Galataport İstanbul Liman İşletme Direktörü Tuncay, bu sene 200 gemi seferi ve yaklaşık 520 bin yolcunun İstanbul'u ziyaret etmesini öngördüklerini belirterek "Hedeflediğimiz kademeli artışlarla 1 milyon yolcuya ulaşmak" dedi
Galataport İstanbul Liman İşletme Direktörü Tuncay, bu sene 200 gemi seferi ve yaklaşık 520 bin yolcunun İstanbul'u ziyaret etmesini öngördüklerini belirterek "Hedeflediğimiz kademeli artışlarla 1 milyon yolcuya ulaşmak." dedi
AA





AA muhabirinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü Deniz Ticaretini Geliştirme Daire Başkanlığı'nın haziran ayı kruvaziyer verilerinden derlediği bilgilere göre, haziranda 164 gemi ile Türkiye'ye 24 bin 793 yolcu gelirken yılın ilk yarısında limanlara yanaşan kruvaziyer gemi sayısı 488'e, gelen yolcu sayısı da 59 bin 372'ye ulaştı.
Haziranda giden kruvaziyer yolcu sayısı 26 bin 714, transit yolcu sayısı ise 249 bin 368 olurken yılın ilk yarısında giden yolcu sayısı toplamı 63 bin 817, transit yolcu sayısı da 633 bin 236 olarak kayıtlara geçti. İlk 6 ayda en fazla kruvaziyer ise 204 ile Kuşadası Limanı'na yanaşırken, onu 95 kruvaziyer ile İstanbul takip etti.
Galataport İstanbul Liman İşletme Direktörü Tolga Tuncay, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, İstanbul'un Türkiye'nin en önemli kruvaziyer destinasyonları arasındaki konumunu koruduğunu söyledi.
Tuncay, ABD/İsrail-İran Savaşı üzerine Hürmüz Boğazı'nın gemi trafiğine kapanması sonucu Basra Körfezi'nde mahsur kalan gemilerin İstanbul'a yapacakları seferlerde zorunlu iptaller olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:
"Devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle çoğunluğu İstanbul başlangıç ve bitişli olan Karadeniz uğraklı gemi seferleri de hala gerçekleşemiyor. Tüm konjonktürel olumsuzluklara rağmen 2026 yılında, 2025'te yakaladığımız toplam kruvaziyer yolcuları içindeki ana liman yolcu oranını korumayı başardık. Gemi firmalarının Galataport İstanbul'u ana limanları yapmaya devam etmesi, bize ve ülkemize olan uzun vadeli güvenlerinin önemli bir göstergesi."
"Kıymetli taşlar, Türk halısı ve kilimleri en çok gözlemlediğimiz harcama kalemleri arasında oluyor"
Kruvaziyer yolcularının İstanbul'daki ortalama harcama eğilimlerine ve bu hareketlilikten etkilenen sektörlere değinen Tuncay, "Yaş ortalaması daha düşük olan yolcu profilinde yeme-içme ve perakende tercihleri daha yoğun olurken, yaş ortalaması yüksek olup özellikle Amerika'dan gelen turistlerde kıymetli taşlar, Türk halısı ve kilimleri en çok gözlemlediğimiz harcama kalemleri arasında oluyor." diye konuştu.
Tuncay, İstanbul'a kruvaziyerle gelen yolcular arasında en büyük payı yüzde 25 ile ABD vatandaşlarının aldığını belirterek, ABD'yi sırasıyla İtalya, Birleşik Krallık, Almanya ve İspanya'dan gelen yolcuların takip ettiğini söyledi.
Kruvaziyer turist profilinin sezon içinde değişiklik gösterdiğini değinen Tuncay, Galataport İstanbul'a gelen yolcuların yüzde 58'ini 46-75 yaş grubunun, yüzde 25'ini ise 16-45 yaş grubunun oluşturduğunu anlattı.
Tuncay, lüks segmentte faaliyet gösteren markalı kruvaziyer gemilerinin İstanbul'a uğramaya başlamasının yüksek gelir grubundaki turistlerin kente ilgisini artırdığını ifade eden Tuncay, 2027 yılında Aman at Sea ve Orient Express markalı kruvaziyer gemilerinin de İstanbul seferlerine başlayacağını bildirdi.
İstanbul'un rotanın ortasında olduğu transit seferlerde yolcuların yaklaşık ortalama 10 saat şehirde kaldığını anlatan Tuncay, "İstanbul'un rotanın başlangıcı ya da bitişi olduğu ana liman seferlerde ise kalış ortalaması 28 saate kadar çıkabiliyor. Bazı yolcularımız İstanbul'da sefere başlamadan önce ya da sefer bittikten sonra Türkiye'nin farklı destinasyonlarında seyahatlerine devam ediyorlar." dedi.















































































