Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevgi Kolaylı, Anzer Balının içerdiği bileşimler ve insan sağlığına olan faydasını araştırdıklarını söyledi.
Kolaylı, Anzer Balının dünyanın her yerinde bilinen ünlü bir bal türü olduğunu belirterek, "Anzer Balı bu kadar ünlü olmasına rağmen bu bal türü üzerinde bugüne kadar ciddi bir araştırma yapılmamış. Amacımız bu eksikliği gidermektir" dedi.
Piyasada Anzer Balı adı altında birçok bal çeşidinin satıldığına dikkati çeken Kolaylı, öncelikle bu ballardan hangilerinin gerçek Anzer Balı olduğunu tespit etmeye çalışacaklarını kaydetti.
Anzer Balının, sadece, 2 bin 200 metre yüksekliğindeki Anzer Yaylası'nın belli bir bölümünde yetişen çiçeklerden üretildiğini vurgulayan Kolaylı, Anzer Yaylası'nın bu kesiminden aldıkları çiçeklerin bileşimleri ile piyasada satılan balların bileşimlerini karşılaştıracaklarını söyledi.
Yararı da araştırılacak
Yaptıkları çalışmada, ayrıca Anzer Balının antioksidan özelliğini inceleyeceklerini kaydeden Kolaylı, "Oksidasyon, vücutta kirlenme ve yaşlanma meydana gelmesidir. Antioksidan özelliği ise bu olumsuz etkilerin giderilmesidir. Anzer Balında bu özelliğin olup olmadığını, varsa ne oranda olduğunu araştırıyoruz" diye konuştu.
Kolaylı, Anzer Balının dünyanın her yerinde bilinen ünlü bir bal türü olduğunu belirterek, "Anzer Balı bu kadar ünlü olmasına rağmen bu bal türü üzerinde bugüne kadar ciddi bir araştırma yapılmamış. Amacımız bu eksikliği gidermektir" dedi.
Piyasada Anzer Balı adı altında birçok bal çeşidinin satıldığına dikkati çeken Kolaylı, öncelikle bu ballardan hangilerinin gerçek Anzer Balı olduğunu tespit etmeye çalışacaklarını kaydetti.
Anzer Balının, sadece, 2 bin 200 metre yüksekliğindeki Anzer Yaylası'nın belli bir bölümünde yetişen çiçeklerden üretildiğini vurgulayan Kolaylı, Anzer Yaylası'nın bu kesiminden aldıkları çiçeklerin bileşimleri ile piyasada satılan balların bileşimlerini karşılaştıracaklarını söyledi.
Yararı da araştırılacak
Yaptıkları çalışmada, ayrıca Anzer Balının antioksidan özelliğini inceleyeceklerini kaydeden Kolaylı, "Oksidasyon, vücutta kirlenme ve yaşlanma meydana gelmesidir. Antioksidan özelliği ise bu olumsuz etkilerin giderilmesidir. Anzer Balında bu özelliğin olup olmadığını, varsa ne oranda olduğunu araştırıyoruz" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.