Besin zehirlenmesinden nasıl korunulur?
Güvenli besin tüketiminin oldukça önemli olduğunu belirten Diyetisyen Salih Gürel, “Bakteriler, özellikle sıcaklıkların artmasıyla birlikte üremek için uygun ortam bulmakta ve yaz aylarında besin kaynaklı zehirlenmelerin görülme sıklığında artış olmaktadır” dedi
18.06.2019 00:00:00





Diyetisyen Salih Gürel, yaz aylarında artış gösteren besin zehirlenmesi ve korunmanın yolları hakkında bilgiler verdi.
Diyetisyen Salih Gürel, "Yaşamın sürdürülebilmesi ve sağlığın korunması için yeterli ve dengeli beslenme gereklidir. Beslenmede güvenli besin tüketimi de oldukça önemlidir. Oysaki; yaşamımızın temel maddesi olan besinler, satın almadan tüketime kadar geçen aşamalarda hijyenik koşulların yeterince sağlanamaması nedeniyle zararlı hale gelebilmekte ve sağlığımız için gizli bir tehlike oluşturabilmektedir.
Sağlığımızı tehdit eden ve pek çok besin kaynaklı zehirlenmelerin nedeni olan bakteriler ve onların toksinleri (zehirleri) özellikle sıcaklıkların artmasıyla birlikte üremek için uygun ortam bulmakta ve yaz aylarında besin kaynaklı zehirlenmelerin görülme sıklığında artış olmaktadır. Yaz aylarında, bir yandan çevre ve hijyen koşullarının iyi olmadığı durumlarda klasik etkenler yaygın olarak infeksiyon oluşturup ishallere neden olarak toplum sağlığını ciddi ölçüde tehdit ederken, öte yandan sağlıksız besin saklama ortamları, besin hazırlanması ve pişirilmesindeki hatalar da besin kaynaklı hastalıkların yaygınlaşmasına neden olabilmektedir" dedi.
Bu kurallara dikkat edin
Diyetisyen Gürel, besin zehirlenmesinden korunma yollarını şöyle sıraladı:
"Yemekleri mümkün olduğunca servise yakın zamanlarda pişirmek ve pişmiş yiyecekleri bekletmeden tüketmek. Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekleri hızla soğutarak yeniden servis edinceye kadar buzdolabında muhafaza etmek.
Yemeklerden kalan artıkları hemen buzdolabına koyulup ve servis etmeden önce 75 C'ye kadar ısıtmak gerekmektedir. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini kullanmamak. Sebze ve meyveleri bol suda iyice yıkamak. İçme sularını güvenilir kaynaklardan satın almak, güvenilirliğinden emin olunmamışsa kaynatarak tüketmektir.
Dondurulmuş ve çözdürülmüş besinler tekrar dondurulmamalıdır. Konserve besin satın alırken alt ve üst kapakları şişkin olanları, kutusu hasar görmüş kapağı gevşemiş, kırık ya da çatlak olanlar satın alınmamalıdır.
Besinleri hazırlama, pişirme ve servisinde kişisel hijyen kurallarına uyulmalıdır. Et ve et ürünlerini güvenilir yerlerden satın almak gerekir. Kırık, çatlak, dışkı ile kirlenmiş yumurta satın alınmamalıdır. Yumurta kullanılmadan önce mutlaka yıkanmalıdır. Çiğ et, yumurta ve kümes hayvanlarının etlerini elledikten sonra mutlaka elleri sıcak sabunlu su ile yıkanılmalıdır."
İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.