logo
23 HAZİRAN 2026

‘8 bardak’ kuralı nereden çıkıyor?

Dünyanın dört bir yanından binlerce katılımcıyla yapılan kapsamlı araştırma, insan vücudunun günlük su ihtiyacına dair ezberleri bozuyor

17.06.2026 00:44:00
Abdülkadir Gündoğdu
‘8 bardak’ kuralı nereden çıkıyor?
‘8 bardak’ kuralı nereden çıkıyor?
Yıllardır sağlık gurularından doktorlara, mobil uygulamalardan su şişesi etiketlerine kadar her yerde karşımıza çıkan o meşhur kural: "Sağlıklı kalmak için günde en az 2 litre (yaklaşık 8 bardak) su içmelisiniz."

Ancak uluslararası bir araştırma ekibinin yürüttüğü ve tıp dünyasında geniş yankı uyandıran yeni bir çalışma, bu katı kuralın bilimsel bir temeli olmadığını ve herkes için geçerli tek bir formülün bulunmadığını ortaya koydu.

Dünyanın dört bir yanından binlerce katılımcıyla yapılan kapsamlı araştırma, insan vücudunun günlük su ihtiyacına dair ezberleri bozuyor.







"8 Bardak" Kuralı Nereden Çıkıyor?

Uzmanlar, her gün yaygın olarak önerilen 2 litre su bardağı hedefinin aslında büyük bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını belirtiyor. Vücudumuzun her gün suya ihtiyaç duyduğu doğru, ancak bu ihtiyacın tamamını sadece sıvı olarak içtiğimiz sudan karşılamak zorunda değiliz.

Yediğimiz sebzeler, meyveler, çorbalar, hatta gün içinde tükettiğimiz çay ve kahve gibi diğer içecekler de günlük su ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılıyor. Araştırma, sadece düz su içmeye odaklanarak vücudu aşırı yüklemenin her zaman gerekli olmayabileceğini gösteriyor.







Su İhtiyacını Belirleyen Gizli Faktörler

Yapılan yeni çalışmada, bilim insanları insanların "su devridaimini" (vücudun suyu ne kadar hızlı tükettiğini ve yenilediğini) inceledi. Ortaya çıkan sonuçlara göre, bir kişinin günlük su ihtiyacını belirleyen sabit bir rakam yok; aksine tamamen kişisel dinamikler söz konusu:

Yaş ve Cinsiyet: Genç yetişkinlerin ve erkeklerin su devridaimi, yaşlılara ve kadınlara göre daha hızlı. Dolayısıyla ihtiyaçları da daha fazla.







İklim ve Coğrafya: Sıcak, nemli bölgelerde ya da yüksek rakımda yaşayan insanların su kaybı, ılıman iklimde yaşayanlara göre neredeyse iki katına çıkabiliyor.

Fiziksel Aktivite: Sporcular veya gün boyu kas gücüyle çalışan bireyler, masa başı çalışan bir kişiye göre çok daha fazla suya ihtiyaç duyuyor.

Metabolizma Hızı: Vücudun enerjiyi yakma hızı arttıkça, ortaya çıkan su ihtiyacı da doğrudan artış gösteriyor.







Peki, Gerçekte Ne Kadar İçmeliyiz?

Araştırma sonuçları, sağlıklı yetişkinlerin büyük bir kısmı için günlük net su içme ihtiyacının aslında 1.5 ila 1.8 litre arasında değiştiğini gösteriyor. Üstelik bu miktarın bir kısmı zaten gıdalardan sessizce alınıyor. Yani kendinizi günde zorla 2-3 litre su içmeye zorlamanıza gerek olmayabilir.







Uzman Notu:

"Vücudumuz, milyonlarca yıllık evrimin eseri olan harika bir alarm sistemine sahip: Susuzluk hissi. Özel bir tıbbi durumunuz veya aşırı sıcakta yoğun bir egzersiz programınız yoksa, sadece susadığınızda su içmek vücudunuzun dengesini korumak için genellikle tamamen yeterlidir."







Aşırı Su İçmenin Riskleri Var mı?

Haberler sadece "Gerek yok" demekle kalmıyor, fazlasının getirebileceği risklere de dikkat çekiyor. Vücuda kapasitesinin çok üzerinde su yüklemek, böbrekleri aşırı çalıştırabiliyor ve nadir durumlarda kandaki sodyum seviyesinin tehlikeli derecede düşmesine (hiponatremi) yol açabiliyor.

