Can’dan yeniler raflardaki yerini aldı
Halid Ziya Uşaklıgil’ın, Sultan Beşinci Mehmed’in başkâtipliği görevine atandıktan sonraki günlerini anlattığı ‘Saray ve Ötesi’ ve Onur Orhan imzalı ‘Yusuf’u Bulmak’ Can Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluştu
22.02.2019 00:00:00





"Bu sarayın ilk defa olarak eşiğini aşmak üzereydim ve kim bilir hayatımın kaç yılını burada, gene kim bilir ne müşkül vazifeler altında ezilerek, ne müziç çarklar arasında manevi kuvvetler kırılıp dökülerek geçirecektim…"
Halid Ziya Uşaklıgil, Sultan Beşinci Mehmed'in başkâtipliği görevine atandıktan sonraki ilk gününü böyle anlatıyor Saray ve Ötesi'nde. Edebiyatımızda anı türünün en önemli başlıklarından biri olan Saray ve Ötesi; Aşk-ı Memnu, Mai ve Siyah gibi başyapıtlara imza atmış bir romancının Osmanlı sarayına, saray âdetlerine ve padişaha dair yakından şahitliğiyle paha biçilmez bir yerde konumlanıyor.
Saray ve Ötesi, yazarın diline müdahale edilmeden, tam metin olarak hazırlandı. Hatıralarda geçen isimlere dair açıklayıcı dipnotlarla zenginleştirilen kitaba eklenen geniş sözlük tüm okuyuculara, isimler dizini ise araştırmacılara önemli bir kolaylık sunuyor.
Onur Orhan ise, 'Yusuf'u Bulmak'ta okuru bir gezintiye çıkarıyor.
Bir anda kayıplara karışan Yusuf kimdir? Çapsız bir hergele mi, bir inanan mı? Vefasız bir evlat mı, kural tanımaz bir âşık yahut kayıtsız deli derviş mi? Yoksa herkesin Yusuf'u başka başka mı?
Onur Orhan'ın Yusuf'u Bulmak adlı bu sıra dışı romanı, kayıp Yusuf'un peşinde benzersiz bir hikâye anlatıyor. Yeraltı dünyası ve hapishaneler de dahil, toplumun her kesiminde dilediği gibi dolanan, hemen herkesin kendinden bir şey bulduğu bu benzersiz, ele gelmez figürün efsaneler ile gerçekler, yaşananlar ile yansıtmalar, iyi ile kötü arasındaki karşıtlıklar ve gerilimlerle örülü, şenlikli, unutulmaz bir portresini çiziyor. OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.