AB'nin ambargosu İran'ı etkilemeyecek
Avrupa Birliği ülkeleri, 1 Temmuz'dan itibaren İran'dan petrol almayacak. Günde ürettiği 2.3 milyon varil petrolün sadece 450 bin varilini AB ülkelerine satan İran ise alternatif pazarların varlığı nedeniyle ambargodan etkilenmeyecek
24.01.2012 00:00:00
DIŞ HABERLER MERKEZİ
Batı ülkeleri, İran üzerinde baskıyı artırıyor. Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanları, İran'dan petrol ithalatına 1 Temmuz'dan itibaren yasak getirilmesini öngören plan üzerinde uzlaşma sağladı. Ayrıca İran Merkez Bankası'nın Avrupa Birliği'ndeki hesapları da dondurulacak. İran, toplam petrol ihracatının yüzde 20'sini Avrupa Birliği ülkelerine yapıyor.
2010 yılında AB ülkeleri de toplam petrol ihtiyacının yüzde 5,7'sini İran'dan sağladı. Ancak bu oran ülkelere göre değişiyor. Yunanistan ihtiyacının yüzde 25'ini, İtalya da yüzde 13'ünü İran'dan satın aldığı petrolle karşıladı. Bu nedenle AB'nin ambargosu işe yaramayacak. Dahası İran, AB'den mal alımını keseceği için Avrupa ülkeleri olumsuz etkilenecek. İran, 137 milyar varil petrol rezerviyle Suudi Arabistan (263 milyar varil), Venezüella (211 milyar varil) ve Kanada'nın (175 milyar varil) ardından dünyada en fazla petrole sahip 4. ülke olarak öne çıkıyor.
En büyük alıcı Çin
İran petrolünün yüzde 15'lik bölümünü Çin'e satıyor. Çin'i sırasıyla Japonya ve Hindistan gibi Asya ülkeleri izliyor. Son ambargo kararı, Avrupa Birliği'nin İran'a karşı 2005 yılından bu yana aldığı en sert yaptırım olarak nitelendiriliyor. AB'nin İran'a yönelik kararında Fransa ve Almanya'nın İsrail'e yakınlığı etkili oldu. “Bunu kimse yapmak istemiyor ancak kararlı bir şekilde tepki göstermek zorundayız” diyen Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İran'ın atom bombasına sahip olmasına göz yumamayacaklarını öne sürdü. ABD yönetimi, Tahran'ı nükleer anlaşmazlıkta geri adım atmaya zorlamak için Avrupa ile birlikte hareket ederek, uluslararası petrol piyasasında İran'ın konumu zayıflatmak istiyor. Tahran ise Avrupa Birliği'nin petrol ambargosuna karşı sert bir şekilde karşılık vereceği uyarısında bulunmuştu. Bu arada ABD'ye ait bir uçak gemisi, Tahran'ın kapatmakla tehdit ettiği Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Basra Körfezi'ne girdi. ABD'nin Bahreyn'de konuşlu 5'inci Filosu sözcüsü Deniz Yarbay Amy Derrik-Frost yaptığı açıklamada, önceden planlanan deniz güvenlik operasyonlarını yerine getirecek olan USS Abraham Lincoln uçak gemisinin sorunsuz bir şekilde, rutin bir manevrayla Basra Körfezi'ne girdiğini söyledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.