ABD-İsrail ikilisi İran'a yeniden saldıracak mı?
Pakistanlı bir kaynak, Reuters'e verdiği demeçte, Washington ve Tahran'ın "nihai hedeflerini sürekli değiştirdiğini" ve anlaşmaya varmak için zamanın daraldığını söyleyerek karamsar bir tablo çizdi.
19.05.2026 09:26:00 / Güncelleme: 19.05.2026 09:38:34
ABDÜLKADİR GÜNDOĞDU
ABDÜLKADİR GÜNDOĞDU





ABD Başkanı Donald Trump; dün gece Suudi Arabistan, Katar ve BAE'nin İran'la sürdürdüğü görüşmelerde anlaşmaya yaklaştıklarını kaydederek, "İran'a yeni saldırıyı bir süreliğine erteledim; umarım sonsuza kadar olur, ama muhtemelen sadece bir süreliğine" demişti. Haydut ve barbar başkan, söz konusu 3 ülke liderinin "İran'la görüşmelerde sona gelindiği için saldırıların 2-3 gün ertelenmesini" istediklerini ve kendisinin de bunu kabul ettiğini vurgulamıştı. Savaşı yeniden başlatmak için yanıp tutuşan İsrail'de de son 24 saatte ikinci kez toplanan güvenlik kabinesinde İran'a saldırı olasılığı görüşüldü. İran lideri Mücteba Hamaney, ABD'nin İran'a yönelik yeni savaş tehdidine ilişkin, "Savaş durumunun devamı halinde başka cepheler açılacak" dedi. İran'da pek çok şehirde hava savunma sistemi aktif hale getirildi.

Pakistan'dan gelen haberler olumsuz
Taraflar arasında arabuluculuk yapan Pakistan'dan çelişkili haberler geliyor. Pakistanlı bir kaynak, Reuters'e verdiği demeçte, Washington ve Tahran'ın "nihai hedeflerini sürekli değiştirdiğini" ve anlaşmaya varmak için zamanın daraldığını söyleyerek karamsar bir tablo çizdi.

İran'ın yeni teklifinde neler var?
Diğer bölgesel yetkililer ise İran'ın nükleer programının uzun süreli askıya alınması ve yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyumunun Rusya'ya devredilmesi ile Hürmüz Boğazı'nın aşamalı olarak yeniden açılması da dahil olmak üzere bazı tavizler verdiğini veya bunları tekrarladığını aktardı.
İran'ın yarı resmi Tasnim haber ajansı, ülkenin müzakere ekibine yakın bir kaynağa atıfta bulunarak, Pazartesi günü ABD'nin müzakere süresi boyunca Tahran'ın petrol ihracatına yönelik yaptırımları kaldırmayı kabul ettiğini bildirdi.

Hürmüz gerilimi çözümsüz
Son günlerde her iki tarafın söylemi meydan okuyucu cinsten... ABD Başkanı Trump, sürekli İran'ı tehdit ederken, İran'dan da benzer açıklamalar geliyor. İslam Devrim Muhafızları Ordusu Pazartesi günü Hürmüz Boğazı'ndan geçen internet kablolarına "izin şartı getirmek"le tehdit ederken, diğer yetkililer su yolunun İran'ın "yönetimi" altında kalacağını, yani Tahran'ın gemilere geçiş ücreti uygulayacağını ima etti, Washington ise bunu kabul edemeyeceğini söyledi.

Aslında ABD'nin de, İran'ın da savaşı sürdürüecek hali yok
Yakından bakıldığında müzakereler şu anda çıkmaza girse de her iki taraf da savaşı sona erdirmek için önemli baskı altında bulunuyor. Ancak ne ABD, ne de İran; bir anlaşma için gerekli olan acı verici tavizleri vermeye niyetli değil. Özellikle İsrail ve şer yuvası küresel Yahudi lobisi, savaşı yeniden başlatmak için Trump'a baskı yapıyor.
Kasım ayındaki ara seçimlerin Cumhuriyetçi partisi için kötü sonuçlanabileceği göz önüne alındığında Trump geçen hafta Pekin'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmelerde bulundu, ancak Çin'den çatışmanın çözümüne yardımcı olacağına dair bir işaret alamadı.

İsrail aşkının bedelini Amerikan halkı ödüyor
Beyaz Saray yetkilileri, Trump'ın İran'daki dış politika kumarının ve bunun ABD yakıt fiyatları üzerindeki menfi etkisinin, seçmenlerin yurtdışındaki çatışmalardan ziyade yaşam maliyetiyle daha çok ilgilendiği bir dönemde Cumhuriyetçilerin Kongre'deki kontrolü elinde tutma şansını raydan çıkarabileceğinden korkuyor! Amerikan halkı kısaca 'İsrail aşkı'nın bedelini ödemek istemiyor. Zira akaryakıt fiyatları ABD'de de Şubat ayından bu yana yüzde 50 artmış durumda. Üstelik ülkede uzun karayolu yolculuklarının başladığı bir mevsime de girildi.
İran, derinleşen bir ekonomik kriz ve petrol altyapısına potansiyel zararla karşı karşıya. Enflasyon hızla yükseliyor ve bazı yetkililer yönetime karşı halkın hoşnutsuzluğunun artmasından çekiniyor.





















































































