logo
08 AĞUSTOS 2026

Emeklinin gözü bayram ikramiyesinde

Yeni yıl zammı yetersiz kaldı, şimdi sıra bayram ikramiyesiyle oyalamada. Kulislerde 5 bin TL fısıldanıyor ama 17 milyon emekliye verilen 4 bin TL harçlık utanç verici. Gerçek zam mı, yoksa bayram öncesi üç kuruş müjdesi mi gelecek? 

18.02.2026 09:47:00
Eyup Kabil
 
Emeklinin gözü bayram ikramiyesinde
Emeklinin gözü bayram ikramiyesinde
Yeni yıl zamlarının ardından milyonlarca emekli, dul ve yetim aylığı alan vatandaşın dikkatleri Ramazan Bayramı ikramiyesine çevrildi.

Yarın başlayacak Ramazan ayı ile birlikte bayrama yaklaşık bir ay kaldı. Yaklaşan bayram öncesi, Ankara kulislerinde ikramiye tutarına ilişkin çeşitli senaryolar konuşuluyor. Hükümetin bütçe imkanlarını zorlayarak emeklilere yönelik bir jest yapması beklenirken, ikramiye zammının önümüzdeki günlerde torba yasa ile netleşmesi öngörülüyor.






Mevcut İkramiye Tutarı ve Geçmiş Artışlar

Şu anda emeklilere her bayram için ödenen ikramiye tutarı 4 bin TL seviyesinde bulunuyor. Bu rakam, 2018 yılında başlatılan uygulama ile 1.000 TL olarak başlamış, ancak enflasyon karşısında erimeye devam etmişti.

2025 yılındaki son artışla 4 bin TL'ye çıkarılan ikramiye, 2026 için yeni bir güncelleme beklentisi yaratıyor.

Emekli maaşlarına yapılan yüzde 12-18 aralığındaki zamlar sonrası, ikramiyenin de benzer oranlarda artırılması gündemde. Kulislerde, ikramiyenin alım gücünü korumak için en az yüzde 25 zam yapılması gerektiği vurgulanıyor.






Kulislerde Konuşulan Zam Senaryoları

Ankara'da masada üç ana senaryo konuşuluyor: İkramiyenin 5 bin TL, 5 bin 500 TL veya 6 bin TL'ye çıkarılması. En güçlü ihtimal olarak yüzde 25'lik artışla 5 bin TL gösteriliyor.
Bu durumda, 2026 yılı içinde Ramazan ve Kurban Bayramları için toplam ikramiye 10 bin TL olacak. Bazı kaynaklara göre, bütçe imkanları el verirse 5 bin 500 TL'ye çıkılması da mümkün.

Daha iyimser senaryolarda ise 6 bin TL konuşuluyor, ki bu da yıllık toplamı 12 bin TL'ye taşır.

X platformunda da benzer tartışmalar var; bazı kullanıcılar ikramiyenin asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini savunuyor.






Ödeme Tarihleri ve Süreci

Ramazan Bayramı 20-22 Mart 2026 tarihlerinde kutlanacak. İkramiye ödemelerinin bayramdan önce, muhtemelen 9-14 Mart arasında hesaplara yatırılması planlanıyor.

Düzenleme, önümüzdeki hafta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek ve torba yasaya eklenecek. Emekliler, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı fark etmeksizin bu ödemeden yararlanacak. Dul ve yetimler ise hisse oranlarına göre (örneğin yüzde 50 hisse için 2 bin 500 TL) alacak.






Uzman ve Siyasi Görüşler

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkadir Yüksel, ikramiyenin 5 bin 500-6 bin TL aralığında olabileceğini belirtiyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise, ikramiyenin asgari ücret kadar (yaklaşık 24 kilo et alabilecek seviyede) olmasını teklif ediyor. Ekonomist Muhammed Bayram, düşük maaşlı emeklilere ekstra bir maaş ikramiye (bayram başı 10 bin TL) verilmesi seçeneğinin masada olduğunu söylüyor.

X'te emekliler, ikramiyenin yetersizliğinden şikayet ederken, bazı kullanıcılar "bayram ikramiyesi değil, harçlık" benzetmesi yapıyor.






Emekliler İçin Umutlu Bekleyiş

Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi ikramiye zammı, 17 milyon vatandaşı doğrudan ilgilendiriyor. Kulislerdeki olumlu hava, en az 5 bin TL'lik bir artışın müjdesini işaret etse de, nihai karar hükümetin bütçe önceliklerine bağlı.

Emekliler, dul ve yetimler için bu ek gelir, bayram masraflarını karşılamada kritik rol oynayacak. Gelişmeler, önümüzdeki günlerde netleşecek.

Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı

Büyükçekmece'de meydana gelen göçükte 2 kişinin toprak altında kaldığı ihtimali üzerine başlatılan arama kurtarma çalışmaları, göçük altında kimsenin bulunmadığının tespit edilmesinin ardından sona erdi

04.08.2026 00:30:00 / Güncelleme: 04.08.2026 06:17:18
İHA
 
Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı
Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı
Mimar Sinan Sahili'nde meydana gelen toprak kaymasının ardından göçük altında 2 kişinin bulunduğu iddiasına ilişkin yürütülen arama kurtarma çalışmaları sona erdi. AFAD, itfaiye, sağlık ve polis ekiplerinin iş makineleri desteğiyle yürüttüğü çalışmalarda herhangi bir kişiye rastlanmadı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından ekipler bölgeden ayrıldı.








Akşam saatlerinde olay yerinde inceleme yaparak bilgi alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Nuri Arslan, "Saat 18.00 civarı, Büyükçekmece Mimar Sinan Mahallesi'nde bir toprak kayması oldu. Olay duyulunca itfaiye, AFAD ekiplerimiz, Büyükçekmece Belediye Başkan Vekilimiz, Kaymakamımız, Valiliğimizle berabere olay yerine geldik. Şu an itibariyle toprak kayması olduğu yerde, toprak kaldırıldı. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Hiçbir can kaybı ile karşı karşıya değiliz, şu an itibariyle de olay yeri temizlenmiş durumda. Burası, kum kaya dediğimiz bir sistem üzerine oturtulmuş ama yukarıda anladığım kadarıyla, tarım yapmış veya yoğun bahçe sulama nedeniyle oluşan bir toprak kayması. İlk ihbar, bir anne ve bir çocuk kaldığı, sonra üç kişi diye bir ihbar geldi ama tüm yetkililerle birlikte bir çalışma yaptık ve olumsuz bir şeye rastlamadık" dedi.








Toprak kayması anında bölgede olduğunu belirten Metin Küçük isimli bir vatandaş, "Buradan geçip sahile giderken bir patırtı koptu. Orada bir aile gördüm. Toprak gelince aile kalktı, oradan çıktılar" diye konuştu.

Olay hakkında konuşan görgü tanığı Çağlayan İşgören ise, "Yıkım anını görmedim ama ambulanslarla itfaiyeyi görünce yangın vardır diye tahmin ettim. Merak edip aşağı indim. Bir anne ile çocuğunun toprak altında kaldığını söylediler ama tam belli değildi. Allah'tan pazar günü olmadı. Yoksa çok insan altında kalırdı. Çünkü pazar günü iğne atsan yere düşmüyor buralarda" şeklinde konuştu.
 

Ayvalık'ta ormanlara giriş yasak ama denetim yetersiz

Balıkesir'in Ayvalık ilçesi, son yılların en büyük orman yangınlarıyla mücadele ederken, Balıkesir Valiliği'nin 5 Mayıs 2026 tarih ve 2026/1 sayılı Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu Kararı kapsamında, 15 Haziran-30 Eylül 2026 tarihleri arasında belirlenen mesire alanları ve izin verilen noktalar dışında ormanlara giriş yasaklanmasına rağmen özellikle Ayvalık'taki bazı koy ve ormanlık alanlarda vatandaşların denetimsiz şekilde ormana girmeye devam ettiği gözleniyor

01.08.2026 11:41:00 / Güncelleme: 01.08.2026 11:45:00
İHA
 
Ayvalık'ta ormanlara giriş yasak ama denetim yetersiz
Ayvalık'ta ormanlara giriş yasak ama denetim yetersiz
Balıkesir Valiliğinin aldığı karar doğrultusunda, yangın sezonu boyunca yalnızca belirlenen orman parkları ve mesire alanlarında belirli kurallar çerçevesinde piknik yapılmasına izin verilirken, bunun dışındaki tüm ormanlık alanlara giriş 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında yasak bulunuyor.






Geçtiğimiz yıl söz konusu yasaklar Jandarma ekipleri tarafından sıkı şekilde denetlenirken, bu yıl denetim görevinin Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine bırakıldığı öğrenildi. Ancak sahadaki görüntüler, denetimlerin yeterli düzeyde yapılmadığı yönünde eleştirilere neden oluyor.








Objektiflere yansıyan fotoğraflarda, çok sayıda vatandaşın ormanlık alan içerisindeki sahillere rahatlıkla girerek gün boyu vakit geçirdiği görülüyor. Özellikle yoğun sıcakların ve kuvvetli rüzgârın etkili olduğu günlerde bu durumun, oluşabilecek bir ihmal veya dikkatsizlik sonucu yeni orman yangınlarına zemin hazırlayabileceği değerlendiriliyor.








Son günlerde Ayvalık, Gömeç ve çevresinde binlerce hektarlık alanın kül olduğu büyük orman yangınlarının ardından, vatandaşlar denetimlerin artırılmasını ve yasakların sadece kâğıt üzerinde kalmayıp sahada da etkin şekilde uygulanmasını istiyor.

Uzmanlar ise orman yangınlarıyla mücadelede en etkili yöntemin, yangın çıkmadan önce riskleri ortadan kaldıracak önleyici tedbirlerin eksiksiz uygulanması olduğuna dikkat çekiyor.

logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.