logo
13 MAYIS 2026

Akyazı'da ilk sınav

Ziraat Türkiye Kupası'nda oynadığı ve 1-0 kazandığı Atiker Konyaspor karşılaşmasıyla Hüseyin Avni Aker Stadı'na veda eden Trabzonspor, Akyazı'da yer alan yeni stadındaki ilk maçında Gaziantepspor ile karşılaşacak

28.01.2017 00:00:00
Trabzonspor, Spor Toto Süper Lig'de yarın Gaziantepspor ile yapacağı maçla Şenol Güneş Kompleksi'ndeki yeni stadında ilk karşılaşmasına çıkacak.

Ziraat Türkiye Kupası'nda 1-0 galip geldiği Atiker Konyaspor maçıyla 50 yıldır mücadele ettiği Hüseyin Avni Aker Stadı'na veda eden bordo-mavililer, Şenol Güneş Kompleksi'ndeki yeni stadına yarın 'merhaba' diyecek. Trabzonspor, Akyazı mevkisindeki denizin dolgu işleminin tamamlanmasının ardından 24 Kasım 2013'te temeli atılan ve yapımı tamamlandıktan sonra 18 Aralık 2016'da açılışı gerçekleştirilen Şenol Güneş Kompleksi'ndeki ilk maçında taraftarıyla buluşacak. Hüseyin Avni Aker Stadı'na galibiyetle veda eden Trabzonspor, Şenol Güneş Kompleksi'nde oynayacağı ilk maçı kazanarak tarihi bir galibiyet daha almak istiyor.

İlk kez 3 maç
Trabzonspor, Gaziantepspor'u yenmesi halinde bu sezon ligde ilk kez 3 maç üst üste kazanacak. Ligin 17. haftasında deplasmanda Bursaspor'u 2-1 ve 18. haftada Kasımpaşa'yı 1-0 mağlup eden bordo-maviler, Gaziantepspor karşısında da galip gelerek bu sezon ilki gerçekleştirmeye çalışacak.

Rodallega'nın oynaması bekleniyor
Trabzonspor'un yeni transferi Hugo Rodallega'nın da ilk kez bordo-mavili takımın formasını giymesi bekleniyor. Bordo-mavili takımda Gaziantepspor maçı öncesi Matus Bero ve Abdülkadir Ömür'ün sakatlıkları bulunuyor. Karadeniz ekibinin, karşılaşma için muhtemel ilk 11'i şöyle: Onur Recep Kıvrak, Pereira, Uğur Demirok, Durica, Mas, Okay Yokuşlu, Onazi, Olcay Şahan, Yusuf Yazıcı, Castillo ve Rodallega. Saat 16.00'da başlayacak karşılaşmayı hakem Ümit Öztürk, yönetecek.

Taraftarlardan yoğun ilgi
Trabzonspor taraftarları, kar yağışına ve soğuk havaya rağmen maça yoğun ilgi gösteriyor. Saral, taraftar ilgisinden memnun olduklarını vurgulayarak, "41 bin 461 kişilik stadımızın tamamen dolmasını istiyoruz. İklim şartlarına rağmen taraftarın yoğun ilgisinden memnunuz. Başkanımızın sponsor konusunda yapacağı açıklama ve yeni transferlerin sonlanma aşamasında olması camiamız açısından büyük hedeflere doğru yolculuğun devam ettiğini göstermektedir. Trabzonspor'un geleceğinin temelleri atılmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Türk futbolunun en modern tesisi
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan ve Türkiye'nin deniz yüzeyi doldurularak inşa edilen ilk stadı özelliğine sahip kompleks, Türk futbolunun en modern tesisi olarak dikkati çekiyor. Akyazı mevkisinde, denizin dolgu alanının tamamlanmasının ardından 24 Kasım 2013'te temeli atılan tesis, 92 bin metrekare yeşil alana sahip. Trabzonspor'un maçlarını oynayacağı spor kompleksinin içinde 2 bin 200 ağaç ile 2 bin 400 bitki grubu yer alıyor. UEFA kriterlerine göre saha aydınlatma kriteri 2 bin lüks iken, stadın aydınlatması ise 3 bin lüks seviyesinde gerçekleştirildi. Komplekste ayrıca, Kamp Eğitim Merkezi ve İl Gençlik Spor Merkezinin binaları ile 2 suni ve 5 doğal çim saha da bulunuyor. Yaklaşık 22 bin metrekare kapalı tribün alanı bulunan stadın çatısı, 245 dönümlük yeşil alanın havasını temizleme gücüne sahip. Bu oran, yaklaşık 2 bin 500 aracın oluşturduğu hava kirliliğini temizleme kapasitesine eş değer konumda bulunuyor. 6 bin 500 ton çelik kullanılan çatının çevre dostu olarak kendini temizleme ve hava kirliliğini giderme özelliği ise dikkati çekiyor. "Akıllı çatı" olarak bilinen smart roof sistemi kullanılan stat, bu özelliğiyle dünyada beşinci, Türkiye'de ise ilk olarak tarihe geçecek. Kapasitesi 41 bin 461 olan statta, 2 bin 954 VIP, 196 protokol, 282 basın ve 80 engelli koltuğu yer alıyor. İlkleri barındıran statta 80 metrekare olan skorboard, 7,5 megapiksel aralığında olmasıyla da Türkiye'de yine tek olma özelliğini taşıyor. 

