En obez ülke Türkiye
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporu Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında en az kırmızı et ve deniz ürünleri tüketen ülke olduğunu ortaya koydu. Raporda dikkat çeken bir detay daha var: Türkiye'de et tüketilmiyor ancak obezite hızla artıyor
23.10.2021 18:30:00





Türkiye Avrupa ülkeleri arasında en az kırmızı et ve deniz ürünleri tüketen ülke. 'Obez ligi'nde ise lider durumda. Veriler Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) raporundan. Rapora göre, Türkiye'de yılda kişi başı ortalama 5 kilogram balık tüketiliyor. Zirvede 92 kilogram ile İzlanda yer alıyor. Veriler kıyaslandığında Türkiye'de balık evlere neredeyse dört ayda bir giriyor. "Kırmızı et tüketimi" verilerinde de benzer bir tablo gözleniyor. Türkiye yıllık kişi başı 39 kilogram tüketim ile en az kırmızı et yiyen ülkeler arasında. Türkiye hem kırmızı eti hem de balığı az tüketiyor ancak ülkedeki obezite oranı hızla artıyor. Uzmanlar Türkiye'de artan obezitenin nedenlerinden en önemlisinin yetersiz ve yanlış beslenme olduğunu söylüyor.
Et tüketimi lüks oldu
Farklı ülkelerdeki veriler incelendiğinde ülkelerin refah düzeyi ile tükettikleri et miktarı arasında güçlü bir bağ olduğu net biçimde görülüyor. Batı Avrupa'daki ülkelerin büyük bölümünde bir kişi yılda ortalama 80 ile 90 kilo et yiyor. Türkiye'de ise bir kişinin yılda tükettiği ortalama kırmızı et miktarı 39 kilo seviyesinde bulunuyor. 1960'lı yılların başlarında bu miktar 17 kilo seviyesindeydi. Dünyanın en fakir ülkelerinde ise et tüketimi oldukça az. Ortalama bir Etiyopyalı yılda sadece 7 kilo et tüketiyor. Bu miktarlar Ruanda'da 8 kilo, Nijerya'da ise 9 kilo. Yani Batı Avrupa ortalamalarından 10 kat daha düşük. Gelir düzeyinin düşük kaldığı ülkelerde et tüketimi hâlâ lüks sayılıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.