Erik ağacı
Erik ağacı, gülgiller familyasından bir meyve veren ağaç türüdür
06.05.2024 10:56:00
Hasan Parlak
Hasan Parlak
Erik ağacı, gülgiller familyasından bir meyve veren ağaç türüdür. Erik ağacı, Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde rahatlıkla yetişebilir.
Anavatanı aslında Anadolu topraklarıdır, ancak dünyanın pek çok yerine zaman içinde uyum göstermeyi başaran bir ağaç türüdür.
Özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz'in bütün illerinde erik yetiştirmek mümkündür. Erik ağacının çeşitleri ve farklı türleri bulunur.
Bu çeşitlerin genellikle 2000'den fazla olduğu düşünülür. Erik ağacının toprak cinsi konusunda sıkıntılı bir ağaç türü değildir. Zengin ve humuslu topraklarda daha verimli bir şekilde yetişir.
Meyve Özellikleri:
Erik meyvesi yumuşak, etli ve sulu bir yapıya sahiptir.
Renkleri türlerine göre sarı, yeşil, mor ve kırmızı olabilir.
Eriklerin dış kısmı yenilebilir, ancak çekirdekleri acıdır.
Her meyvenin şekli ve rengi birbirinden farklıdır.
Yetiştirme ve bakım
Erik ağacının bakımı bahçenin tanzimi ile başlar. Su birikintileri engellenmeli ve yabani otlardan arındırılmalıdır.
Damla sulama sistemi ile sulama yapmak daha iyi sonuç verir.
Ağaçların erken çiçeklenmesine ve don tehlikesine karşı tedbir alınmalıdır.
Kuzeye bakan yamaçlarda dikim daha doğru olacaktır.
Erik çeşitleri
Türkiye'de en bilinen erik çeşitleri can eriği, mürdüm eriği ve papaz eriğidir.
Eriklerin türlerine ve çeşitlerine göre ağaç boyları değişiklik gösterir.
Erik ağacı, meyvesiyle taze olarak tüketildiği gibi kurutularak hoşaf, komposto, meyve suyu, pekmez ve reçel yapımında da kullanılır.
Anavatanı aslında Anadolu topraklarıdır, ancak dünyanın pek çok yerine zaman içinde uyum göstermeyi başaran bir ağaç türüdür.
Özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz'in bütün illerinde erik yetiştirmek mümkündür. Erik ağacının çeşitleri ve farklı türleri bulunur.
Bu çeşitlerin genellikle 2000'den fazla olduğu düşünülür. Erik ağacının toprak cinsi konusunda sıkıntılı bir ağaç türü değildir. Zengin ve humuslu topraklarda daha verimli bir şekilde yetişir.
Meyve Özellikleri:
Erik meyvesi yumuşak, etli ve sulu bir yapıya sahiptir.
Renkleri türlerine göre sarı, yeşil, mor ve kırmızı olabilir.
Eriklerin dış kısmı yenilebilir, ancak çekirdekleri acıdır.
Her meyvenin şekli ve rengi birbirinden farklıdır.
Yetiştirme ve bakım
Erik ağacının bakımı bahçenin tanzimi ile başlar. Su birikintileri engellenmeli ve yabani otlardan arındırılmalıdır.
Damla sulama sistemi ile sulama yapmak daha iyi sonuç verir.
Ağaçların erken çiçeklenmesine ve don tehlikesine karşı tedbir alınmalıdır.
Kuzeye bakan yamaçlarda dikim daha doğru olacaktır.
Erik çeşitleri
Türkiye'de en bilinen erik çeşitleri can eriği, mürdüm eriği ve papaz eriğidir.
Eriklerin türlerine ve çeşitlerine göre ağaç boyları değişiklik gösterir.
Erik ağacı, meyvesiyle taze olarak tüketildiği gibi kurutularak hoşaf, komposto, meyve suyu, pekmez ve reçel yapımında da kullanılır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.