Fenerbahçe'nin yeni başkanı Ali Koç'u ikna etmek zorunda

Fenerbahçe'de yeni seçilecek başkanın işi sadece para koymak değil, bu parayı UEFA'nın "yasal" kabul edeceği kanallardan içeri sokmak da olacak 

13.05.2026 13:10:00
Haber Merkezi
Fenerbahçe'nin yeni başkanı Ali Koç'u ikna etmek zorunda
Fenerbahçe'nin yeni başkanı Ali Koç'u ikna etmek zorunda
Fenerbahçe'de yeni seçilecek başkanın işi sadece para koymak değil; bu parayı UEFA'nın "yasal" kabul edeceği kanallardan içeri sokmak da olacak. Bunun için en kısa yol zamanında "muhtacız" besteleri yüzünden belki de seçimi kaybeden Ali Koç'un kapısına gitmek... eğer Ali Koç ve Ali Koç'un ikna ettiği Hamdi Ulukaya ile sponsorlukları revize konusunda anlaşamazsa yeni başkanın işi çok zor.






Ali Koç'un Sadettin Saran'a seçim kaybetmesine neden olanlardan birisinin de "muhtaç" bestesi olduğu iddia edilir. O gün o besteyi söyleyen kongre üyeleri adeta "hain" ilan edildi. Bugün ise adeta Fenerbahçe'nin yeni başkanı daha belli olmadan Ali Koç'la konuşmak zorunda kaldı.






Fenerbahçe'nin yeni başkanı yönetim kuruluna güvenen Aziz Yıldırım da olsa, kendi cebine güvenen Hakan Safi da olsa, önündeki bu "UEFA sıkıntısını" aşmak için cüzdanından çok finansal mühendislik harikası bir iş çıkarması gerekecek. Bir de Ali Koç'u ikna etmesi.






SPONSORLUKLARIN REVİZESİ ÇOK ÖNEMLİ

Çünkü Ali Koç döneminde alınan sponsorluklar ve projelerden kasaya girecek 100 milyon Euro'luk nakit güce rağmen UEFA'nın muhtemel cezası yeni başkana "transfer yasağı" gibi gelecek.

Yeni başkan her ne olursa sahip olduğu mali gücü limit gücüne dönüştürmek zorunda. Bunun en kısa ve etkin yolu gelir kalemlerini "futbol dışı" alandan "futbol içine" yasal yolla çekmek olacak.

Stat ve göğüs sponsorluklarında devam eden mevcut anlaşmalar piyasa değerinin çok üzerinde (ancak UEFA'nın "adil değer" incelemesine takılmayacak şekilde) revize edilmek zorunda.






FAHİŞ REKLAM SIKINTI YARATABİLİR

Hakan Safi'nin de Aziz Yıldırım'ın da forma sponsoru Otokoç (Ali Koç'un bağlı olduğu holdingin iştiraki) ve Ali Koç'un ikna ettiği Hamdi Ulukaya'yla yeniden masaya oturması gerekecek.

Çünkü Hakan Safi'nin ya da Aziz Yıldırım'ın yönetimine alacağı üyelerin sahip oldukları dev şirketlerin kulübe fahiş rakamlarla reklam vermesi (Manchester City modeli) sorun yaratabilir.






BİR DE İŞİN TRANSFER KISMI VAR

Bir de işin transfer kısmı var. Rafael Leao ya da o ayarda alınacak yıldızlar için garanti ücreti düşük tutulmak zorunda. Şampiyonlar Ligi katılımı, şampiyonluk veya gol sayısı gibi "şarta bağlı" ödemelerle limitin etrafından dolanılmaya çalışılacağı kesin.

Ayrıca yıldızlara ödenecek maaşın bir kısmı kulüp maaş bordrosu yerine, imaj hakları, sadakat bonusu ile oyuncuların kuracakları şirketlere ödenebilir. Bu da avantaj yaratacak.






TRANSFERDE TAKAS OPSİYONU

Yüksek bonservisli oyuncuları, zorunlu satın alma opsiyonuyla (ödemeyi bir sonraki yıla yayarak) kiralamak da bir çare. Limitleri doğrudan etkilemeden kadro kalitesini artırmak için eldeki değerli oyuncuları (Oosterwolde, Nene, Asensio) hedeflenen yıldızlarla kafa kafaya takas etme yoluna gitmek de işe yarayabilir.






YENİ BİR ERTUĞRUL OLABİLİR

Ayrıca UEFA kurallarında altyapıdan yetişen oyuncuların satışından elde edilen gelirler, maliyetleri sıfır olduğu için "saf kar" kabul ediliyor. Limit açmada çok etkili. Arda Güler de olduğu gibi, özkaynak oyuncularının yüksek bedelle satışı manevra alanını genişletebilir. Belki de yeni bir Ertuğrul (Fenerbahçe 2017-2018 sezonu başında limit açmak için kaleci Ertuğrul Taşkıran'ı Boluspor'a 1 milyon euro bonservis bedeliyle sattı) satışı görebiliriz.

