLİĞİ: FETÖ
Devlet içinde yapılanan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerine 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kapsamlı bir tasfiye operasyonu düzenlendi.
TSK'dan Emniyet'e, Milli Eğitim'den Yargı'ya kadar tüm kamudan onbinlerce kişi FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle atıldı.
YILIN ACISI -1: BOMBALI TERÖR SALDIRILARI
Türkiye Gaziantep'ten Kayseri'ye, Ankara'dan İstanbul'a, Elazığ'dan Bursa'ya Türkiye terör örgütlerinin hain saldırılarının hedefi oldu.
Yaklaşık 30 farklı bombalı saldırıda asker, polis ve sivil olmak üzere 400'e yakın vatandaşımız şehit oldu.
YILIN ACISI -2: GÜNEYDOĞU'DA SOKAK ÇATIŞMALARI
Açılım sürecinin azdırdığı terör örgütü PKK Güneydoğu'da güvenlik güçlerimizle hendek savaşlarına girdi. Sur, Şırnak, Cizre, Nusaybin, Silopi, Yüksekova, İdil gibi birçok noktada aylar süren çatışmalar yaşandı.
Bu bölgeler harabeye dönerken yüzlerce güvenlik görevlimiz şehit oldu ve yaralandı.
YILIN OPERASYONU: FIRAT KALKANI
Türkiye sınır ötesinden özellikle Kilis ve Gaziantep'i hedef alan roketli saldırıların artması üzerine Suriye'ye Fırat Kalkanı adını verdiği harekat başlattı.
Terör örgütü IŞİD'in hedef alındığı harekatta 39 şehit verdik.
Türkiye, operasyonun El Bab ayağında sözde stratejik ortak ABD'nin ihanetine uğradı.
 YILIN YARDIMCISI: BAHÇELİ
AKP hükümetinin her başı sıkıştığında imdadına koşan MHP lideri Devlet Bahçeli bu misyonunu 2016 yılında da sürdürdü hatta taçlandırdı.
15 Temmuz sonrası AKP hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dahi gündeminden düşen başkanlık sistemini yeniden tartışmaya açan ve Meclis'e gelmesine neden olan Bahçeli bu anlamda iktidarın en büyük yardımcısı oldu.
YILIN KAYBEDENİ: DAVUTOĞLU
5 yıl Dışişleri Bakanlığı ve yaklaşık 1.5 yıl da Başbakanlık yapan Ahmet Davutoğlu'nun "komşularla sıfır sorun ve stratejik derinlik" diyerek başlattığı Suriye politikası Türkiye için tam anlamıyla stratejik çukur oldu.
Esad'ı devirme planları boşa çıkan Davutoğlu, Süleyman Şah Türbesi'nin kaçırılması, krize neden olan Rus uçağının düşürülmesinde "emri ben verdim" açıklaması, "canlı bombaların listesi var ama eylem yapmadan yakalayamıyoruz" vs." açıklamalarıyla çok konuşuldu. 
Davutoğlu 22 Mayıs 2016'da AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevini Binali Yıldırım'a devretmek zorunda kaldı.
DÜNYA'DA YILIN KAYBEDENİ: ABD
ABD'nin Rusya karşısında Ukrayna ile başlayan ve Suriye ile devam eden mevzi kaybı devam etti.
İsrail ile birlikte geliştirdikleri Büyük Ortadoğu Projesi ile yaklaşık 15 yıldır İslam dünyasını kan gölüne çeviren ABD Suriye'de sert kayaya çarptı. ABD bu anlamda dünyada yılın kaybedeni olurken Rusya son yıllarda yakaladığı hızlı yükselişi devam ettirerek kazanan taraf oldu.
YILIN FİYASKOSU -1: AB POLİTİKASI
Hükümetin ilk yıllarından itibaren "katolik nikahı kıymak istiyoruz" diye başlattığı AB'ye üyelik hayali, fiilen sona erdi.
Geri Kabul Anlaşmasıyla Türkiye AB'nin mülteci deposu haline getirilirken mülteciler için kullanılmak üzere taahhüt edilen 3+3 milyar Euro yardım yapılmadı.
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında da ikiyüzlü bir politika izleyen AB darbe girişimi sonrası atılan adımları bahane ederek zaten fiilen durmuş olan müzakereleri resmen durdurma konusunda prensip kararı aldı.
YILIN FİYASKOSU -2: ORTADOĞU POLİTİKASI
Ankara'nın kırmızıçizgileri sözde stratejik ortak ABD tarafından kabul görmedi. ABD tüm uyarılara rağmen terör örgütü PKK uzantısı PYD-YPG'ye açıktan destek vermeye devam etti.
Ankara'nın bu örgütün Fırat'ın batısına geçmemesi yönündeki ısrarı da dikkate alınmadı.
Musul operasyonuna katılma talebi de dikkate alınmayan Türkiye'nin, "hem masada, hem saha da olacağız" tezi de havada kaldı.
Suriye politikası Türkiye'ye 3 milyon mülteci, ağır mali yük ve terör olarak yansıdı.
