‘Akaryakıt ikmali zorluklarla yapıldı’
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, şirket olarak depremin ilk günü bile kapasitelerinin yüzde 60-70’in altına inmediğine işaret ederek, “750 baz istasyonunun yakıtını ikmal etmek gerekiyordu ancak yollar kapalıydı. Jeneratörle çalışan baz istasyonlarına akaryakıt ikamesinde ilk iki gün bozulan yollar nedeniyle sorun yaşandı. Arkadaşlarımız traktörlerle baz istasyonlarına akaryakıt taşıdı” dedi.
24.02.2023 11:01:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türk Telekom, 2022 yılı finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, İstanbul'da Türk Telekom'un Gayrettepe'deki Genel Müdürlük Yerleşkesi'nde düzenlediği basın toplantısında, finansal sonuçların yanı sıra deprem gündemine dair değerlendirmeler de bulundu. Önal, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ülkemizi yasa boğduğun belirterek, "Türk Telekom olarak, afetin ilk anından itibaren iletişimi tesis etmek, çalışanlarımızın güvenliğini sağlamak, kurtarma ve hasar giderme çalışmalarına elimizden gelen her türlü desteği vermek için tüm kaynaklarımızı seferber ettik. En başından bu yana sahadayız. Depremlerin olduğu gün ben ve ekip arkadaşlarım bölgeye intikal ettik. Yaraları birlikte saracağız. Afet bölgesindeki konteynırlara ve çadır kentlere fiber ve WiFi desteği götürüyoruz. Eğitimden sağlığa, günlük yaşam ihtiyaçlarına kadar her konuda destek oluyoruz. Milletimizin hep birlikte iyileşmek için gösterdiği eşsiz ve samimi birlikten güç alıyoruz" dedi.
'Enkazdan kurtarılan arkadaşımız işine koştu'
Depremlerden sonra AFAD ile koordineli hareket ettiklerinin altını çizen Önal, şunları söyledi: "Depremde 36 arkadaşımızı kaybettik. Afet yaşamış çalışanlarımızla çalışmaları sürdürmek mümkün değildi. Yine de enkazdan kurtulup santrale koşan arkadaşımız oldu. Bu nedenle başka bölgelerden 2 bin çalışanımızı deprem bölgesine kaydırdık. İstanbul, Ankara ve İzmir bölge müdürlerimiz bölgede çalışmaya başladı. Yıkılan baz istasyonlarının tamamı yıkılan binaların üstündeydi. Kulelerden yıkılan olmadı. Elektrik kesildiği için baz istasyonlarının bir bölümü çalışmadı. 750 baz istasyonunun yakıtını ikmal etmek gerekiyordu ancak yollar kapalıydı. Jeneratörle çalışan baz istasyonlarına akaryakıt ikamesinde ilk iki gün bozulan yollar nedeniyle sorun yaşandı. Arkadaşlarımız traktörlerle baz istasyonlarına akaryakıt taşıdı. Bölgede iletişimin devamlılığına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türk Telekom olarak kapasitemiz ilk gün bile yüzde 60'ın üstündeydi. Kapasite 3. gün yüzde 80'i geçti. Mobil baz istasyonları sabit istasyonlar kadar yük kaldırmıyor" diye konuştu. Önal, Türk Telekom'un 138 kişilik arama-kurtarma ekibinin enkazdan 65 canı kurtardığını aktardı.
İstanbul için planlar güncellenecek
Diğer GSM operatörleriyle İstanbul'da deprem olması halinde nelerin yapılması gerektiğini bir kez daha müzakere edeceklerini dile getiren Önal, şöyle devam etti: "Bu İstanbul'da tek bir markanın üstlenebileceği bir süreç değil. Milli seferberlik olması gerekiyor. 'National Roaming - Ulusal Dolaşım' planını yapıp, Türkiye genelinde uygulanması gerekiyor. Bu planda ayakta kalan baz istasyonları tüm abonelerin kullanımına açılıyor. Baz istasyonlarının bulunduğu riskli binaların belediyeler tarafından operatörlere bildirilmesi gerekiyor. Dahası belediyeler operatörlerden baz istasyonları için yüksek kira talep etmemeli. Neticede kamu hizmeti görüyoruz. Bazı belediyeler 'baz istasyonu istemeyiz' diye yapılan kampanyalara destek verdi. Deprem anında da 'nerede bu GSM operatörleri' dediler! Baz istasyonları kanser yapmıyor, kısır bırakmıyor, afet anında hayat kurtarıyor." Afetten dersler de çıkardıklarını söyleyen Önal, "Baz istasyonlarının enerji besleme mimarisini değiştirmek gerekiyor. İstasyon yakınlarına akaryakıt depolanması önem arzediyor" dedi.
Sabit telefon hatları da etkilendi
Öte yandan Türk Telekom yetkililerinin Yeni Mesaj'a verdiği bilgiye göre deprem bölgesinde binaların 'sabit telefon hattı kabinleri'nin üzerine çökmesi nedeniyle sabit telefon hatları da olumsuz etkilendi. Kabinlerin bünyelerindeki akü nedeniyle belli bir süre hizmet sunabilme kapasitesi bulunuyor.
Abone sayısı 52.8 milyon oldu
Türk Telekom'un KAP'a bildirilen finansal sonuçlarına göre 2022'de 48 milyar 42 milyon TL gelir elde eden şirket, yıllık yüzde 40.2'lik artış ile gelir büyümesini devam ettirdi. Türk Telekom'un 2022'deki net kârı ise 4 milyar 135 milyon TL oldu. Net kâr 2021'de 5.8 milyar TL idi. Şirketin 2022'deki yatırım harcamaları ise 13 milyar 931 milyon TL olarak kaydedildi. Türk Telekom 2023'te ise yaklaşık yüzde 52 ile 55 aralığında gelir büyümesi ve 17 milyar TL ile 19 milyar TL arasında yatırım harcaması öngörüyor. Türk Telekom'un fiber ağı, 2022'nin sonunda 403 bin kilometreye ulaştı. Toplam fiber abone sayısı da 2022 yıl sonunda 11.5 milyona geçti. Türk Telekom'un sabit internette 500 bin ve mobilde ise 1.5 milyon net abone kazanımı dahil olmak üzere net abone kazanımı 1 milyon oldu. Böylece toplam abone sayısı 52.8 milyona ulaştı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.