AB’den ihracatımıza darbe
Su ürünleri ve hayvansal mamulleri, 2023 yılı ihracat hedefi olarak belirlenen 2.5 milyar doları 2018 yılında yakaladı. Ancak Avrupa Birliği’nin politik nedenlerle Türkiye’den ithalat yapmaması ve Türk ihraç ürünlerine transit geçiş hakkı vermemesi ihracatımızı ciddi ölçüde baltalıyor
20.02.2019 00:00:00





Tarımda en çok büyüme gösteren sektör olan su ürünleri ve hayvansal mamulleri, 2023 yılı ihracat hedefi olarak belirlenen 2.5 milyar doları beş yıl öncesinden yakaladı. Geçen yılı yüzde 11 artışla 2.5 milyar dolar ihracatla kapatan sektör, bunun üzerine ihracat hedeflerini büyüterek 2019 yılında 3 milyar dolara, 2023 yılında ise 5 milyar dolara çıkardı.
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, "Revize ettiğimiz hedefler, Çin ve AB pazarları hariç olarak belirlendi. Geçen yıl itibariyle çok zor bir pazar olan Japonya'ya da ihracata başlamamız, bizim için çok önemli bir referans olabilir. Çin'in su ürünleri ve hayvansal mamullerde, AB pazarının da kanatlı eti, süt ürünleri ve yumurtada Türkiye'ye kapılarını açması halinde ihracat rakamımız ek olarak 1 milyar dolar artar ve bu yıl sonunda 4 milyar dolara çıkar. 2023 hedeflerinin bile üzerine çıkarız" diye konuştu.
Türkiye'nin potansiyeli var
Sezer, dünyada 250 milyar dolarlık büyüklüğe sahip su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe Türkiye'nin kalite açısından çok önemli bir konumda olduğunu ve rağbet gören bir üretim yaptıklarını söyledi. Sezer "Dünya ticaretinden aldığımız pay yüzde 1... Türkiye'nin kalitesi göz önünde bulundurulduğunda bu rakam çok düşük" dedi.
Türkiye'nin ihracatta özellikle ülke bazında çalışması gerektiğini vurgulayan Müjdat Sezer, şu bilgileri paylaştı: "Irak, beyaz et ve yumurtada büyük pay alıyor. Bununla birlikte son iki yılda payı düşüyor. Lojistik avantaja sahip olduğumuz AB, Türkiye için çok önemli. Su ürünlerinde AB'nin kapıları bize açık. Beyaz et gibi diğer alt ürün gruplarında da Tarım ve Orman Bakanlığı AB pazarına ihracat yapabilmemiz için çalışmalarını sürdürüyor. Teknik olarak eksiklik yok ancak politik konuları aşmak için devletimizden destek bekliyoruz. AB'ye ihracat yapamadığımız gibi Kuzey Afrika ve diğer Afrika ülkelerine ihracat yapabilmek için AB ülkeleri üzerinden transit geçiş hakkına da sahip değiliz. Çin'e de tüm ürün gruplarında ihracat yapmak için çalışmalara başladık. Güzel gelişmeler yaşanıyor. Gerek Çin gerekse AB Pazarı Türkiye'ye açılırsa, ihracat ek olarak 1 milyar dolar artar."
Sezer, Kasım ayından bu yana yumurta ve tavuk eti fiyatının sabit seyrettiğine işaret ederek, "Kısa vedade fiyat artışı beklemiyoruz" dedi.
RECEP BAHAR/İSTANBUL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.