‘72 saat sonra bile ortaya çıkabilir’
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Arş. Gör. Kübra Şahin, sıcak yaz aylarında artan gıda zehirlenmesi riskine karşı altın kuralları paylaştı. Şahin, gıda zehirlenmesinde ilk belirtilerin 72 saat sonra bile ortaya çıkabileceğini ifade ederek, dikkatli olunması gerektiğini söyledi
24.06.2020 16:50:00





Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Arş. Gör. Kübra Şahin, hava sıcaklığının artmasıyla birlikte, gıda maddelerinin daha kolay bozulduğunu hatırlatarak, gıda kaynaklı zehirlenmeye karşı birtakım tavsiyeler verdi.
"İnsanların sağlıklarını koruyabilmeleri için sadece yeterli ve dengeli beslenmeleri kafi olmamakta, alınan gıdaların insan sağlığını tehdit etmemesi ve güvenli olması da şart" diyen Arş. Gör. Şahin, "Gıda güvenliği ve hijyen gibi konuların önemi günümüzde giderek artmaktadır. Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte besin zehirlenmeleri görülme sıklığı da artabiliyor. Dünya Sağlık Örgütüne göre besinler aracılığı ile insan organizmasına taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddeler gibi kirleticilerden kaynaklanan besin zehirlenmelerine bağlı hastalıklar, her yıl dünyada yaklaşık 600 milyon kişiyi yani her 10 kişiden birini etkiliyor" ifadelerini kullandı.
Uygun sıcaklıkta saklamalı ve iyi pişirmeli
Bakterilerin yüksek sıcaklıklarda daha çabuk çoğaldığına ve bu nedenle uygun sıcaklıklarda saklanmayan besinlerin daha çabuk bozulduğuna dikkat çeken Şahin, "İyi pişmemiş veya hijyen kurallarına uyulmadan hazırlanmış besinleri tüketmek ve pişmiş yiyecekleri buzdolabı dışında uzun süre bekletmek, besinlerde meydana gelen bozulmaların en yaygın nedenleri arasında sayılabilir. Protein içeriği yüksek, et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri ile yumurta gibi besinler güvenli bir şekilde saklanmaz ve hazırlanmazsa, bakteriyel bozulmalar gelişebilir" uyarısında bulundu.
'Gıda zehirlenmesi ölümle sonuçlanabilir'
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Şahin, besin zehirlenmelerinin genellikle bulantı, kusma, karın ağrısı, kramp ve ishal gibi belirtilerle kendini gösterdiğini hatırlatarak, "Bu belirtiler, zehirlenmeye yol açan etmene, besinin tüketim miktarına ve bireyin duyarlılığına bağlı olarak değişebiliyor. İlk belirtiler ise tüketimin hemen sonrasında aniden veya 72 saat sonrasında bile ortaya çıkabilir" dedi.
Şahin, gıda zehirlenmesinin bebek ve yaşlılarda ölümle dahi sonuçlanabildiğinin altını çizerek, "Gıda kökenli hastalık risklerini önemli ölçüde azaltmak ve aile ve toplum sağlığını korumak açısından DSÖ tarafından Altın Kurallar olarak tanımlanan bazı basit önlemlerin tüketiciler tarafından uygulanması önerilmektedir" diye konuştu.
DSÖ'nün Altın Kuralları
- Güvenli tüketim için işlenmiş gıdalar seçilmelidir.
- Pişirilecek gıdalarda pişirme işlemi tam ve kusursuz uygulanmalıdır.
- Pişirme sonrası gıdalar bekletilmeden tüketilmelidir.
- Pişirilmiş gıdaların korunmasına özen gösterilmelidir.
- Çiğ ve pişmiş gıdaların birbiriyle temasından sakınılmalıdır.
- Besinlerin hazırlanmasında kullanılan parçalama tahtaları, bıçak gibi araç ve gereçleri kullanırken çok dikkatli olunmalıdır.
- El temizliği kesinlikle ihmal edilmemelidir.