YILIN GERÇEĞİ: ABD'NİN TERÖRE DESTEĞİ
Sözde stratejik ortağımız ABD Türkiye'nin canını yakan terör örgütlerinden kimisine açık kimisine de gizli destek verdi.
Terör örgütü PKK'ya gizli desteğini yıllardır olduğu gibi yine sürdüren ABD bu örgütün Suriye kolu PYD-YPG'ye ise açıktan destek verdi.
ABD, FETÖ'nün darbe girişiminde perde arkasındaki güç olarak ön plana çıktı. ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'un ifadesine göre CIA darbeye yardım etti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan "DEAŞ da dahil olmak üzere PYD/YPG bunlara destek veriyorlar. Hepsinin tescilli olarak, resimle, fotoğrafla, video kayıtlarıyla elimizde belgeleri var" açıklaması yaptı.
YILIN TARTIŞMASI: BAŞKANLIK
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her fırsatta tartışmaya açtığı Başkanlık sistemi tartışması ete kemiğe büründü. MHP'nin sürpriz desteğiyle harekete geçen AKP Cumhurbaşkanlığı sistemi adını verdiği sistem değişikliğini Meclis'e getirdi.
CHP'nin 'tek adam rejimi geliyor' eleştirilerine neden olan paketin görüşmeleri Anayasa Komisyonu'nda kavga gürültü eşliğinde devam ediyor.
YILIN ÇARKI: İSRAİL İLE ANLAŞMA
Özellikle seçim dönemlerinde köpürtülen İsrail karşıtlığı yine sözde kaldı.
Mavi Marmara katliamıyla görünürde bozulan Türkiye-İsrail ilişkileri iki ülke hükümetleri arasında yapılan anlaşma ile normalleşti.
Karşılıklı olarak büyükelçiler atanırken Mavi Marmara davası düşürüldü. İsrail Mavi Marmara katliamından dolayı mağdurlara "lütuf" olarak 20 milyon dolar ödemeyi kabul ederken bu para karlığı İsrail'e açılan davalar düşürüldü. Gazze ablukası ise aynen devam ediyor. İsrail bu anlaşma ile Doğu Akdeniz'den çıkardığı doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya pazarlama hakkı kazandı.
YILIN İFLASI: EKONOMİ
Gizli kriz aşikar oldu. Doların 3.5 TL seviyesinin üzerine çıkmasıyla piyasalar allak bullak oldu. Tüm kalemlerde zamlar ardı ardına gelirken yüzde 35'lere varan oranlarda fiili devalüasyon gerçekleşti.
YILIN İTİRAFI: DİNLERARASI DİYALOG OLMAZ
BTP lideri Prof. Dr. Haydar Baş'ın, FETÖ'nün İslam itikadını yerle bir eden diyalog projesine karşı yaklaşık 20 yıldır tek başına yürüttüğü mücadelede haklılığı bir kez daha tescillendi.
FETÖ'nün Vatikan'dan Türkiye'ye taşıdığı ve asıl amacı Müslümanlar arasında Hıristiyanlığı yaymak olan Dinlerarası Diyalog ihanetini devleti yönetenler de nihayet itiraf etti.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan dinlerarası diyalog olamayacağını açıkladı.
Ancak açıklamalar sözde kaldı, FETÖ'nün diyalog zihniyeti yaşatılmaya devam ediyor.
YILIN MAZLUMU: ÜMMETİ MUHAMMED
Libya'dan Afganistan'a, Myanmar'dan Doğu Türkistan'a, Suriye'den Türkiye'ye kadar oluk oluk Müslüman kanı akmaya devam etti. Onbinlerce Müslüman hain planlara kurban gitti. Yüzbinler ülkelerinde katledilirken Akdeniz, mültecilerin cesetleriyle doldu.  Bodrum'da kıyıya vuran Aylan bebeğin cesedi bu dramın sembolü oldu.
YILIN KIŞKIRTMASI: MEZHEP ÇATIŞMASI
İslam coğrafyasını Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında kan gölüne çeviren Haçlı-Siyonist ittifak ve yerli taşeronları sinsi planlarının Suriye ayağında bozguna uğradı. Planları bozulan şer ittifakı uzun süredir sahneledikleri mezhep çatışması planını yeniden köpürttü. Irak ve Suriye'de kısmen başarılı olan bu plan için hedef ülke olarak Türkiye seçildi.
Bu kapsamda bir takım cübbeli sözde hocalar, akademisyenler ve gazeteciler devreye sokularak Şii düşmanlığı yapılmaya başlandı.
YILIN SÜRPRİZİ: TRUMP
Herkesin favori gösterdiği Demokrat Parti adayı Hilary Clinton ABD seçimlerini kaybetti. Dünyayı yakından ilgilendiren seçimi Cumhuriyetçilerin çılgın adayı milyarder iş adamı Donald Trump kazandı.
