Türkiye'nin hemen her bölgesinde yetişebilen cevizin, magnezyum, potasyum, fosfor ve demir gibi mineraller bakımından oldukça zengin olduğunu belirten uzmanlar, bu meyvenin tam bir kalp ilacı olduğunu söylediler. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmet Şahin, uzun ömürlü bir bitki olan cevizin Türkiye'nin her bölgesinde rahatlıkla yetişebildiğini ve Anadolu insanının beslenmesinde önemli yere sahip olduğunu söyledi. Şahin, şunları kaydetti: "Cevizin bu yöndeki etkisi, bileşiminde bulunan mineral maddeler, vitaminler, antioksidanlar ve doymamış yağ asitlerinden kaynaklanmaktadır. Kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi, cevizin adeta ilaç olarak önerilmesine yol açmıştır. Kısacası ceviz, sağlıklı yaşam için gerekli bir besindir."Günde bir avuç yiyinProf. Dr. Şahin, cevizin sağlıklı yaşam için asıl öneminin içerdiği organik bileşiklerden kaynaklandığını kaydederek, cevizin bileşimindeki "polifenoller"in oksitlenmeyi önleyici bileşikler olduğunu ve bunların dolaşım sistemini koruyucu etkileri bulunduğunu ifade etti. Bu bileşiklerin damar sertliğinin oluşmasına izin vermediğini anlatan Şahin, şöyle konuştu: "Cevizle sağlıklı yaşam üzerine yapılan araştırmalar, cevizin bileşiminde bulunan mineral maddeler, polifenoller, bitkisel sterollerve çoklu doymamış, özellikle omega 3 yağ asitleriyle sağlıklı yaşam için mutlaka düzenli olarak tüketilmesi gereken bir besin maddesi olduğu sonucu bilimsel verileriyle ortaya koymuştur. Bunun için yetişkinlerin günde 40-50 gram yani bir avuç dolusu ceviz tüketmeleri gerekir. Bunun yemek öncesi tüketilmesi, tokluk yaratması ve diğer yiyeceklerin tüketim miktarının azaltması bakımından uygun görülmüştür."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.