Ekmekte hile var
Ekmeği kabartmak, ağartmak, dayanıklılığını arttırmak, hacmini büyütmek, parlak ve çıtır çıtır olmasını sağlamak için birçok kimyasal kullanılıyor. Bu ekmeklerin tüketilmesinin şeker hastalığı, obezite ve kansere sebep olabileceği belirtiliyor
05.07.2012 00:00:00
YENİ MESAJ - İSTANBUL
Gıda hilecileri etten yoğurda, sucuktan tavuğa kadar her ürüne el atarken ekmekteki büyük tehlike devam ediyor. 1 Temmuz'dan itibaren gerek hijyen konusunda gerekse içeriğinde yapılan iyileştirmelere rağmen ekmeğin üretiminde kullanılan kimyasallar kanseri tetikliyor. Hükümetin ekmekteki kullanılan kimyasallarla ilgili hiçbir adım atmaması dikkatlerden kaçmıyor. İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, Türkiye'de ekmek üretiminde hamuru kabartmak, ağartmak, dayanıklılığını arttırmak, hacmini yükseltmek, ekmeğin çıtır çıtır olmasını ve parlak görünmesini sağlamak için üretim aşamasında kullanılan yoğun katkı maddelerinin eklenmesinin önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini belirtti. Başta şeker hastalığının ortaya çıkmasında birinci derecede etken olduğunu, obeziteye yol açtığını ve kanseri tetiklediğini söyledi. Bütün dünyanın terk ettiği beyaz un kullanımının Türkiye'de halen ekmek üretiminde uygulandığına dikkat çeken Sadık Çelik, “Balon gibi şişirilmiş içi boşaltılmış ekmeklerin dayanıklı olmalarını sağlayan, üretim aşamasında kullanılan 10 çeşit kimyasal maddenin bilinçsizce uygulanmasıdır. Bu kimyasalların kansere yol açtığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir” dedi.
Sağlıklı olan tam buğday unu
Ekmeğin tuzunun azaltılmasının ya da 650 randımanlı undan yapılmasının sağlığımız açısından yeterli olmadığına dikkat çeken Sadık Çelik “1948' de Marshall Yardımı ile hayatımıza giren ruşeymini ve kepeği çıkartılmış beyaz undan ekmek üretimine son verilmeli, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimler tam buğdaydan öğütülmüş undan evlerde ekmek tüketimini özendirerek, halkı bu konuda bilinçlendirmeli ve fırınlardaki ekmek üretim reçeteleri bu yönde değiştirılmelidir, ekmekler doğal hamur ekşisiyle mayalanmalıdır” dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.