logo
22 TEMMUZ 2025

Enflasyon Türkiye'de tsunami gibi

TÜİK verileri bile enflasyonun tsunami gibi yükseldiğini ortaya koyuyor. Verilere göre Ocak’ta yüzde 48.69 olan yıllık tüketici enflasyonu Şubat’ta yüzde 54.44'e yükseldi. Resmi enflasyon 20 yıl sonra ilk kez yüzde 50'yi aşarken, ENAG ise enflasyonu yüzde 123.80 olarak açıkladı

03.03.2022 17:01:00
Enflasyon Türkiye'de tsunami gibi
Enflasyon Türkiye'de tsunami gibi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Açıklamaya göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4.81 arttı. Yıllık artış ise beklentileri de aşarak yüzde 54.44 olarak kaydedildi. Veriler ülkemizde resmi enflasyonun 20 yıl sonra ilk kez yüzde 50'yi aşarak rekor kırdığını gösteriyor. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) de yıllık yüzde 105.1, aylık ise yüzde 7.22 arttı. TÜİK açıklamasına göre tüketici fiyatlarında yıllık en düşük artış yüzde 11.89 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Yıllık artışın düşük olduğu diğer gruplar olarak yüzde 22.24 ile eğitim, yüzde 26.87 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 32.86 ile sağlık sayıldı. Tüketici fiyatlarında yıllık artışın en yüksek olduğu gruplar ise yüzde 75.75 ile ulaştırma, yüzde 64.83 ile ev eşyası, yüzde 64.47 ile gıda ve alkolsüz içecekler olarak açıklandı.


332 maddenin fiyatı arttı


TÜİK verilerine göre Şubat 2022'de, enflasyon sepetinde bulunan 409 maddeden, 53 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 24 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 332 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti. TÜİK gıdada bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı gösteren seçilmiş maddelerin listesini de yayınladı. Bir önceki aya göre fiyatı en çok artan madde, yüzde 88.51 ile karnabahar. Kabakta bir ay içindeki fiyat artışı yüzde 79.11, domateste yüzde 53.51, maydanozda yüzde 53.06, kıvırcıkta yüzde 49.01, dolmalık biberde yüzde 48.90, salatalıkta ise yüzde 41.84 olarak kaydedildi. TÜİK verilerine göre ilaçta ise aylık fiyat artışı oranı yüzde 16.40 seviyesinde gerçekleşti.


ENAG: Enflasyon yüzde 123.80


Öte yandan, ekonomist ve akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da Şubat ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre enflasyon şubatta aylık yüzde 5.44 artarken, 12 aylık artış ise yüzde 123.80 olarak kaydedildi. ENAG verilerine göre en az aylık artış yüzde 0.07 ile Gıda ve Alkolsüz İçecekler grubunda, en fazla yükseliş ise yüzde 9.10 ile Giyim ve Ayakkabı kaleminde gerçekleşti. Çeşitli mal ve hizmetler grubunda aylık enflasyon yüzde 7.70 olurken, lokanta ve oteller grubunda yüzde 8.73, sağlık grubunda yüzde 8.95, ulaştırma grubunda ise yüzde 6.59 oldu.


Enflasyonda dünya dördüncüsü olduk


Dünya enflasyon liginde Venezuela, Ocak'taki yüzde 472'lik oranla ilk sırada bulunuyor. Venezuela'da aylık enflasyon Aralık'ta yüzde 7.6, Ocak'ta yüzde 6.7 olmuştu. Türkiye aylık enflasyonda Aralık ve Ocak'ta Venezuela'nın bile önünde yer almıştı. Dünyada yüksek enflasyon dendiğinde ilk akla gelen ülke Venezuela. Öyle ki, Latin Amerika ülkesinde yıllık enflasyonun geçen yıl yüzde 686.4'e gerilemesi, olumlu bir gelişme olarak dünyada yankılandı. Geçen yıl aylık bazda en yüksek enflasyon oranının Ocak 2021'de yüzde 46.4 olarak kaydedildiği ülkede, hiperenflasyondan çıkış şartlarından biri olarak kabul edilen üst üste 12 ay yüzde 50'nin altında enflasyon koşulu sağlanmış oldu. Dünya enflasyon liginde Sudan, yüzde 260'lık yıllık enflasyonla ikinci sırada bulunuyor. Listede yüzde 240'lık oranla Lübnan üçüncü, yüzde 139'luk oranla Suriye dördüncü, yüzde 77.3'lük oranla Küba beşinci, yüzde 66.1'lik oranla Zimbabve altıncı, yüzde 61.5'lik oranla Surinam yedinci sırada bulunuyor. Listede 8. sırdaki Türkiye'nin ardından yüzde 50.7'lik enflasyonla Arjantin yer aldı. Dünyada yüksek enflasyona sahip ülkeler, genelde ABD'nin ağır ekonomik yaptırım uyguladığı ya da iç savaş yaşayan ülkelerden oluşuyor. Türkiye, gıda enflasyonunda ise yüzde 64.47'lik oranla dünyada 4. sıraya yükseldi. Bu alanda, Lübnan yüzde 483'lük oranla ilk sırada yer alırken, onu Venezuela yüzde 389'lük oranla Venezuela, yüzde 67.7'lik oranla Surinam izledi.