Özetle; Sağlıklı bir yaşam için su hayati önem taşımaya devam ediyor, ancak tek tip kuralların devri kapanıyor. En doğru formül; kendi vücudunuzu dinlemek, idrar renginizi takip etmek (açık sarı olması idealdir) ve dayatılan rakamlara değil, kendi susuzluk sinyallerinize güvenmek.

Aksaray son 66 yılın en fazla yağmurunu aldı

Son 66 yılın en fazla yağmurunun yağdığı Aksaray'da Mamasın Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 46'a ulaşırken, nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı şehirde tarım ürünlerinin rekoltesinde artış beklentisi üreticilerin yüzünü güldürdü

20.06.2026 11:52:00
İHA
Aksaray son 66 yılın en fazla yağmurunu aldı
Aksaray son 66 yılın en fazla yağmurunu aldı
Türkiye'nin en kurak illeri arasında yer alan Aksaray'da bu yıl yağan yağmurlar, son 66 yılın en fazla yağışı olarak kayıtlara geçti. Yağışlar afetleri beraberinde getirse de barajlardaki doluluk oranları arttı.






Nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı şehirde, bu yıl ekilen ürünlerde de rekolte artışı bekleniyor. Kentin hem içme suyu ihtiyacını karşıladığı hem de tarımsal sulama ihtiyacının karşılandığı tek baraj olan Mamasın Barajı, yüzde 46'lık doluluk seviyesine ulaştı. 40 milyon metreküp suyu olan barajdaki su miktarı 75 milyon metreküp olarak ölçüldü. Uzmanlar, her şeye rağmen israftan kaçınılması gerektiğimi vurguladı.








"Mamasın Barajı su seviyesinde yüzde 46 oranında artış kaydedildi"

Yağışlar ve etkileri hakkında bilgiler veren Jeoloji Mühendisleri Odası Aksaray İl Temsilcisi Tayfun Aydın, "Türkiye'de son 66 yılın en büyük yağmurları yağdı. Dolayısıyla kar ve yağmur suları bakımından su oranımız artmıştır. Türkiye'de yıllık metrekareye düşen yağış miktarı 574 kilogram, bölgemize metrekareye düşen 324 kilogram iken, bu son yağışlarla verim ve bereket gelmiştir. Mevcut Mamasın Barajımızda 40 milyon metreküp suyumuz var iken, en son yapılan ölçümde 75 milyon metreküpe çıkmıştır. Bu da buranın doluluk oranının yüzde 46 oranında arttığını göstermektedir. Ancak bu şu anlama gelmesin ki, barajımız dolu değildir. Yüzde 50'si hala boştur ama son yağışlarla yüzde 46 oranında su miktarımız artmıştır" dedi.




















Oyuncu Ece İrtem son yolculuğuna uğurladı

Genç yaşta hayatını kaybeden oyuncu Ece İrtem toprağa verildi

17.06.2026 14:14:00 / Güncelleme: 17.06.2026 14:17:46
İhlas Haber Ajansı
Oyuncu Ece İrtem son yolculuğuna uğurladı
Oyuncu Ece İrtem son yolculuğuna uğurladı
Genç yaşta hayatını kaybeden oyuncu Ece İrtem, sevenlerinin gözyaşları içerisinde Aydın'ın Kuşadası ilçesinde toprağa verildi.






Oyuncu Ece İrtem, 15 Haziran 2026 tarihinde rahatsızlanarak evinde hayatını kaybetti. Doğum gününden bir gün sonra hayatını kaybeden İrtem'in vefat haberi yakınları ve hayranlarında büyük üzüntüye neden oldu. Genç yaşta hayatını kaybeden oyuncu Ece İrtem'in cenazesi dün Adli Tıp Kurumu'ndan babası Vural İrtem tarafından alınmıştı.

Oyuncu İrtem'in cenazesi, bugün öğle namazını müteakip, Hanım Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Kuşadası Yeniköy Mezarlığı'nda sevenlerinin gözyaşları arasında toprağa verildi.








Aile yakınlarından Semra Karataş, genç oyuncunun ölümüyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Çok sevdiğimiz bir insandı. Bizim için çok değerliydi. Genç yaşta ölümü bize yasa boğdu, hepimiz çok üzgünüz" diye konuştu.