UEFA Fenerbahçe'yi köşeye sıkıştırdı

Fenerbahçe'de camia yeni başkandan Rafael Leao'yu bekliyor ancak UEFA’nın kapıda bekleyen cezası yeni başkan kim olursa olsun elini kolunu bağlayacak gibi duruyor

13.05.2026 12:50:00
Haber Merkezi
UEFA Fenerbahçe'yi köşeye sıkıştırdı
UEFA Fenerbahçe'yi köşeye sıkıştırdı
Fenerbahçe'de camia yeni başkandan Rafael Leao'yu bekliyor ancak UEFA'nın kapıda bekleyen 15 milyon Euro'luk cezası yeni başkan kim olursa olsun elini kolunu bağlayacak gibi duruyor. Kulüp sponsorluklar ve gayrimenkullerle 100 milyon Euro seviyesinde bir nakit gücüne ulaşsa da, harcama limitleri ve UEFA'nın kısıtlamaları ancak 40-55 milyon euro arasında (bonservis, maaş, vergi, menajerlik ücreti) bir transfer bütçesine izin verecek.






Ortalık yanıyor... Hakan Safi'nin Rafael Leao'ya gittiği, 50 milyon euro bonservis teklif ettiği iddia ediliyor. Aziz Yıldırım'ın dünya yıldızları için nabız yokladığı konuşuluyor. En son 2013-14 sezonunda şampiyonluk yaşayan Fenerbahçe taraftarı için tüm bunlar "güzel hayaller" tadında... ancak bir de "hayatlar" yani gerçekler var.






UEFA BU CEZAYI NEDEN KESMİŞ OLABİLİR?

İddialara göre (henüz resmileşen bir durum yok), UEFA kestiği/keseceği 15 milyon euro'luk cezayı Haziran ayının ilk haftasında resmileştirecek.

UEFA'nın bu cezayı; kadro maliyeti, maaş bütçesi ve transfer harcamalarının, UEFA'nın "Finansal Sürdürülebilirlik kurallarındaki gelir/gider oranı aşıldığı için kesebilir ancak. Bu rakam yeni gelecek başkanın transfer bütçesi üzerinde doğrudan bir baskı yaratacak.






HARCAMA LİMİTLERİ SIKINTI OLACAK

Aziz Yıldırım da seçilse, Hakan Safi de başkan olsa Fenerbahçe 2026-27 sezonu için "nakit zengini ama limit fakiri" olarak ortada dolanacak.

Kulübün kasasına giren gayrimenkul ve sponsorluk gelirleri sayesinde 100 Milyon Euro seviyelerine kadar bir nakit gücü olsa da, UEFA'nın Harcama Limitleri sıkıntı yaratacak.






LEAO'DAN BAŞKA TRANSER OLMAZ

Gelen bilgilere göre 15 Milyon Euro'luk UEFA cezası kesinleştiği anda mevcut maaş bütçesinin (Kante de dahil) de korunması durumunda Fenerbahçe'nin yeni transferler için bonservis artı maaş toplamında 40 ila 55 Milyon Euro arasında bir "hareket alanı" olabilecek.

Bu da Leao'nun bonservisini karşılamaya bile yetmez. Daha teknik direktör ve santrfor transferi tamamlanmadan Fenerbahçe köşeye sıkışır.






1/3 FENERBAHÇE'NİN BELİNİ BÜKECEK

Bankalar Birliği'nden çıkılması Fenerbahçe'nin elini her ne kadar rahatlatsa da, UEFA cezasının gölgesinde "satmadan almak" imkansız gibi olacak. Bu durumda Asensio, Nene, Oosterwolde gibi isimlerin satışları belki de zorunlu olacak. Ancak satış gelirinin limite katkısı ancak 1/3 olacak. Yani Oosterwolde 30 milyon euro'ya satılsa bile limit 10 milyon euro açılacak.

Sergen Yalçın'ın Galatasaray'dan istediği oyuncu

Sergen Yalçın ve Serkan Reçber ikilisi Virgil van Dijk'in Galatasaray'a transfer olma ihtimali ile ilişkili olarak Davinson Sanchez için "gözlerinin açık olması" amacıyla Başkan Serdal Adalı'nın masasına bir rapor bıraktılar

13.05.2026 11:51:00
Haber Merkezi
Sergen Yalçın'ın Galatasaray'dan istediği oyuncu
Sergen Yalçın'ın Galatasaray'dan istediği oyuncu
Yalçın her ne kadar ilk tercihi Facundo Medina olsa da, Kolombiyalı stoperi Galatasaray'dan alırlarsa üstüne atlayacağının mesajını verdi.