- Mutfaktaki yüzeyler temiz tutulmalıdır.
- Gıdalar kemirgen ve haşerelerden korunmalıdır.
- Temiz su kullanımı gerekliliği unutulmamalıdır. Gıda hazırlamada içme suyu niteliğinde su kullanılmalıdır.
- Özellikle yaz aylarında açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçının. İHA
"İnsanların sağlıklarını koruyabilmeleri için sadece yeterli ve dengeli beslenmeleri kafi olmamakta, alınan gıdaların insan sağlığını tehdit etmemesi ve güvenli olması da şart" diyen Arş. Gör. Şahin, "Gıda güvenliği ve hijyen gibi konuların önemi günümüzde giderek artmaktadır. Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte besin zehirlenmeleri görülme sıklığı da artabiliyor. Dünya Sağlık Örgütüne göre besinler aracılığı ile insan organizmasına taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddeler gibi kirleticilerden kaynaklanan besin zehirlenmelerine bağlı hastalıklar, her yıl dünyada yaklaşık 600 milyon kişiyi yani her 10 kişiden birini etkiliyor" ifadelerini kullandı.
Uygun sıcaklıkta saklamalı ve iyi pişirmeli
Bakterilerin yüksek sıcaklıklarda daha çabuk çoğaldığına ve bu nedenle uygun sıcaklıklarda saklanmayan besinlerin daha çabuk bozulduğuna dikkat çeken Şahin, "İyi pişmemiş veya hijyen kurallarına uyulmadan hazırlanmış besinleri tüketmek ve pişmiş yiyecekleri buzdolabı dışında uzun süre bekletmek, besinlerde meydana gelen bozulmaların en yaygın nedenleri arasında sayılabilir. Protein içeriği yüksek, et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri ile yumurta gibi besinler güvenli bir şekilde saklanmaz ve hazırlanmazsa, bakteriyel bozulmalar gelişebilir" uyarısında bulundu.
'Gıda zehirlenmesi ölümle sonuçlanabilir'
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Şahin, besin zehirlenmelerinin genellikle bulantı, kusma, karın ağrısı, kramp ve ishal gibi belirtilerle kendini gösterdiğini hatırlatarak, "Bu belirtiler, zehirlenmeye yol açan etmene, besinin tüketim miktarına ve bireyin duyarlılığına bağlı olarak değişebiliyor. İlk belirtiler ise tüketimin hemen sonrasında aniden veya 72 saat sonrasında bile ortaya çıkabilir" dedi.
Şahin, gıda zehirlenmesinin bebek ve yaşlılarda ölümle dahi sonuçlanabildiğinin altını çizerek, "Gıda kökenli hastalık risklerini önemli ölçüde azaltmak ve aile ve toplum sağlığını korumak açısından DSÖ tarafından Altın Kurallar olarak tanımlanan bazı basit önlemlerin tüketiciler tarafından uygulanması önerilmektedir" diye konuştu.
DSÖ'nün Altın Kuralları
- Güvenli tüketim için işlenmiş gıdalar seçilmelidir.
- Pişirilecek gıdalarda pişirme işlemi tam ve kusursuz uygulanmalıdır.
- Pişirme sonrası gıdalar bekletilmeden tüketilmelidir.
- Pişirilmiş gıdaların korunmasına özen gösterilmelidir.
- Çiğ ve pişmiş gıdaların birbiriyle temasından sakınılmalıdır.
- Besinlerin hazırlanmasında kullanılan parçalama tahtaları, bıçak gibi araç ve gereçleri kullanırken çok dikkatli olunmalıdır.
- El temizliği kesinlikle ihmal edilmemelidir.
- Mutfaktaki yüzeyler temiz tutulmalıdır.
- Gıdalar kemirgen ve haşerelerden korunmalıdır.
- Temiz su kullanımı gerekliliği unutulmamalıdır. Gıda hazırlamada içme suyu niteliğinde su kullanılmalıdır.
- Özellikle yaz aylarında açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçının. İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.