Herbalist Cahit Gürkaş, asırların geleneği olan aşurenin faydalarını anlattı. Herbalist Cahit Gürkaş, asırların geleneği olan aşurenin faydalarını anlattı. Aşure diyip geçilmemeli, her derde deva bir gelenek gıdasıdır diyen Gürkaş, "Aşure içinde bulunan buğday, zihin yorgunluğu ve sinir bozukluklarını giderir. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Fasulye, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu aminoasitler açısından mükemmel bir denge oluşturur. Bakteriyolojik çökme için idealdir. Nohut, İçeriğindeki bol miktarda fosfor, potasyum, magnezyum, demir gibi madensel tuzlar A,B,C vitaminler azotlu maddeler, nişasta ve şeker bulunur. Bu maddeler sayesinde anne sütünü artırır, yüzdeki lekeleri giderir. Kadını güzelleştirir. Fosfor sayesinde iktidarsızlığı önler. Damarlarını açar, bağırsakları yumuşatır. Böbrek ve idrar yollarını temizler. Göğüs ve sırt ağrılarıın keser. İncir, içeriğindeki şeker organik asitler, sabit yağ ve A; B, C vitaminleri sayesinde kalp damar hastalıklarında oldukça etkilidir. Kuluncu ve sindirim organları sancılarıın giderir. Kayısı, vücuda enerji verir.Likopen bakımından zengin olduğundan prostat ve meme kanseri gibi bazı kanser türlerinin riskini azaltır. Virüs kırıcı etkisi vardır. Badem, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Akciğer hastalıklarına oldukça etkilidir. Cilt dokularının yenilenmesini sağlar. Kanı temizler, migren ve sinirsel rahatsızlıklarında kullanılır. Kuru üzüm, antioksidan etkisi sayesinde kansere karşı koruyucudur. Yaşlanmayı geciktirir. Hücre yenileyici özelliği bulunur. Fındık, omega 3 kaynağı olarak kalp ve damar dostu olan bir besindir. Damar sertliğini önler.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.