Sergen Yalçın'ın gözü Davinson Sanchez'de... Galatasaray'ın Virgil van Dijk konusunda bastırması, Okan Buruk'un elinde aynı zamanda Wilfried Singo'nun da olması Beşiktaş teknik direktörü Sergen Yalçın ve futbol direktörü gibi çalışan Serkan Reçber'in ilgisini cezbediyor.
 
Emmanuel Agbadou'nun yanına her ne kadar sol stoper isteniyor olsa da siyah-beyazlı ekibin teknik heyeti Davinson gibi lider bir stoper almaları durumunda "duvar" kurabileceklerine inanıyorlar.







BİRBİRLERİNİ MÜKEMMEL TAMAMLARLAR
 
Reçber'e göre Agbadou ve Davinson yapabilirlerse ellerinde modern bir savunma hattında aranan "proaktif-süpürücü" ve "fiziksel-statik" dengesini harika bir şekilde yakalayabilirler.
 
- Rakip uzun toplarla geldiğinde Agbadou ilk temasçı olur, Davinson "ikinci top" uzmanı olarak derinlik sağlar.
 
- Davinson oyun kurucu stoper, Agbadu ise bu yapının sigortası olur.
 
- Agbadou rakibi önde karşılar (yüksek top çalma/kazanma), Davinson ise arkaya sızan topları temizleyerek bir güvenli alan oluşturur.
 
- Agbadou'nun top kazanma yeteneği, Davinson'un oyun kurma özgürlüğünü artırır.







YALÇIN'IN SOL STOPERİ MEDINA
 
Sergen Yalçın'ın aklındaki sol stoper Facundo Medina (Marsilya) ayrıca van Dorngelen'e (Samsundsor) de onay vermiş durumda... ancak Medina'dan daha ucuza alınabilecek bir Davinson, Beşiktaş teknik direktörüne göre kendileri için çok iyi bir seçenek olur.
 
Zaten Sergen Yalçın, Agbadou-Davinson yapsa bile van Drongelen'den vazgeçecek gibi durmuyor. Çünkü Hollandalı stoperin Süper Ligi bilmesinden yararlanmak istiyor.
 
 







VAN DRONGELEN'DEN VAZGEÇMEYECEK
 
Galatasaray ise van Dijk ve Singo'nun varlığında hem de yüksek maaşı nedeniyle Davinson'u elinde tutmayacaktır. Zaten bu sezon Yalçın ve Reçber'e göre kendisinin dışında (oyun sistemi değişince Kolombiyalı sırıttı) yaptğı hatalar yüzünden Davinson'un satışa çıkarılıcığına inanıyor. Başkan Serdal Adalı'nın önüne de "stoper işi biraz beklesin" raporu gönderdiler.

Beşiktaş, Sergen Yalçın'dan da etkilenmedi

Herkesin "suçlu" aradığı Beşiktaş'ın istatistiklerini masaya yatırınca ortaya topa sahip olsa da sahada yolunu bulamayan bir takım görüntüsü çıkıyor. Ceza sahası dışından 197 şutta sadece 4 gol bulabilen, net fırsatları cömertçe harcayan siyah-beyazlıların, Sergen Yalçın gibi bir duran top ustasının yönetiminde serbest vuruşları silaha dönüştürememesi ise çok daha ironik. Sezoun istatistikleri Beşiktaş'ın sadece topu değil, konsantrasyonunu ve bitiriciliğini de kaybetmiş olduğunu haykırıyor

13.05.2026 11:40:00
Haber Merkezi
Beşiktaş, Sergen Yalçın'dan da etkilenmedi
Beşiktaş, Sergen Yalçın'dan da etkilenmedi
Sergen Yalçın "gitsin mi kalsın mı?" noktasında Beşiktaş'ın gündemi sürünceme de kalırken kimse "saha içindeki asıl sorun ne?" diyerek birbirine sormuyor.






Biz de istatisiklere bakarak siyah-beyazlıların röntgenini çektik. Rakamlara bakınca Beşiktaş'ın bu sezonki temel sorunu verimlilik ve konsantrasyon olarak öne çıktı.
 
Takım kağıt üzerinde topa sahip olan ve hücum deneyen bir görüntü çizse de, bu çabayı sonuca dönüştürme konusunda ciddi bir "kalite ve bitiricilik krizi" yaşadığı netleşti.







197 ŞUTTA SADECE 4 GOL
 
Beşiktaş sezon boyunca adeta "Kör Atış" yapmış... siyah-beyazlılar ceza sahası dışından 197 şut çekmiş ancak sadece 4 gol bulabilmiş. Yaklaşık %2'lik bir isabet oranı demek ki, bu da takımın, ceza sahasına girmekte zorlandığını, organize olamadığında çaresizce uzaktan şutlara başvurduğunun göstergesi.
 
Maç başına 3 büyük şans yakalayıp da 1.8'inin kaçırılması da bitiricilik konusunda bir sorun olduğunu ortaya koyuyor. Santrforun doğru pozisyonda yanlış vuruş tercihleri yaptığının kanıtı gibi.







