logo
03 MAYIS 2026

Devlet adamlarının Atatürk hakkındaki mesajları -2-

07.10.2020 00:00:00

Prof. Dr. Haydar Baş hocamızın 'Hoş Geldin Atatürk' eserinde 'Devlet adamlarının Atatürk hakkındaki mesajları' hakkında şu bilgilere yer verilmektedir:  

Cavaharlal Nehru, Hindistan Başbakanı (1963): "Kemal Atatürk veya bizim o zamanlar O'nu tanıdığımız ismiyle Kemal Paşa, gençlik günlerimde benim kahramanımdı. Büyük devrimlerini okuduğum zaman çok duygulandım. Türkiye'yi modernleştirme yolunda Atatürk'ün giriştiği genel çabayı büyük bir takdirle karşıladım.

O'nun dinamizmi, yılmak ve yorulmak bilmezliği insanda büyük bir etki yaratıyordu. O, doğuda modern çağın yapıcılarından biridir. O'nun en büyük hayranları arasında bulunmakta devam ediyorum."

General McArthur: "Asker, devlet adamı, çağımızın en büyük liderlerinden biri idi. Kendisi, Türkiye'nin, dünyanın en ileri memleketleri arasında hak ettiği yeri almasını sağlamıştır. Keza O, Türklere, bir milletin büyüklüğünün temel taşını teşkil eden, kendine güvenme ve dayanma duygusunu vermiştir." 

Habib Burgiba, Tunus Devlet Başkanı (26 Mart 1965): "Sakarya savaşı, Sakarya zaferi yirmi yaşımın en kuvvetli hatırası olmuştur. O zamanlar, kendi kendime diyordum, acaba ben de ulusumu böylesine seferber edemez miyim? O'nun ruhuna bu kurtarıcı hamleyi, bu dizgin tanımaz ihtirası aşılayamaz mıyım?"

Eyüp Han, Pakistan Cumhurbaşkanı (10 Kasım 1963): "O, Müslüman dünyasında yeniden siyasî uyanış yönünde ileriye doğru cesur bir adım atan bir avuç insandan biriydi."

Tahran gazetesinde çıkan haber (21 Kasım 1938): "Bu gibi dehalar ancak görünüşte ölürler. Çünkü gerçekte ulusların anlayışlarında derin silinmez izler bırakan eserleriyle daima yaşarlar. Böyle insanlar bir kuşak için doğmadıkları gibi belirli bir devre içinde doğmazlar. Bu gibi insanlar ulusların bu nimetler kaynağından durmaksızın yararlanmalarına imkan vermek sûretiyle yüzyıllarca ulusların tarihine egemen olacak insanlardır."

Neue Freie Presse, Viyana: "Büyük düşüncelerin adamı… Bir devlet mimarıydı." 

24 Mart 1923 tarihli Time dergisi, kapak yaptığı Mustafa Kemal resminin altına, "Savaş sonrası döneminin en yetenekli liderlerinden biri" diye yazmıştır.

 
Gökhan Demir / diğer yazıları
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.