Dünya Atletizm Birliği'nin Gold Label (Altın Etiket) kategorisinde bulunan Avrupa'nın üç, dünyanın da 10 maratonundan biri olan Türkiye İş Bankası 21. İstanbul Yarı Maratonu, 19 Nisan Pazar günü yapılacak. Yarı maratonda 7 bin, 10 kilometrelik yarışta ise 11 bin olmak üzere koşulara yaklaşık 18 bin kişi kayıt yaptırdı. Böylece kayıtlar sürerken rekor kırıldı.
"En Hızlı Yarı, En Hızlı Sen" sloganıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile Spor İstanbul tarafından düzenlenecek Türkiye'nin en büyük yarı maratonunun tanıtım toplantısı İBB Dijital Deneyim Merkezi'nde yapıldı.
Toplantıya İBB Başkan Vekili Nuri Aslan, İBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Volkan Demir, Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Başkanı Dr. Ahmet Karadağ, aynı zamanda maraton koşucusu olan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Zeynep Neyza Akçabay, İBB Spor İstanbul Genel Müdürü Prof. Dr. Bilge Donuk ve İBB Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Barış Yıldız ile çok sayıda davetli ve medya mensubu katıldı.
Katılımda da rekor bekleniyor
Toplantının açılış konuşmasını yapan
İBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Volkan Demir, "Dünya Atletizm Birliği'nin 'Gold Label-Altın Etiket' statüsünde yer alan maratonumuz, özellikle son 7 yılda değişen vizyonuyla ülkemizin en büyük, Avrupa'nın ilk 3 ve dünyanın da ilk 10 yarı maratonu arasına girmeyi başardı" dedi. Sportif olarak da her yıl katılımcı ve bitiren rekoru kırıldığını vurgulayan Prof. Dr. Demir, "Bugün itibarıyla iki farklı kategoride toplam 17 bin 300 kayıt aldık. 106 farklı ülkeden 2 bin kişiyle yabancı katılımcı sayısında da yüzde 25'lik artışla rekor kırmış durumdayız. Rekor katılımcı ve bitiren sayısıyla süreci tamamlayacağız" dedi.
Türkiye İş Bankası 21. İstanbul Yarı Maratonu'na bu yıl toplam 55 elit atletin yarışacağını kaydeden Prof. Dr. Volkan Demir, "Erkeklerde İstanbul'un son şampiyonu Alex Matata, ünvanını korumak için koşacak. Kadınlardaysa bu ay Paris'te, yılın en iyi 5. derecesini yapan Etiyopyalı Ftaw Zeray ve vatandaşı Asmarech Anley birincilik için yarışacak" diye konuştu.
Yarı maratonun aynı zamanda Türkiye şampiyonunu da çıkartacağını kaydeden
Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Dr. Ahmet Karadağ, "Yol koşularının sayılarının artması, yerli ve yabancı çok sayıda koşucunun bu yarışmalara iştirak edip mücadele etmeleri, atletizm sporunun topluma yayılmasına çok büyük destek vermektedir.
Avrupa'da yalnızca üç yarı maratonun sahip olduğu Gold Label ünvanı, İstanbul Yarı Maratonu'nun uluslararası arenadaki saygınlığını açıkça ortaya koyuyor. Aynı zamanda bu yarışta milli sporcularımızın yer aldığı Türkiye Yarı Maraton Şampiyonası'nı da eşzamanlı olarak gerçekleştireceğiz. Bu yönüyle İstanbul Yarı Maratonu, hem uluslararası rekabetin hem de milli sporcularımızın performansının aynı anda sahneye çıktığı özel bir platform niteliği taşımaktadır. Dünyada 3 ülkenin bir araya gelip herhangi bir konuda anlaşması çok zor bir olay iken 106 ülkeden atletlerin bu organizasyonda buluşuyor olması, sporun birleştiriciliğine çok iyi bir örnektir" dedi.
En büyük arzusunun bir gün bir Türk atletin kasım ayından yapılan İstanbul Maratonu'nu kazanması olduğuna işaret eden Karadağ, Türk elit atletlerden Ali Kaya, Ramazan Baştuğ ve Hüseyin Can'ın İstanbul Yarı Maratonu'nda koşacağını söyledi.
İstanbul Yarı Maratonu'nun isim sponsorluğunu üstlenen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle de İstanbul Maratonu ve İstanbul Yarı Maratonu'nun isim sponsorluğunu 2027'ye kadar üstlendiklerini hatırlattı.