BİREYSEL HATADAN 9 GOL
 
Maç başına 1.2 gol yeme ortalaması aslında çok kötü durmasa da, doğrudan bireysel hata ile yenilen 9 gol, takımın kritik anlarda konsantrasyon kaybı yaşadığını ve basit puanları bu hatalarla verdiğini gösteriyor. Şuta neden olan 14 hata ile birleşince, Beşiktaş savunmasının rakibe gerekenden fazla "ikramda" bulunduğunu söylemek çok normal.







SERBEST VURUŞTAN SADECE 1 GOL
 
Beşiktaş, sezon boyu 18 serbest vuruş organizasyonundan sadece 1 gol çıkarabilmiş. Sergen Yalçın gibi bir ustanın takımının kilitlenen maçları açma konusunda en kısa yolun duran toplar olduğunu bilmemesi net bir paradoks. Beşiktaş bu silahı neredeyse hiç kullanamamış.
 
İsabetli orta oranının %25.3 gibi düşük bir seviyede kalması, kanat organizasyonlarının verimsizliğini ve ceza sahasındaki oyuncuların topla buluşturulamadığını gösteriyor.

Sergen Yalçın'ın, Necip Uysal ile derdi ne?

Sergen Yalçın kendisine sabır ve güven isterken Beşiktaş'a 11 yaşında katıldığından dem vurdu

13.05.2026 11:34:00 / Güncelleme: 13.05.2026 11:41:33
Haber Merkezi
Sergen Yalçın'ın, Necip Uysal ile derdi ne?
Sergen Yalçın'ın, Necip Uysal ile derdi ne?
Sergen Yalçın kendisine sabır ve güven isterken Beşiktaş'a 11 yaşında katıldığından dem vurdu. Kazandığı kupaları (futbolculuğunda 8 kupa kazandı) gündeme getirdi.

Ancak Beşiktaş teknik direktörü göreve geldiğinde, 13 yaşında kulübün kapısından içeri giren kendisi gibi başka takımlara da gitmeden siyah-beyazlı formayı giyen, kendisinden sadece 1 az kupa kazanan kaptan Necip Uysal'ı kadro dışı bırakmıştı.







Sergen Yalçın istifa etmeyecek. Her ne kadar, "bırak diyorlarsa bırakırız" dese de Beşiktaş teknik direktörü, "planlar yaptık. Bir şeyler yapmaya çalışırken bu durumun yaşanması bir teknik direktör için üzücü" diyerek "istifa" etmeyeceğini ancak Serdal Adalı yönetimi kendisine "bırak" derse itiraz etmeyeceğinin mesajını da verdi.

NECİP 466 SERGEN 298 KEZ

Ancak sözleri arasında en çok dikkat çeken ise; "11 yaşında Beşiktaş'ta oynamaya başladım. Kaç kupada katkım olduğuna bakın. Biraz sabır istedik. Çok fazla bir şey istemedim. Ama sabır ve güven kalmamış" oldu. Yalçın'ın bu açıklamaları ise akıllara kadro dışı bıraktığı Necip Uysal'ı getirdi.

Yalçın 11 yaşında Beşiktaş'ta futbola başlarken Necip de 13 yaşında Beşiktaş'tan içeri girdi. Necip 466 maçta siyah-beyazlı formayı giyerken Sergen 298 maçta Beşiktaş forması terletti.







NECİP 1 KUPA EKSİK KAZANDI

Sergen Yalçın futbolculuğu döneminde Beşktaş ile 4 lig şampiyonluğu, 2 Türkiye Kupası ve 2 Süper Kupa kazanıken, Necip Uysal ise siyah-beyazlı forma altında 3 şampiyonluk, 3 Türkiye Kupası ve 1 de Süper Kupa kazandı. Sergen Yalçın'dan sadece 1 şampiyonluk az gördü.

Sergen Yalçın, Soskjaer'in yerine takımın başına geçtiğinde 13 yaşında Beşiktaş'a gelen ve kendisinden sadece 1 az kupa kazanan Necip'in önce kaptanlığını aldı. Sonra kadro dışı bıraktı.







NECİP'E VEFA VE SABIR YOK






Özkaynaktan yetişen ve Beşiktaş'ın hafızasını temsil eden iki ismin bu denli keskin bir yol ayrımına gelmesi, camiada 'vefa' tartışmalarını da beraberinde getirdi. Yalçın'ın kendi geçmişi üzerinden talep ettiği 'sabır', ironik bir şekilde benzer bir ömrü siyah-beyazlı renklere adamış olan Necip Uysal'dan esirgemiş görünüyor.






Teknik direktörlük koltuğunda 'planlardan' bahseden Yalçın için Başkan Serdal Adalı yönetiminin kararı ne olursa olsun; 11 yaşında kulübe giren bir efsanenin, 13 yaşında içeri giren bir başka aidiyet sembolünü dışarıda bırakması paradoks olarak kayıtlara geçti.

Galatasaray’ın bütçesi uçtu!