Cenazeye genç oyuncunun annesi Nuriye İrtem, babası Vural İrtem, aile yakınları, dizi ve sinema oyuncusu Gürkan Uygun, genç oyuncunun arkadaşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Dev vinç gemisi 'Saipem 7000' İstanbul Boğazı'ndan geçti

Dünyanın en büyük üçüncü yarı batık vinç gemisi 'Saipem 7000'in İstanbul Boğazı'ndan geçti. Geminin Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün altından geçtiği anlar havadan görüntülendi

17.06.2026 12:04:00
İHA
Dev vinç gemisi 'Saipem 7000' İstanbul Boğazı'ndan geçti
Dev vinç gemisi 'Saipem 7000' İstanbul Boğazı'ndan geçti
Dünyanın en büyük üçüncü yarı batık vinç gemisi olan devasa boyutlardaki "Saipem 7000", sabah erken saatlerinde İstanbul Boğazı'na giriş yaptı.






Kritik geçiş nedeniyle İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiği, sabah saat 06.00'dan itibaren çift yönlü olarak askıya alınmıştı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştireceği geçişte, dev gemiye çok sayıda kurtarma römorkörü ve kılavuz kaptan eşlik etti. 






Dev geminin Yavuz Sultan Selim Köprüsünün altından geçiş anları havadan görüntülendi.













Emniyet şeridinde katliam gibi kazada iddianame hazırlandı

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 9 kişinin yaralandığı kazaya ilişkin davanın 12'nci duruşmasında savcı, tutuksuz yargılanan sanığın "taksirle ölüme neden olma" suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mütalaaya karşı savunma yapan sanık, "Kaza sırasında 4 evladım ve eşim vardı arabanın içinde, çok üzgünüm, keşke böyle bir kaza yaşanmasaydı" dedi

17.06.2026 12:01:00
İHA
Emniyet şeridinde katliam gibi kazada iddianame hazırlandı
Emniyet şeridinde katliam gibi kazada iddianame hazırlandı
Kaza, 16 Haziran 2023 tarihinde Korkuteli-Elmalı yolu Beğiş Yaylası Öküzgözü mevkiinde meydana geldi. Erhan Deniz yönetimindeki 07 YBN 01 plakalı otomobil, emniyet şeridinde bulunan Muharrem Ertör yönetimindeki 07 L 9456 plakalı araca arkadan çarptı. Kazada Muharrem Ertör olay yerinde hayatını kaybetti.






Aynı araçta bulunan Gülten Ertör (59), Berra Türkmen (8), Kübra Türkmen (34), Beyza Türkmen (4), Abdullah Türkmen (34) ile 07 YBN 01 plakalı otomobilin sürücüsü Erhan Deniz ve araçta yolcu olarak bulunan Sudenaz Deniz (13), Dürdane Deniz (8), Veli Deniz (10), Emine Deniz (35) ve Hatice Nur Deniz yaralandı. Durumu ağır olan Gülten Ertör ile torunu Berra Türkmen, sevk edildikleri hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yaralılar Elmalı Devlet Hastanesi ve Korkuteli Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınırken, yaşamını yitiren Muharrem Ertör'ün cenazesi otopsi işlemleri için Korkuteli Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Tedavisinin ardından otomobil sürücüsü Erhan Deniz, jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı.








Taksirle ölüme neden olma suçundan cezalandırılması talep edildi

Olayın ardından hakkında "taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma" suçundan iddianame hazırlanan Erhan Deniz'in yargılanmasına Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 12'nci duruşmaya tutuksuz sanık Erhan Deniz, mağdurlar Abdullah Türkmen, Kübra Türkmen, Rasim Ertör ve taraf avukatları katıldı.








Müştekiler sanığın cezalandırılmasını talep ederken, Cumhuriyet savcısı ise sanığın "taksirle ölüme neden olma" suçundan cezalandırılması yönünde mütalaa verdi.

Sanık Erhan Deniz, mütalaaya karşı yaptığı savunmada suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Atılı suçları kabul etmiyorum. Kaza sırasında 4 evladım ve eşim vardı arabanın içinde, çok üzgünüm, keşke böyle bir kaza yaşanmasaydı" ifadelerini kullandı.








Mahkeme heyeti, dosyadaki eksik hususların giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.






logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.