YILIN PROVOKASYONU: RUS ELÇİNİN ÖLDÜRÜLMESİ
24 Kasım 2014'teki uçak kriziyle bozulan Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden bir ivme kazanmasından rahatsız olan çevreler çok kritik bir hamle daha yaptı.
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov katıldığı resim sergisinde bir polis tarafından vurularak öldürüldü. Ancak her iki ülke de bu suikastın açık bir provokasyon olduğunu ve ilişkilerin bu saldırıdan zarar görmeyeceğini açıkladı.

YILIN ADAMI: BTP LİDERİ PROF. DR. HAYDAR BAŞ
Gelişmeler onu yine haklı çıkardı.
BTP liderinin Avrupa Birliği'nden Ortadoğu'ya, ekonomi'den teröre kadar tüm alanlarda yaptığı tespitler bir bir gerçekleşti.
Türkiye'yi yönetenlerin iki gün sonrasına ilişkin analizleri dahi yanlış çıkarken onun yıllar öncesinden yaptığı uyarı ve tespitler yine doğru çıktı.
Ehl-i Beyt açılımıyla Batı'nın İslam dünyasında mezhep çatışması planını bozan Prof. Dr. Haydar Baş, Milli Ekonomi Modeli (MEM) ile de Kapitalizm'in pençesindeki dünyanın umudu oldu.
Rusya'nın BRICS ülkeleri içinde uygulamaya başladığı MEM'deki Milli Para projesi bu ülkeler tarafından Türkiye'ye de tavsiye edildi.

Prof. Dr. Baş'ın Milli Para projesi ABD'nin karşılığı olmadan bastığı dolar ile dünyayı sömürme düzeni karşısında tek çözüm oldu.
 
Bayram Coşkun / diğer yazıları
Beşiktaş 5 maç sonra kazandı
Galibiyet Serdar Topraktepe yönetiminde geldi
Geçen yılki yatırım tutarı 3.7 milyar dolar
5 yılda 11.2 milyar dolarlık yatırım yaptı
Randevusunu iptal etmeyen yandı
Koca'dan MHRS açıklaması
Seçim sonrası ilk karşılaşma
Özel ve Kılıçdaroğlu aynı karede
Polis aracında ağlayarak pişman olduğunu söyledi
Jandarma üniforması ile GBT yapıyordu
İsviçre'de çıkan haber tartışma yaratmıştı
Beypazarı'ndan 'mevzuat' açıklaması
Yeni seçilen CHP’li başkanların ‘genelge’ sıkıntısı
Liyakat mi sadakat mi?
İsrail, Suriye'nin hava savunma sistemlerini hedef aldı
Saldırıda maddi hasar meydana geldi
Polat çiftine 'vergi usul kanuna muhalefet'ten tahliye
Diğer suçlardan 'tutukluluk' devam ediyor
CHP'den iktidarın arazi satışlarına tepki
'AKP enkaz bırakarak çöküyor'
Yüksek et fiyatı sorunu ithalatla çözülemez
Et ürünlerinde KDV kaldırılsın
Merkez Bankası anketi açıklandı
Dolar, enflasyon, faiz tahminleri belli oldu
Gelecek burada
10 yılda 20 kat büyüyecek
Çocuk nüfusumuz açıklandı
Nüfusumuzun yüzde 26'sı çocuk
İran'dan saldırıya ilişkin açıklama geldi
'3 mini İHA saldırısı püskürtüldü'
Beşiktaş 5 maç sonra kazandı
Galibiyet Serdar Topraktepe yönetiminde geldi
Geçen yılki yatırım tutarı 3.7 milyar dolar
5 yılda 11.2 milyar dolarlık yatırım yaptı
Randevusunu iptal etmeyen yandı
Koca'dan MHRS açıklaması
Seçim sonrası ilk karşılaşma
Özel ve Kılıçdaroğlu aynı karede
Polis aracında ağlayarak pişman olduğunu söyledi
Jandarma üniforması ile GBT yapıyordu
İsviçre'de çıkan haber tartışma yaratmıştı
Beypazarı'ndan 'mevzuat' açıklaması
Yeni seçilen CHP’li başkanların ‘genelge’ sıkıntısı
Liyakat mi sadakat mi?
İsrail, Suriye'nin hava savunma sistemlerini hedef aldı
Saldırıda maddi hasar meydana geldi
Polat çiftine 'vergi usul kanuna muhalefet'ten tahliye
Diğer suçlardan 'tutukluluk' devam ediyor
CHP'den iktidarın arazi satışlarına tepki
'AKP enkaz bırakarak çöküyor'
Yüksek et fiyatı sorunu ithalatla çözülemez
Et ürünlerinde KDV kaldırılsın
Merkez Bankası anketi açıklandı
Dolar, enflasyon, faiz tahminleri belli oldu
Gelecek burada
10 yılda 20 kat büyüyecek
Çocuk nüfusumuz açıklandı
Nüfusumuzun yüzde 26'sı çocuk
İran'dan saldırıya ilişkin açıklama geldi
'3 mini İHA saldırısı püskürtüldü'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.