logo
25 TEMMUZ 2025

Ekonomik kriz kapıda

03.07.2017 00:00:00
Çeşitli vesilelerle köyleri dolaşıyorum nerdeyse kredi kullanmayan, faize bulaşmayan bir Allah'ın kulu yok.
Köylü ektiğinden, biçtiğinden bir şey kazanamıyor, dünyanın en pahalı mazotunu, enerjisini kullanan, her yıl pahalı ithal tohum kullanmak zorunda olan çiftçinin bu şartlarda kazanması da zaten mümkün değil.
Hayvan yetiştiricilerin durumu da içler acısı, zira yem fiyatları bir tarım ülkesi olmamıza rağmen nerdeyse Avrupa'nın iki katı; dolayısıyla artan maliyet fiyatlara yansıdığı için de millet et tüketemiyor.
Küçük esnaf ve sanayicinin durumu da bunlardan farklı değil; işsizlik rakamları çift haneli rakamlara ulaştığı halde işten çıkarmalar devam ediyor.
Gelinen noktada devletimiz ayakta durmak ve vatandaşlarına can suyu vermek için sıcak para bulup borçlanıyor, vatandaşlar ise yaşam ve geçim için banka ve tefeciler arsında mekik dokuyor.
Peki, bu işin sonu nereye gidecek derken gözüme internette bir haber ilişti.
Jim Rogers; finans medyasının gözünü ayırmadığı, dünyanın en ünlü yatırım uzmanı ve aynı zamanda dünya çapındaki 'Turuncu Devrimler'in finansörü George Soros'un da Kuantum Fonundaki eski ortağı.
2008 mali krizini öngören ve AB para birimi Avro'nun bir 10 yıl daha varlığını sürdüremeyeceğini söyleyen Rogers, geçtiğimiz günlerde dünyayı sarsan açıklamalarına bir yenisini ekledi.
Efsanevi yatırımcı Jim Rogers, Business Insider'a verdiği röportajda bu yılsonunda veya önümüzdeki yıl tüm zamanların en büyük krizini öngördüğünü söyledi. Rogers, "Yatırım kariyerimde çok erken öğrendim: Amerika'daki bazı hisse senetleri bir balona dönüşüyor. Balonlar oluşuyor. Ve sistem çökecek" diyor
Hatta tedbir olarak bir Asya ülkesi olan Çin'e taşındığını ve çocuklarını Çin okullarında okuttuğunu ve Çince öğrenmelerini sağladığından bahsediyor. Jim Rogers iddialı bir şekilde, "Devletlerin iflas ettiğini göreceksiniz. İzlanda gibi... Başka ülkeler de bu kez batacak. Batı medeniyeti çökecek. Hayatınız boyunca yaşayacağınız en büyük çöküş olacak" dedi.
ABD'deki balon oluşumunun çökmesinin vadesi konusunda ise Jim Rogers oldukça endişeli. Rogers'a göre piyasalardaki büyük kriz bu yılın sonunda ya da önümüzdeki yıl gibi kısa bir vadede gerçekleşecek. 2008 krizindeki gibi patlamanın hiç beklenmeyen bir ülkeden geleceğini söyleyen Rogers, "2007'de İzlanda iflas etti. Herkes şaşırdı. 'Onların bir piyasası mı var?' diye soranlar oldu. Daha sonra İrlanda ve Bear Stearns çöktü. Daha sonra da Lehman Brothers... Döngü her zaman böyle. Her zaman bakmadığımız yerde gelişir" şeklinde konuştu.
ABD başta olmak üzere dünyadaki borç miktarının hiçbir zaman bu kadar kötü olmadığının altını çizen Rogers, "2008 krizinde Çin'in elinde büyük bir fazla rezervi vardı kötü günler için. Zor günler geldi ve onlar da paralarını harcamaya başladı. Şu anda Çin'in bile borcu var. ABD Merkez Bankası'nın bilançosu 2008'e göre beş kat daha büyük" dedi.
Böyle bir durumda dış ticaret açığı veren, sıcak para ile borç döndüren Türkiye'nin etkilenmeyeceğini iddia etmek mümkün değildir.
Rogers'e göre Asya ülkelerini diğer ülkelere göre daha güvenli yapan neydi?