Hedef dünya spor başkenti İstanbul
İBB Başkan Vekili Nuri Aslan, İstanbul'u dünyanın spor başkenti yapma hedefiyle çalıştıklarını söyledi. Aslan, "Olimpiyatlara ev sahipliği hedefimizle çok çalışmaya devam ediyoruz. Spor tesislerimizin sayısını 40'tan 70'in üzerine çıkardık. İstanbul ayrıca uluslararası prestiji yüksek iki organizasyona daha sahip: Türkiye İş Bankası İstanbul Maratonu ve Türkiye İş Bankası İstanbul Yarı Maratonu. Bir yanda İstanbul Boğazı, bir yanda Haliç… Süleymaniye'nin gölgesi, diğer yanda Ayasofya ve Sultanahmet… İstanbul Yarı Maratonu'nda sadece bir parkuru değil, binlerce yıllık bir tarihi koşuyorsunuz" dedi.
Kayıtlar 13 Nisan'a kadar sürecek
Türkiye İş Bankası 21. İstanbul Yarı Maratonu, 21 kilometre ve 10 kilometre olmak üzere iki kategoride koşulacak.
21K'ya 7 bin, 10K'ya da 11 bin kişi kayıt yaptırdı. 13 Nisan'a kadar sürecek kayıtlar sonunda katılımın 20 bini bulması bekleniyor.
YARIŞ PRORGAMI
04.30 – Tüm Parkurun Araç Trafiğine Kesilmesi
06.30 – 10K Alana Giriş
07.15 – 21K Alana Giriş
08.00 – 10K Yarış Başlangıcı
08.30 – 10K Şampiyonunun Tahmini Finiş Zamanı
09.15 – Elit Atlet ve 21K Yarış Başlangıcı
09.30 – 10K Yarışının Sona Ermesi
10.15 – 21K Şampiyonunun Tahmini Finiş Zamanı
11.00 – Ödül Töreni
11.05 – Balat'ın Trafiğe Açılması
11.45 – Sirkeci'nin Trafiğe Açılması
12.40 – 21K Yarışının Sona Ermesi
12.50 – Master Atletler Ödül Töreni
13.30 – Yenikapı'nın Trafiğe Açılması
Şampiyonlara 15 bin dolar
Türkiye İş Bankası 21. İstanbul Yarı Maratonu'nda şampiyon olacak erkek ve kadın atletlere 15'er bin dolar ödül verilecek. İlk sekize giren erkek ve kadın atletlere toplamda 106 bin dolar (yaklaşık 4 milyon 728 bin TL) ödül dağıtılacak.
Yarı maratonda dereceye giren atletlere verilecek para ödülleri ise şu şekilde dağılıyor:
1. 15 bin dolar
2. 10 bin dolar
3. 8 bin dolar
4. 6 bin dolar
5. 5 bin dolar
6. 4 bin dolar
7. 3 bin dolar
8. 2 bin dolar
Parkur ve dünya rekorları için de ilave para ödülleri olacak. Buna göre erkeklerde 59:15'i, kadınlarda da 01:04:02'yi geçecek atlet olması halinde 3 bin dolarlık ilave ödül verilecek. Dünya rekoru kırılması halinde atlet, 10 bin dolarlık bonusun da sahibi olacak.
Türk atletlerin ödülü az
Türkiye İş Bankası 21. İstanbul Yarı Maratonu 21K kategorisindeki Türk atletler arasında ilk 5'e girecek kadın ve erkek sporcular toplam 360 bin lira tutarında para ödülüne hak kazanacak. Türkiye İş Bankası tarafından verilecek ödüllerin dağılımışu şekilde olacak:
1. 50 bin lira
2. 40 bin lira
3. 35 bin lira
4. 30 bin lira
5. 25 bin lira
Bunların dışında 11 ayrı yaş kategorisinde kadınlarda ve erkeklerde ilk 5'e giren katılımcılara da toplam 1 milyon 144 bin lira ödül dağıtılacak.
Türkiye İş Bankası 21. İstanbul Yarı Maratonu, İngilizce anlatımla uluslararası spor dünyasına Spor İstanbul'un Youtube kanalı üzerinden ulaştırılacak. Türkiye İş Bankası'nın isim sponsorluğunu üstlendiği 21. İstanbul Yarı Maratonu, ana sponsor Sportive, tedarik sponsorları Kahve Dünyası, Züber, MG, Hamidiye, Red Bull, SKG, medya sponsoru Metro FM ve mekân sponsoru Kanyon'un katkılarıyla düzenlenecek.