Dondurmalardaki katkı maddeleri iltihaplanmadan, sindirim sorunlarına, hormonal dengesizliklerden kansere kadar birçok hastalığa neden olabiliyor
Yaz aylarının vazgeçilmezlerinden biri olan dondurmalar enfes tatlarıyla aklımızı başımızdan alsa da içerdikleri katkı maddeleriyle sağlığımıza çok büyük tehdit oluşturuyor. Dondurmalardaki katkı maddeleri iltihaplanmadan, sindirim sorunlarına, hormonal dengesizliklerden kansere kadar birçok hastalığa neden olabiliyor
30.05.2024 19:11:00 / Güncelleme: 30.05.2024 19:16:11
Yenal Arman
Yenal Arman





Dondurma, yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olmakla birlikte, içerisinde bulunan katkı maddeleri sağlık açısından çeşitli endişelere yol açabiliyor. Gıda endüstrisinde stabilizatör olarak kullanılan katkı maddeleri, dondurmanın yapısını korumak ve raf ömrünü uzatmak amacıyla ekleniyor. Ancak bu maddelerin aşırı tüketimi, alerjik reaksiyonlardan karaciğer hasarına kadar bir dizi sağlık sorununa neden olabilir. Dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin potansiyel zararları göz ardı edilmemesi gerekiyor. Tüketicilerin, katkı maddesi içeren ürünleri tüketirken dikkatli olmaları ve mümkünse doğal alternatifleri tercih etmeleri önerilmektedir.
Diğer yandan, gıda katkı maddelerinin yanlış ve yönetmeliklere uygun olmayan şekilde kullanılması, gıdaların doğal lezzetlerinin bozulmasına, besin öğelerinin kaybolmasına ve hatta zehirlenme riskine yol açabiliyor. Dondurmalarda kullanılan bazı renklendiriciler astım veya migrene, aroma veren katkı maddeleri ise baş dönmesi ve çarpıntıya neden olabiliyor. Ayrıca, kandaki şeker miktarını artırma, bazı kanser türlerinin oluşumunda etkili olma ve diyabet, kalp hastalıkları gibi sorunların oluşmasında tetikleyici görev üstlenme gibi zararları da bulunuyor.
Bu maddelerin kullanımı ülkeye ve üreticiye göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca, bu maddelerin güvenli kullanımı için belirlenen miktar sınırlamalarına ve gıda güvenliği yönetmeliklerine uyulması gerekmektedir. Uzmanlarda göre gıda kontrollerinin yetersiz olduğu Türkiye gibi ülkelerde bu zararlı katkı maddeleri çok yüksek miktarlarda kullanılıyor.
Tara Gamı karaciğere zarar veriyor
Tara Gamı adlı bir katkı maddesi, dondurmalarda yaygın olarak kullanılıyor. Bu madde, Caesalpinia spinosa bitkisinin tohumlarından elde ediliyor ve gıda endüstrisinde stabilizatör olarak kullanılıyor. Ancak, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bu bitkisel proteini içeren Tara Gamının güvenli olup olmadığı konusunda yeterli bilimsel veri olmadığını belirtiyor. FDA, Tara ununun olası karaciğer hasarı riskiyle bağlantılı olduğunu gösteren araştırmalar olduğunu da belirlemiş.Diğer yandan, gıda katkı maddelerinin yanlış ve yönetmeliklere uygun olmayan şekilde kullanılması, gıdaların doğal lezzetlerinin bozulmasına, besin öğelerinin kaybolmasına ve hatta zehirlenme riskine yol açabiliyor. Dondurmalarda kullanılan bazı renklendiriciler astım veya migrene, aroma veren katkı maddeleri ise baş dönmesi ve çarpıntıya neden olabiliyor. Ayrıca, kandaki şeker miktarını artırma, bazı kanser türlerinin oluşumunda etkili olma ve diyabet, kalp hastalıkları gibi sorunların oluşmasında tetikleyici görev üstlenme gibi zararları da bulunuyor.
Katkı maddeleri hiç masum değil
Dondurmalarda kullanılan ve kullanılabilme ihtimali olan katkı maddeleri saymakla bitmiyor. Dondurmalarda renklendirici olarak, E100, E160b (Annatto) ve E162 (Pancar Kırmızısı) kodlarıyla ifade edilen maddeler kullanılıyor. Bu yapay renklendiriciler hiperaktivite, alerjiler ve hatta kanser gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriliyor. Koruyucu olarak da E202 (Potasyum Sorbat) ve E211 (Sodyum Benzoat) kullanılıyor. Kıvam artırıcılar, stabilizatörler ve emülgatörler kapsamında E412 (Guar Gamı), E415 (Ksantan Gamı) ve E440 (Pektin) kullanılıyor. Bu katkı maddelerinin iltihaplanmaya, sindirim sorunlarına, alerjik reaksiyonlara, şişkinliğe, gaza, hormonal dengesizliklere ve hatta kansere neden olabileceğine dair ciddi şüpheler mevcut.Yapay tatlandırıcılar tatlı birer zehir
Dondurmalara aklımızı başımızdan olan o enfes tadı veren yapay tatlandırıcıları da unutmak olmaz. Bu katkı maddeleri arasında E950 (Acesülfam K) ve E955 (Sukraloz) sayılabilir. Dondurmalarda kullanılan aspartam, sakarin ve sukraloz gibi suni tatlandırıcılar, kilo alımına, baş ağrılarına ve hatta nörolojik sorunlara neden olabiliyor. Bunların sışında dondurmalarda E300 (Askorbik Asit), E330 (Sitrik Asit), E500 (Sodyum Bikarbonat), E501 (Potasyum Karbonat), E621 (Monosodyum Glutamat), E1200 (Polidekstroz) ve E1400 (Dekstrin) kod adlı katkı maddeleri de kullanılıyor. Yukarıda sıraladığımız bu liste, dondurmalarda kullanılan ve kullanılabilme ihtimali olan katkı maddelerinin sadece bir kısmıdır.Bu maddelerin kullanımı ülkeye ve üreticiye göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca, bu maddelerin güvenli kullanımı için belirlenen miktar sınırlamalarına ve gıda güvenliği yönetmeliklerine uyulması gerekmektedir. Uzmanlarda göre gıda kontrollerinin yetersiz olduğu Türkiye gibi ülkelerde bu zararlı katkı maddeleri çok yüksek miktarlarda kullanılıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.