Filistinli kurum: Yerleşim ürünlerine ticari yaptırımlar önemli ancak yeterli değil
Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Ayrım (Utanç) Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi, bazı ülkelerin İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında kurduğu yerleşimlerde üretilen malların ticaretine kısıtlama getirme niyetini "önemli bir gelişme" olarak nitelendirerek, ticari yaptırımların Filistinlileri tek başına korumaya yetmeyeceğini bildirdi
AA





Konsey tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İzlanda, İrlanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya, İsveç ve İngiltere'nin İsrail yerleşimlerinde üretilen malların ticaretinin kısıtlanmasına ilişkin ortak bildirisine ilişkin değerlendirmede bulunuldu.
Açıklamada, ülkelerin ulusal düzeyde kısıtlamalar getirme, Avrupa düzeyindeki kısıtlamaları destekleme veya kendi ulusal prosedürleri doğrultusunda benzer tedbirleri değerlendirme kararı aldığı hatırlatılarak, İngiltere, Fransa ve Kanada'nın ise yerleşim ürünlerinin ticaretini yasaklamaya yönelik adımlar atacağını açıkladığı belirtildi.
Söz konusu adımların siyasi kınamalardan somut uygulamalara geçiş açısından "önemli bir gelişme" olduğu vurgulanan açıklamada, İsrail'in yerleşim faaliyetlerinin "İsrail'in iç meselesi veya yalnızca siyasi bir anlaşmazlık olmadığı", yasa dışı bir sistem olduğu kaydedildi.
Açıklamada, ticari kısıtlamaların, yerleşimlerin devamını ve genişlemesini sağlayan ekonomik yapının bir bölümünü hedef alması bakımından önem taşıdığı ancak "Batı Şeria'daki Filistinlilere tek başına koruma sağlayamayacağı" vurgulandı.
Açıklamada, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarının, "onlara ortam, finansman, koruma, silah, planlama ve arazi sağlayan resmi bir sistemden bağımsız hareket etmediği" aktarıldı.
İsrail hükümetinin kararlar, yasalar, yetki devirleri, planların hızlandırılması ve yeni yerleşim noktalarının statüsünün düzenlenmesi yoluyla yerleşimlerin genişlemesine siyasi ve kurumsal destek sağladığı kaydedilen açıklamada, yalnızca kişilerin hesap vermesinin, "onları güçlendiren ve koruyan kurumlar ile resmi makamların" sorumluluğu gündeme getirilmediği sürece yaptırımların etkisini sınırlı bırakacağı belirtildi.
Açıklamada, İngiltere'nin söz konusu tedbirleri hazırlaması ve uygulamaya koymasının 6 ila 9 ay sürebileceğine ilişkin söylemlerden duyulan endişe de dile getirildi.
Bu sürede İsrail makamlarının arazi gasbedebileceği, yeni yerleşim noktaları kurabileceği ve Filistinli toplulukları zorla yerinden edebileceği uyarısında bulunulan açıklamada, uluslararası toplumdan, yerleşimlere ve bunları destekleyen taraflara yönelik ticari ve mali ilişkilerin yasaklanması, yerleşim faaliyetlerini finanse eden, organize eden veya koruyan kurum ve kişilerin hesap vermesinin sağlanması istendi.
Açıklamada ayrıca İsrail güçlerinin Filistinlilere yönelik ihlallerinden sorumlu tutulması çağrısında bulunuldu.
12 ülkenin Batı Şeria kararı
Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İzlanda, İrlanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya, İsveç ve İngiltere dışişleri bakanları, yaptıkları ortak yazılı açıklamayla İsrail yerleşimlerinden üretilen malların ticaretini kısıtlayacaklarını duyurmuştu.
Açıklamada, İsrail'in Batı Şeria'daki eylemleriyle iki devletli çözümü baltalayan adımlar attığı vurgulanarak, durumun her geçen gün daha da kötü hale geldiği belirtilmişti.
Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin sebep olduğu şiddet olaylarına dikkati çekilen açıklamada, iki devletli çözüm fikrinin korunması gerektiği vurgulanmıştı.
İsrail, ticari yaptırımlara yanıt olarak İngiltere'nin işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Filistin nezdindeki konsolosluğunu kapatma kararı aldığını açıklamıştı.









































