Galatasaray yöneticisi Abdullah Kavukçu "Bizim bu sene 500 milyon euro bütçemiz olacak" dedi, camianın yüreği yerinden hopladı

13.05.2026 11:27:00 / Güncelleme: 13.05.2026 11:31:38
Haber Merkezi
Galatasaray’ın bütçesi uçtu!
Galatasaray’ın bütçesi uçtu!
Galatasaray yöneticisi Abdullah Kavukçu "Bizim bu sene 500 milyon euro bütçemiz olacak" dedi, camianın yüreği yerinden hopladı.

Şampiyonlar Ligi finalisti Arsenal'ın 800 milyon Euro bütçesinin olduğu ortamda Kavukçu'nun bahsettiği yarım milyar Euro sarı-kırmızılıların Avrupa devleriyle aşık atmasına olanak sağlayacak. Peki bu paranın kaç milyon Euro'su transfere harcanabilir?

Şampiyonluğun geldiği Antalyaspor maçından sonra Galatasaray'ın futboldan sorumlu yöneticisi Abdullah Kavukçu'nun yaptığı "bizim bu sene 500 milyon euro bütçemiz olacak" açıklaması sarı-kırmızılı camiaya gönül verenleri çok mutlu etti. Peki, bu açıklama ne anlama geliyor?







Kavukçu'nun sözleri aslında, "gidip 500 milyon euro'ya oyuncu/oyuncular alacağız" demekten ziyade, "biz artık yıllık 500 milyon euro döndürebilen, devasa maaş bütçelerini ve yüksek bonservis risklerini yönetebilen bir finansal güce ulaştık" mesajı veriyor.

ARSENAL'DAN 300 MİLYON EURO EKSİK

Arsenal örneğini (800 milyon euro) vererek Galatasaray'ın finansal ölçeğini Avrupa'nın devleriyle aynı lige çıkarmayı hedeflediklerini vurguluyor. Bahsettiği 500 milyon euro aslında Galatasaray'ın toplam gelir ve gider dengesinde ulaştığı ekonomik hacmin bir göstergesi.

Kulüpler bütçe planlaması yaparken sadece bonservisi değil, oyuncunun kulübe toplam maliyetini (maaş + imza parası + bonservis yayılımı) baz alır. Kavukçu'nun bahsettiği bütçe, kulübün nakit akışındaki toplam hareket alanını temsil ediyor.







YÜZDE 70'İ FUTBOLA AYRILABİLİR

Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) ve UEFA'nın Finansal Sürdürülebilirlik kuralları, kulüplerin gelirlerinin en fazla %70'ini (maaşlar, transferler ve menajerlik ücretleri dahil) "futbol maliyeti"ne ayırmasını şart koşuyor.

Kavukçu'nun bahsettiği 500 milyon euro bir "gelir" hedefiyse, bunun yaklaşık 300-350 milyon euro'su toplam takım maliyetine (mevcut maaşlar + yeni transferler) gidebilir.







100 MİLYON EURO'NUN ÜSTÜNE ÇIKILAMAZ






Bunun içindeki net yeni transfer (bonservis) bütçesi genellikle toplam bütçenin %15-%25'ini geçmez. Bu da 500 milyon içinde yaklaşık 75 ila 125 milyon euro bandında bir hareket alanı anlamına gelebilir.






Bu bütçenin içinden yeni oyuncu alımı için ayrılacak sıcak paranın %20 seviyelerini yani yaklaşık 100 milyon euro'yu aşması Galatasaray'ı Fenerbahçe gibi UEFA nezdinde zor duruma sokabilir.

Süper Lig’de 2026-2027 sezonu takvimi açıklandı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), milyonlarca futbolseverin merakla beklediği Trendyol Süper Lig 2026-2027 sezonu başlangıç tarihini resmen duyurdu

12.05.2026 19:20:00
Haber Merkezi
Süper Lig’de 2026-2027 sezonu takvimi açıklandı
Süper Lig’de 2026-2027 sezonu takvimi açıklandı
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), milyonlarca futbolseverin merakla beklediği Trendyol Süper Lig 2026-2027 sezonu başlangıç tarihini resmen duyurdu.

Galatasaray'ın şampiyonluğuyla tamamlanan rekabet dolu sezonun ardından, yeni sezon için geri sayım başladı.







Açılış 14 Ağustos'ta

TFF Yönetim Kurulu'nun belirlediği takvime göre, Süper Lig'de 2026-2027 sezonu 14 Ağustos 2026 tarihinde oynanacak açılış müsabakasıyla başlayacak. 18 takımın yer alacağı ligde ilk yarı, 21 Aralık 2026 tarihinde sona erecek.







Devre arası ve final tarihi

Takımlar yaklaşık üç haftalık bir devre arasının ardından, 15 Ocak 2027 tarihinde ikinci yarı için sahaya inecek. Büyük bir heyecana sahne olması beklenen sezonun final düdüğü ise 23 Mayıs 2027 tarihinde çalacak.







Yeni sezonda neler değişiyor?

Yabancı Kuralı: Kulüplerin talebi üzerine 12+2 yabancı kuralı bu sezon da geçerliliğini koruyacak.

