Yaz mevsimindeki meyve ve sebze bolluğunu kışa taşımak isteyenlerin hazırladıkları yiyecekler, mutfaklardaki yerlerini almaya başladı. Reçel, pekmez, kayısı kurusu, yufka, salça, mantı, peynir, bulgur, erişte, turşu, salamura yaprak, kurutulmuş sebze ve meyveler gibi kışlık yiyecekler, Anadolu'nun vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.Yaz mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin kurutulması, kaynatılması ya da tuzlu suyla salamura yapılması gibi yöntemlerle elde edilen yiyeceklerin en bilinenleri arasında reçel, turşu, salamura yaprak, salça, kurutulmuş meyve ve sebzeler geliyor. Erişte (ev makarnası), mantı, bulgur ve yufka ise kışın tüketilmek üzere hazırlanan yiyeceklerin başında yer alıyor. Hazırlanmaları bir hayli zahmetli olan kışlık yiyecekler, Anadolu'da hala imece usulüyle yapılıyor. Komşular, toplanarak her gün bir evin kışlık yiyeceğini hazırlıyor. Yaz mevsiminde hazırlanan kışlık yiyecekler, aynı zamanda aile ekonomisine de katkı sağlıyor. Ev kadınları, yaz mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin, kışın market ve manavlarda çok yüksek fiyatlarla satıldığını kaydetti.Hazırladıkları kışlık yiyeceklerle yaz mevsiminde yetişen sebze ve meyveleri, kış aylarında da tatma imkanı bulduklarını belirten kadınlar, "aynı zamanda yazlık meyve ve sebzeleri, kışın yüksek bedel ödeyerek almak zorunda kalmıyoruz. Hazırladığımız yiyeceklerin büyük bir bölümünü de kendi bağ ve bahçelerimizden temin ediyoruz" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.