Avrupa'da enflasyon rekoru Türkiye'de


Cari açık ve enflasyon oranlarının yüksekliği ve dış yatırımlara duydukları ihtiyaç dolayısıyla ekonomi çevrelerinin 'kırılgan beşli' diye niteledikleri Hindistan, Brezilya, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika'dan oluşan beş ülke arasında enflasyon şampiyonu açık ara biz olduk. Güncel enflasyon verilerine göre yıllık enflasyon Endonezya'da yüzde 2.06, Güney Afrika'da yüzde 5.70, Hindistan'da yüzde 6.01, bu dört ülke arasında en yüksek enflasyona sahip Brezilya'da ise yüzde 10.38 oldu. Ülkemiz ise yüzde 54.4 yıllık enflasyon ile kırılgan beşlinin 4 ülkesinin yıllık enflasyonu toplamının iki katı enflasyona sahip durumda. Türkiye bu enflasyon verisiyle Avrupa'da da birinci durumda. Türkiye'nin ardından Avrupa'da en yüksek enflasyon yüzde 16.6 ile Moldova ve yüzde 12.4 ile Litvanya bulunuyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
25 ülke İsrail'i Gazze'de ateşkese çağırdı
ABD büyükelçisi bu çağrıyı 'iğrenç' buldu
Gazze'de bir grup gazeteci açlık grevine başladı
"En küçük çocuk yemek yiyinceye kadar"
Trump'tan WSJ'ye "Epstein' yaptırımı
Trump'ın basın havuzundan çıkarıldı
ABD'de siyahi Breonna Taylor davasında karar
Eski polise hapis cezası verildi
Minguzzi'nin annesi oturma eylemine devam etti
Çocukları öldürülen anneler de katıldı
Ya İsrail bombası ya açlık!
İnsanlığın bittiği yer Gazze
'Millet operasyon masasına yatırılıyor'
Yeni anayasa ve millet sistemi tartışması
'Güçlü ulus devletler İsrail için bir tehdittir'
'İsrail parçalanmış Suriye'yi tercih eder'
Atina ateşle oynuyor!
Yunanistan Ege'ye göz dikti
Fındık üreticileri dertli
Rekolte bu yıl dip yaptı
'İmralı her türlü desteği veriyor'
'Yakında Meclis zemininde ilerleme olacak'
Rakip Feyenoord
İlk maç Hollanda'da
Başkanlık bir oyla CHP'de kaldı
Şile Belediye Başkanvekili belli oldu
Bedevi aileler Süveyda'dan tahliye edildi
Zorla yerlerinden edilmişlerdi
İsrail ordusu Gazze'de beyaz bayrak taşıyanlara ateş açmış
İsrailli askerlerden katliam itirafı
25 ülke İsrail'i Gazze'de ateşkese çağırdı
ABD büyükelçisi bu çağrıyı 'iğrenç' buldu
Gazze'de bir grup gazeteci açlık grevine başladı
"En küçük çocuk yemek yiyinceye kadar"
Trump'tan WSJ'ye "Epstein' yaptırımı
Trump'ın basın havuzundan çıkarıldı
ABD'de siyahi Breonna Taylor davasında karar
Eski polise hapis cezası verildi
Minguzzi'nin annesi oturma eylemine devam etti
Çocukları öldürülen anneler de katıldı
Ya İsrail bombası ya açlık!
İnsanlığın bittiği yer Gazze
'Millet operasyon masasına yatırılıyor'
Yeni anayasa ve millet sistemi tartışması
'Güçlü ulus devletler İsrail için bir tehdittir'
'İsrail parçalanmış Suriye'yi tercih eder'
Atina ateşle oynuyor!
Yunanistan Ege'ye göz dikti
Fındık üreticileri dertli
Rekolte bu yıl dip yaptı
'İmralı her türlü desteği veriyor'
'Yakında Meclis zemininde ilerleme olacak'
Rakip Feyenoord
İlk maç Hollanda'da
Başkanlık bir oyla CHP'de kaldı
Şile Belediye Başkanvekili belli oldu
Bedevi aileler Süveyda'dan tahliye edildi
Zorla yerlerinden edilmişlerdi
İsrail ordusu Gazze'de beyaz bayrak taşıyanlara ateş açmış
İsrailli askerlerden katliam itirafı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.