Yeni Takımlar: 1. Lig'den yükselen Amedspor gibi ekiplerin katılımıyla ligin coğrafi yelpazesi genişliyor.







Teknolojik Adımlar: TFF, yeni sezonda maçlardaki tartışmaları en aza indirmek için "yarı otomatik ofsayt sistemi" ve "çipli top" teknolojileri üzerindeki çalışmalarını hızlandırdı.

Fikstür çekiminin Temmuz ayının ilk haftasında yapılması planlanırken, kulüplerin transfer çalışmaları şimdiden hareketlenmiş durumda.







Trendyol 1. Lig, Süper Lig'den bir hafta önce 7 Ağustos 2026'da; Nesine 2. ve 3. Ligler ise 5-6 Eylül 2026 tarihlerinde başlayacak.

Okan Buruk efsane olmak istiyor


 
Okan Buruk'un Alex Ferguson gibi efsane olabilmesi için kritik bir karar vermesi gerekiyor: Ya İskoç teknik adamın Beckham, Stam ve Keane'i "zamanları geldi" diyerek gönderdiği gibi Icardi ve Lemina için "zaman doldu" diyecek; ya da 'Galatasaray taraftarı da istiyor, yönetim de istiyor' diyerek herhangi bir risk almadan iki "yaşlı ve sık sakatlanan" oyuncusu ile devam edecek.

12.05.2026 16:39:00
Haber Merkezi
Okan Buruk efsane olmak istiyor
Okan Buruk efsane olmak istiyor

4 sezon üst üste şampiyon olan Galatasaray'da Okan Buruk'un hayali Manchester United efsanesi Alex Ferguson gibi olmak... Galatasaray denince akıllara kendi adının gelmesi. İngiliz devinde efsane olduğu süreçte Ferguson'un yaptıklarını inceleyen Okan Buruk, İskoç teknik adam gibi bir efsane olabilmek için neler yapması gerektiğinin farkında.







Net kararlar almalı

İskoç teknik adam Manchester United için CEO'ydu, menajerdi, çimciydi, futbolcunun yüzüne yüzüne bağıran bir otoriteydi. Buruk ise teknisyen, taktisyen, futbolcuların arkadaşı, abisi.
Ferguson günü dolduğunda Beckham, Stam ve Keane'den bile vazgeçti. Okan Buruk, Ferguson olabilmesi için zamanı dolan Mauro Icardi ve Mario Lemina gibi oyuncularla vedalaşması gerektiğinin farkında.







Tepkilere hazır olmak zorunda

Ancak taraftarın, camianın ve yönetimin Icardi ve Lemina'ya olan bağlılığı Buruk'un elini zayıflatıyor. Alınacak ilk kötü sonuçta ya da Lemina ile Icardi'nin gittikleri yerlerde başarılı olmaları durumunda, "bak işte sen gönderdin" denebileceğinin farkında.
Buruk bu dakikadan sonra "Galatasaray bir teknik direktör takımıdır" diyerek Ferguson'ın hiçbir oyuncunun kendisinden daha büyük olmasına izin vermediği gibi Icardi ve Lemina'yı gönderebilir. Ya da etliye sütlüye dokunmaz... taraftar da istiyor diyerek iki isimle devam eder.







Yenilik şart

Ferguson özellikle yardımcı antrenörlerini sürekli yenileyerek efsane oldu. Okan Buruk ise özellikle yardımcıları konusunda değişikliği sevmiyor. Mesela İrfan Sağıroğlu ile yıllardır beraber. Ancak bir süredir aralarında eski öğrencileri Gael Clichy, Şenol Can, Mehmet Topal gibi isimleri teknik ekibine katmak için çaba gösteriyor.

Leao, sarı-kanaryalı olacak mı?


Sözleşmesinde 175 milyon Euro'luk serbest kalma bedeli olan Rafael Leao için AC Milan'ın 50 ila 75 milyon Euro arasında bir rakama 'evet' diyeceği konuşuluyor. İtalyan ekibinde net 6.5 milyon Euro maaş alan Portekizli için Suudi Arabistan'dan Al-Hilal'ın hazırladığı 45 milyon Euro'luk maaş teklifi ise Fenerbahçe'nin en büyük engeli olabilir.

12.05.2026 16:03:00 / Güncelleme: 12.05.2026 16:12:19
Haber Merkezi
Leao, sarı-kanaryalı olacak mı?
Leao, sarı-kanaryalı olacak mı?

Milano'ya giden ve AC Milan-Atalanta maçını izleyen Fenerbahçe başkan adayı Hakan Safi'nin ağzından sosyal medyada sürekli olarak Rafael Leao ile ilgili "anlaştı" ya da "işi bitirdi" şeklinde dedikodular yayılıyor. Portekizli oyuncuyla ilgili bir kaç bilgi paylaşalım...
• Bu yıl takımdaki performansı tartışılan oyuncu, AC Milan'da yıllık 6.5 milyon euro net kazanıyor.
•  Sözleşmesinde yazan resmi serbest kalma bedeli 175 milyon Euro.
• AC Milan'ın bu yaz transfer döneminde 50 ila 75 milyon Euro arasında bir teklife "evet" diyebileceği uzun süredir İtalyan basınında konuşuluyor.
• 26 yaşındaki oyuncunun Milan ile 30 Haziran 2028'e kadar kontratı bulunuyor.







