Denizcilikte de insan kaynağı sıkıntısı yaşanıyor
Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED), sektörün yaşadığı nitelikli ara eleman sıkıntısının çözümü için meslek liseleriyle gerçekleştirdiği çalışmalarını sürdürüyor.
31.12.2023 17:06:00
HASAN PARLAK
HASAN PARLAK
![Denizcilikte de insan kaynağı sıkıntısı yaşanıyor](resimler/haberler/22/denizcilikte-de-insan-kaynagi-sikintisi-yasaniyor-H1512724-11.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![Denizcilikte de insan kaynağı sıkıntısı yaşanıyor](resimler/haberler/22/denizcilikte-de-insan-kaynagi-sikintisi-yasaniyor-H1512724-12.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED), sektörün yaşadığı nitelikli ara eleman sıkıntısının çözümü için meslek liseleriyle gerçekleştirdiği çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda YATED Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Uğur Aksan ve Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Lütfü Cevahir ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, YATED Genel Müdürü İbrahim Evliya ile YATED Üyesi Akhan Akkuş da katıldı.
2021 yılında Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliğiyle hayata geçirilen 'YATED Deniz Motorları Atölyesi'nde özel olarak seçilmiş öğrencilerin sektöre kazandırılması hedefiyle yola çıktıklarını ifade eden Uğur Aksan, öğrencilere staj, burs ve Erasmus konusunda destek olduklarını söyledi. Öğrencilerin dernek üyesi işletmelerde staj yapma imkanı bulduklarının altını çizen Aksan, "YATED Deniz Motor Atölyemizde bu sene 12. sınıfa geçen öğrencilerimize Eylül 2023 - Haziran 2024 arasında sektör stajları organize edildi. Aynı zamanda öğrencilere burs veriliyor. Geçen yıl en başarılı 5 öğrencimiz de Erasmus hakkı kazanıp şefleri ile beraber Almanya'ya gitti. Burada yurt dışındaki işleyişi de görme imkanı buldular" dedi.
Aksan, şunları söyledi: "Sektörümüzde çalıştıracak teknik personel bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Çok fazla sayıda mühendis var. Ancak ara eleman konusunda istediğimiz seviyede değiliz. Bu nedenle atölyemiz sektörümüzün geleceği açısından çok değerli. Öğrencilerimize sektörümüzü en iyi şekilde tanıtıyoruz. 'Gelin, bu sektörde çalışın' diyerek onları eğitiyoruz, öğretiyoruz. Öğrencilerimizin başka yerde işe alınmalarına gerek yok. Çünkü sektörümüzde çok fazla bir açık var. Maaşlar pozisyona göre görecelidir ancak iyi bir ustanın maaşı bugün 30 bin liranın üzerine çıkabiliyor. İyi bir teknisyenin maaşı da 60 bin TL'ye kadar çıkıyor." Türkiye'deki 77 tersanenin toplamda 200 bin civarında istihdam sağladığını ve geçen yıl gemi ve yat hizmetleri ihracatından 1 milyar 350 milyon dolarlık gelir elde edildiğini kaydeden Uğur Aksan, "Tamir ve bakım ihracatı konusunda da Türkiye iyi durumda. Dünyanın birçok ülkesinden gemi-yat tamir ve bakımı için ülkemize geliyorlar. Bu noktada da ciddi bir iş gücü ihtiyacı oluşuyor. Tüm bunlar eklendiğinde Türkiye'de gemi inşa sektörümüzün ihracatı 3 milyar dolara kadar çıkıyor" dedi. HASAN PARLAK
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.