Doğu Anadolu Mutfağı
Doğu Anadolu Bölgesi, Türk mutfağının zengin çeşitliliğini yansıtan lezzetleriyle ünlüdür
01.05.2024 10:32:00
Hasan Parlak
Hasan Parlak
Doğu Anadolu Bölgesi, Türk mutfağının zengin çeşitliliğini yansıtan lezzetleriyle ünlüdür. Soğuk iklim şartlarının etkisi altında şekillenen bu mutfağın temel malzemeleri arasında et, hamur işleri, tahıl ve baharatlar bulunur.
İşte Doğu Anadolu mutfağının öne çıkan yöresel lezzetleri:
Murtuğa: Van kahvaltılarının yıldızlarından biri olan murtuğa, tereyağı, un ve yumurta ile hazırlanır. Üzerine cevizle son dokunuş yapılan bu farklı lezzet, güne hem doyurucu hem de lezzetli bir başlangıç yapmanızı sağlar.
Turşu Aşı: Bitlis'in meşhur turşu aşı, ekşili tatları sevenler için ideal bir seçenektir. İçinde taze fasulyeden buğdaya, kemikli etten nohuta pek çok malzeme bulunur. Ekşiliği ise içine konan erik pestiliyle sağlanır.
Gulik Kavurması: Doğu'nun en lezzetli otlarından biri olan gulik, nisan ve mayıs aylarında dağların yüksek kesimlerinden toplanır. Bol soğanlı, buğdaylı kavurması ise Tunceli mutfağında özellikle bahar aylarında sıkça pişirilir.
Evelik Sarması: Erzincan mutfağının sevilen yemeklerinden biri olan evelik sarması, doğada kendiliğinden yetişen nefis bir otla sarılır. Etli veya zeytinyağlı olarak tercih edilen bu sarma, tadına doyum olmaz.
Domatesli Lahana Sarması: Muş sofralarında soğuk kış aylarında sıkça yer alan domatesli lahana sarması, bulgur ve kıyma ile hazırlanan iç harçla lahana yapraklarına sarılır. Domatesli sosla pişirilerek servis edilir.
Lor Sarması: Tazecik pazı yaprakları lor peyniri, bulgur ve kaymakla hazırlanan özel bir harçla sarılıp fırında pişirilir. Erzurum'un lor sarması, kış aylarında sofraları şenlendirir.
Katıklı Dolma: Bitlis'in katıklı dolması, içleri alındıktan sonra kıymalı ve bulgurlu harçla doldurulan kabakların halka halka dilimlenmesiyle yapılır. Sarımsaklı yoğurt ve biberli yağla servis edilir.
Doğu Anadolu mutfağı, geleneksel tariflerin ve doğal malzemelerin ustalıkla kullanıldığı, damakları şenlendiren bir lezzet yolculuğu sunar.
İşte Doğu Anadolu mutfağının öne çıkan yöresel lezzetleri:
Murtuğa: Van kahvaltılarının yıldızlarından biri olan murtuğa, tereyağı, un ve yumurta ile hazırlanır. Üzerine cevizle son dokunuş yapılan bu farklı lezzet, güne hem doyurucu hem de lezzetli bir başlangıç yapmanızı sağlar.
Turşu Aşı: Bitlis'in meşhur turşu aşı, ekşili tatları sevenler için ideal bir seçenektir. İçinde taze fasulyeden buğdaya, kemikli etten nohuta pek çok malzeme bulunur. Ekşiliği ise içine konan erik pestiliyle sağlanır.
Gulik Kavurması: Doğu'nun en lezzetli otlarından biri olan gulik, nisan ve mayıs aylarında dağların yüksek kesimlerinden toplanır. Bol soğanlı, buğdaylı kavurması ise Tunceli mutfağında özellikle bahar aylarında sıkça pişirilir.
Evelik Sarması: Erzincan mutfağının sevilen yemeklerinden biri olan evelik sarması, doğada kendiliğinden yetişen nefis bir otla sarılır. Etli veya zeytinyağlı olarak tercih edilen bu sarma, tadına doyum olmaz.
Domatesli Lahana Sarması: Muş sofralarında soğuk kış aylarında sıkça yer alan domatesli lahana sarması, bulgur ve kıyma ile hazırlanan iç harçla lahana yapraklarına sarılır. Domatesli sosla pişirilerek servis edilir.
Lor Sarması: Tazecik pazı yaprakları lor peyniri, bulgur ve kaymakla hazırlanan özel bir harçla sarılıp fırında pişirilir. Erzurum'un lor sarması, kış aylarında sofraları şenlendirir.
Katıklı Dolma: Bitlis'in katıklı dolması, içleri alındıktan sonra kıymalı ve bulgurlu harçla doldurulan kabakların halka halka dilimlenmesiyle yapılır. Sarımsaklı yoğurt ve biberli yağla servis edilir.
Doğu Anadolu mutfağı, geleneksel tariflerin ve doğal malzemelerin ustalıkla kullanıldığı, damakları şenlendiren bir lezzet yolculuğu sunar.