Kimler kapışıyor?

FC Barcelona Başkanı Joan Laporta'nın (fotoğrafta) oyuncunun büyük bir hayranı olduğu ve Rashford transferine alternatif olarak Leao'yu düşündüğü belirtiliyor.
Manchester United, Manchester City ve Liverpool oyuncunun durumunu yakından takip ediyor.
Bayern Münih ve Arsenal'in yanı sıra Al-Hilal'in de oyuncuya ilgisi olduğu biliniyor.







Suudi Fonu devrede

Al-Hilal'in Leao'ya yıllık 45 milyon Euro bandında paket teklif sunduğu konuşuluyor. Fenerbahçe'nin eski, Al-Hilal'in aktüel teknik direktörü Jorge Jesus'un, vatandaşını kadrosunda görmeyi çok istediği ve yönetime bu konuda baskı yaptığı sürekli haber olarak gündeme geliyor.







Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF) da, Leao'yu ligin marka değerini artıracak bir sonraki "yüz" olarak belirlendi. Prestiji açısından kritik bir hamle olarak değerlendiriliyor.






UEFA, Fenerbahçe'ye ceza keserse, işler karışır
 
175 milyon Euro'luk serbest kalma maddesi, Avrupa devlerinin 75 milyon Euro bandındaki teklifleri ve Al-Hilal'in yıllık 45 milyon Euro'luk astronomik maaş paketi göz önüne alındığında Fenerbahçe iddialarının gerçekleşme ihtimali "Hakan Safi'nin çılgınlığına" bağlı olacak.
Ortada UEFA'dan transfer limitlerini aştığı için Hazirn başında gelmesi beklenen 15 milyon euro'luk cezanın da olduğu ortamda Leao'nun transferi Fenerbahçe'nin başını daha da ağrıtabilir.

Aziz Yıldırım seçilirse Fenerbahçe komple değişecek

Aziz Yıldırım seçilir seçilmez ilk işi "Fenerbahçe forması yakışmıyor" dediği bir çok oyuncu için düğmeye basacak. "Yaz temizliği" yapacak. Fenerbahçe başkanının ayrılmasını istediği oyuncuların başında 'masraflı' Kante, 'yetersiz' Sidiki, 'yaşlanan' Fred ve Semedo ile kızının "iyi oyuncu değil" dediği Kerem Aktürkoğlu yer alıyor

12.05.2026 14:45:00
Haber Merkezi
Aziz Yıldırım seçilirse Fenerbahçe komple değişecek
Aziz Yıldırım seçilirse Fenerbahçe komple değişecek
Aziz Yıldırım "adına eklenen" belki de 20 yılda yarattığı "efsane" titirini kaybedecek bir riske girdi. Son dönemde 2 kez kaybettiği Ali Koç'un olmadığı seçimde Hakan Safi'nin karşısına rakip olarak çıktı. Üçüncü ve çok güçlü bir aday çıkmaması durumunda Yıldırım'ın kazanma ihtimali çok daha yüksek. Böyle bir ortamda Aziz Yıldırım'ın oyun aklı ve teknik direktörü merak ediliyor.






FENERBAHÇE FORMASINI YAKIŞTIRMIYOR

Bunun yanı sıra Aziz Yıldırım'ın bir de camiada ses getirecek kendi fikirleri var. Çalıştığı sportif direktörler ve teknik direktörlere her daim fikirlerini aktarması ile bilinen Aziz Yıldırım'ın "Fenerbahçe formasını taşımaya yakışmıyorlar" dediği pek çok oyuncuyla yolların ayrılması konusunda tavsiye vereceği iddia ediliyor.






CİDDİ BİR TEMİZLİK OLACAK GİBİ

Yıldırım'ın "yaz temizliği" kapsamında kadroda görmek istemediği oyuncular şu şekilde:

Ederson
Mert Günok
Oosterwolde
Çağlar
Brown
Semedo
Kante
Fred
Kerem
Nene
Musaba
Sidiki






SIDIKI VE NENE KİRAYA GİDECEK

Aziz Yıldırım'ın özellikle yüksek maliyeti nedeniyle Kante'yi istemediği; Kerem'e Fenerbahçe formasını yakıştırmadığı; kaliteleri nedeniyle Musaba, Brown ve Oosterwolde'u beğenmediği; Nene, sidiki gibi oyuncuları ise pişmeleri için kiraya göndermek istediği konuşuluyor.






Ayrıca Fred, Semedo, Mert Müldür ve Çağlar Söyüncü ile Ederson'u da takımda görmek istemediği belirtiliyor. Ancak futbol aklı olması beklenen Aykut Kocaman ile yeni teknik direktörün bu tavsiyeye ne kadar uyup uymayacağı ilerleyen dönemde netleşecek.






logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.