logo
13 HAZİRAN 2025

Almanya Başbakanı, İsrail'e toz konduramadı!


 
 
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD'li iş insanı Elon Musk'ı eleştirerek, "Medya gücünü tüm dünyaya müdahale etmek için kullanıyor" dedi. Ancak Scholz, Gazze'de 50 binden fazla insanı katleden İsrail'i eleştirmekten yine kaçındı.

24.01.2025 23:10:00
AA
  Almanya Başbakanı, İsrail'e toz konduramadı!
  Almanya Başbakanı, İsrail'e toz konduramadı!


Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya'da 23 Şubat'ta yapılacak erken genel seçimler ve ülkedeki siyasi atmosferin yanı sıra Türkiye-Almanya ilişkilerini, ABD'li milyarder Musk'ın siyasi açıklamalarını, ABD Başkanı Donald Trump'la başlayan yeni dönemi, Rusya-Ukrayna savaşı gibi güncel başlıkları Anadolu Ajansı'na verdiği mülakatta değerlendirdi. Scholz, Musk ile 2022'de Brandenburg'daki (Tesla) fabrikasının açılışında görüştüklerini belirterek, "Daha sonra bir telefon görüşmemiz daha oldu. O da ticari çıkarları hakkındaydı. Ancak şimdi yeni edindiği medya gücünü tüm dünyaya müdahale etmek için kullanıyor" dedi. Scholz, kendisini üzen şeyin Musk'ın "aşırı sağcı partiler lehine olan partizanlığı" olduğunu ifade ederek, "Bu, Avrupa'da demokrasiyi ve bir arada yaşamayı tehlikeye atıyor. Ben bunu eleştiriyorum. Eleştirmeye de devam edeceğim" ifadelerini kullandı.

Geride olmak mühim değil

Başbakan Scholz, gelecek ayki genel seçimle ilgili anketlerde partisinin, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin gerisinde bulunmasıyla ilgili, "Geçen sefer (seçimde) de SPD çok çok uzun bir süre gerideydi ve sonra öne geçti. Ve kimse benim Federal Şansölye olacağıma inanmıyordu, ama ben oldum. Bu sefer de aynı şeyin olacağından eminim" dedi. Almanya'daki Türk kökenli seçmenlere ilişkin Scholz, "Öncelikle, Türkiye ile bir şekilde bağlantısı olan, ya kendileri ya da ebeveynleri veya büyükanne büyükbabaları Türkiye'den gelen bu kadar çok vatandaşın Almanya'da demokratik sürece katılmasından dolayı çok mutluyum. Bu, demokrasimiz için iyi bir gelişme" diye konuştu.

Çifte vatandaşlık tehdit altında

Bu nedenle, uzun yıllar çaba sarf ettiği en önemli reformlardan birinin vatandaşlık yasasının modernize edilmesi olduğunu dile getiren Scholz, "Çifte vatandaşlık hakkının tanınması büyük bir adımdır ve bu sayede birçok kişi hem eski vatanını hem de yeni vatanını sahiplenerek karar süreçlerine katılma fırsatını elde etti." ifadelerini kullandı. Başbakan Scholz bu reformun şu anda tehdit altında olduğu uyarısında bulunarak, "CDU/CSU'nun her şeyi geri almak istemesi beni çok üzüyor" dedi.

Türkiye-AB ilişkileri

Almanya'nın yapabileceği katkılardan birinin Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin gelişmesini sağlamak olduğunu kaydeden Scholz, "Bu yüzden AB'nin, AB ile Türkiye arasındaki konularda görüşmelere, diyaloğa ve tartışmaya yeniden başlaması için yoğun çaba sarf ettim. Bu şimdi gerçekleşti ve devam edecek. Ben bunun arkasındayım" dedi. Türkiye'nin Eurofighter savaş uçağı tedarik planına da değinen Scholz, "Türkiye, Alman savunma sistemlerini, örneğin savaş uçaklarımızı satın alarak kendisini güçlendirmeye ilgi duyuyor. Bu konu şu anda Türkiye'de inceleniyor ve biz de bunu mümkün kıldık. Bakalım Türkiye'deki inceleme nasıl sonuçlanacak" diye konuştu.

AfD Almanya'yı bölmek istiyor

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) göçmenleri sınır dışı etmek için seçim broşürleri dağıtmasına da değinen Şansölye Scholz, "AfD Almanya'yı bölmek istiyor" dedi. Scholz, Almanya'nın refahını ve ekonomik gücünü 1960'larda gelen misafir işçilerle başlayarak çok sayıda insanın yardımı ve katkısıyla kazanmış bir ülke olduğunu belirtti.