Jim Rogers, "Daha az borç, daha sıkı işçilik, daha iyi eğitim, daha fazla disiplin, daha açık bir ekonomi, çok daha fazla refah vb. Asya'yı ekonomik anlamda dünyanın geri kalanından daha güvenli kılıyor" diyor.
Rogers, Asya'nın ekonomisin ayakta kalmasını böyle özetleyebilir fakat bize göre Asya'yı Asya yapan Prof. Dr. haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'dir. 2005 yılında uluslararası kongre ile dünyaya deklare edilen model, Rusya'nın ilgisini çekti ve BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş 27 Şubat 2012'de Rusya Parlamentosu Duma'da Milli Ekonomi Modeli'ni anlattı.
Rusya MEM'den fayda gördükçe, modelin projelerini kendisine yakın gördüğü ülkelere ve birliklere de tavsiye etti. 
Bunlardan ilki ve en önemlisi, ülke bazında dünyanın üretim merkezi olan Çin. Birlik bazında ise dört milyar insanı barındıran BRICS'ti. BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu ekonomik ve siyasi bir birlik olarak Milli Ekonomi Modeli'nden istifade etti.
Velhasıl, insanlık, önümüzdeki yıllarda kapitalizmin tamamen çöküşüne Milli Ekonomi Modeli'nin insanlığın tek kurtuluşu olacağına şahitlik edecektir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Alaiddin Özkar / diğer yazıları
Macron: 'Filistin devletini tanıyacağız'
ABD Dışişleri Bakanı'ndan tepki
PKK, Suriye'de 11 askeri alıkoydu
Fesih de yok, silah bırakma da...
Karabük Valisi yangınlarla ilgili açıklama yaptı
"613 hanede 1006 vatandaş tahliye edildi"
5 ilde 2 bin 619 kişi güvenli bölgelere alındı
AFAD son durumu paylaştı
İsrail'in Hayfa kentinde 'Gazze' protestosu
24 kişi gözaltına alındı
Katil Netanyahu'nın gözü Suriye'de
'Silahsızlandıracağız'
Kredi faizlerinde değişiklik
Tüm oranlarda 25 baz puan indirim
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Allah’ın ve Peygamberin, hayat verecek emirleri
Arda Turan'dan Beşiktaş karşısında farklı galibiyet
Dolmabahçe'de hayal kırıklığı
Soykrım tam gaz sürüyor
59 bin 587 Gazzeli katledildi
Sanayici perişan durumda
15 yılda kazanılan 2 yılda kaybedildi
"İndirim daha hızlı ve yüksek oranda yapılmalı"
İhracatçılar Merkez'in faiz indirimini yetersiz buldu
'Gazze'nin tamamını Yahudileştireceğiz'
İsrailli bakandan küstah açıklama
Faiz kararı açıklandı
300 baz puanlık indirim geldi
Her gün 7 saat zorunlu kesinti
İzmir Çeşme'de su sıkıntısı
Macron: 'Filistin devletini tanıyacağız'
ABD Dışişleri Bakanı'ndan tepki
PKK, Suriye'de 11 askeri alıkoydu
Fesih de yok, silah bırakma da...
Karabük Valisi yangınlarla ilgili açıklama yaptı
"613 hanede 1006 vatandaş tahliye edildi"
5 ilde 2 bin 619 kişi güvenli bölgelere alındı
AFAD son durumu paylaştı
İsrail'in Hayfa kentinde 'Gazze' protestosu
24 kişi gözaltına alındı
Katil Netanyahu'nın gözü Suriye'de
'Silahsızlandıracağız'
Kredi faizlerinde değişiklik
Tüm oranlarda 25 baz puan indirim
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Allah’ın ve Peygamberin, hayat verecek emirleri
Arda Turan'dan Beşiktaş karşısında farklı galibiyet
Dolmabahçe'de hayal kırıklığı
Soykrım tam gaz sürüyor
59 bin 587 Gazzeli katledildi
Sanayici perişan durumda
15 yılda kazanılan 2 yılda kaybedildi
"İndirim daha hızlı ve yüksek oranda yapılmalı"
İhracatçılar Merkez'in faiz indirimini yetersiz buldu
'Gazze'nin tamamını Yahudileştireceğiz'
İsrailli bakandan küstah açıklama
Faiz kararı açıklandı
300 baz puanlık indirim geldi
Her gün 7 saat zorunlu kesinti
İzmir Çeşme'de su sıkıntısı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.