'İsrail eleştirilemez'


Olaf Scholz, "Gazze'deki insani kriz konusunda geriye dönüp bakıldığında farklı ne yapılabilirdi?" sorusu karşısında, "İsrail'in Hamas'a karşı kendini savunma hakkına sahip olduğu" söylemini yineledi. Gazze'ye yeterli insani yardımın ulaşması gerektiği konusunda her zaman çok net olduklarını savunan Scholz, Gazze'de Hamas'ın saldırısıyla ilgisi olmayan çok sayıda insanın hayatını kaybettiğine işaret ederek, "Bu kadar çok sivil kurban olmamalı" dedi.
Scholz, "İsrail ve Filistin devletinin bir arada yaşaması için bir perspektif, barışçıl bir perspektif olmalı. Bu iki devletli çözüm her zaman Almanya'nın takip ettiği bir perspektif olmuştur ve bu nedenle şimdi bunun gerçekleşmesi için çaba sarf ediyoruz" ifadesini kullandı. Şansölye Scholz, "Almanya'nın çifte standart uyguladığı eleştirileri var. (Almanya) Bir yandan her platformda uluslararası kurallara uyulması çağrısında bulunurken, diğer yandan BM kararlarını ve uluslararası kurumları hiçe saymasına rağmen İsrail'i siyasi ve askeri olarak desteklemeye devam etmesi, burada belirli çifte standartların uygulandığı izlenimini vermiyor mu? şeklindeki soruya da, "Hayır. Politikamız her zaman çok nettir ve her zaman aynı ilkeleri takip ediyor. Bu nedenle örneğin Lübnan'da barışçıl bir perspektif görebildiğimiz için de çok mutluyum. Bunun için çok çaba sarf ettik ve şimdi tüm anlaşmaların uygulanacağını ve Lübnan'ın kendi geleceğini belirleyebileceğini ümit ediyoruz" dedi. Başbakan Scholz, "Ancak İsrail hükümetinde Gazze'yi ilhak etmeye devam edeceklerine dair sesler de var. Buna ne diyorsunuz?" şeklindeki soruya, "Biz netiz. İki devletli çözümün bir perspektif olduğunu daha önce söyledim. Bunu sadece Birleşmiş Milletler'de savunmuyoruz, her yerde söylüyoruz. Ben bunu İsrail'de de söyledim" cevabını verdi.


Rusya-Ukrayna savaşı Rusya-NATO savaşına dönüşmemeli

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiğini ve kendisinin bunu bir dönüm noktası olarak nitelediğini aktaran Almanya Başbakanı, şöyle devam etti: "Bir dönüm noktası çünkü on yıllardır sahip olduğumuz ve bize Avrupa'da barış ve güvenliği garanti eden bir anlaşma iptal edildi. Yani sınırların güç kullanılarak değiştirilmeyeceği. Şimdi Rusya, Ukrayna'nın bir kısmını ya da tamamını zorla ve büyük bir yıkımla kendi topraklarına katmak istiyor. Bu mümkün değil ve işte bu yüzden Ukrayna'yı desteklemeliyiz ve destekliyoruz. Aynı zamanda, bu savaşın Rusya ile NATO arasında, tahmin edilebileceği gibi, en korkunç sonuçları doğuracak bir savaşa dönüşmemesine de her zaman dikkat ediyoruz. Ve tüm diplomatik imkanların kullanılması konusunda yoğun çaba sarf ediyorum. Son olarak Rusya Devlet Başkanı ile de görüştüm."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namazın hikmeti
Yardım etmek istediği kişi öldürdü
Konya'da öğretmen katliamı
Sinan Ateş davasında yeni gelişme
İstinaf cezaları uygun buldu
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ
'Kene artışı biyolojik savaş olabilir'
Vahşet
52 şehit daha
İçinde 244 kişi vardı
Hindistan'da yolcu uçağı düştü
Bin 30 çalışan işten çıkartılıyor
Grev sonrası neşter
ABD medyası iddia etti
İsrail, İran'a saldırmayı planlıyor
Trump malumu bir daha ilan etti
'Orta Doğu, tehlikeli bir yer haline gelebilir'
Ulusal muhafızlar Los Angeles'ta sivilleri gözaltına aldı
Gerilimin tırmanması bekleniyor
İsrail Gazze'de 80 kişiyi daha öldürdü
Yardım dağıtımı ölüm tuzağı!
Marmara'da 3.5 büyüklüğünde deprem
Büyükçekmece açıklarında oldu
Trump'tan yeni 'tarife' açıklaması
Ülkelere mektuplar gönderilecek
5 yıldızlı otelde yangın paniği
622 turist tahliye edildi
Amasya'da asker eğlencesi kabusa dönüştü
39 kişi gıdadan zehirlendi
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namazın hikmeti
Yardım etmek istediği kişi öldürdü
Konya'da öğretmen katliamı
Sinan Ateş davasında yeni gelişme
İstinaf cezaları uygun buldu
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ
'Kene artışı biyolojik savaş olabilir'
Vahşet
52 şehit daha
İçinde 244 kişi vardı
Hindistan'da yolcu uçağı düştü
Bin 30 çalışan işten çıkartılıyor
Grev sonrası neşter
ABD medyası iddia etti
İsrail, İran'a saldırmayı planlıyor
Trump malumu bir daha ilan etti
'Orta Doğu, tehlikeli bir yer haline gelebilir'
Ulusal muhafızlar Los Angeles'ta sivilleri gözaltına aldı
Gerilimin tırmanması bekleniyor
İsrail Gazze'de 80 kişiyi daha öldürdü
Yardım dağıtımı ölüm tuzağı!
Marmara'da 3.5 büyüklüğünde deprem
Büyükçekmece açıklarında oldu
Trump'tan yeni 'tarife' açıklaması
Ülkelere mektuplar gönderilecek
5 yıldızlı otelde yangın paniği
622 turist tahliye edildi
Amasya'da asker eğlencesi kabusa dönüştü
39 kişi gıdadan zehirlendi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.