logo
28 EYLÜL 2026

Gelir Adaletsizliği: Sosyal dokuda açılan derin yaralar ve kırılmalar

Ekonomik kaynakların toplumun küçük bir kesiminde toplanması, sadece bir rakam veya istatistik meselesi olmanın ötesine geçerek, bir ülkenin sosyal dokusunu içten içe kemiren bir krize dönüşüyor

29.03.2026 00:09:00
Abdülkadir Gündoğdu
 
Gelir Adaletsizliği: Sosyal dokuda açılan derin yaralar ve kırılmalar
Gelir Adaletsizliği: Sosyal dokuda açılan derin yaralar ve kırılmalar
Ekonomik kaynakların toplumun küçük bir kesiminde toplanması, sadece bir rakam veya istatistik meselesi olmanın ötesine geçerek, bir ülkenin sosyal dokusunu içten içe kemiren bir krize dönüşüyor.

Gelir adaletsizliği, eğitimden sağlığa, suç oranlarından toplumsal güvene kadar her alanda onarılması güç yaralar açıyor.







FIRSAT EŞİTLİĞİNİN SONU: EĞİTİM VE GELECEK KAYGISI

Gelir dağılımındaki uçurumun en doğrudan kurbanı fırsat eşitliğidir. Maddi imkanları kısıtlı ailelerin çocukları, nitelikli eğitime erişimde büyük engellerle karşılaşıyor.

Bu durum, "sosyal hareketlilik" adı verilen, bireyin kendi emeğiyle sınıf atlaması mekanizmasını felç ediyor. Eğitim artık bir yükselme aracı değil, zengin ile yoksul arasındaki farkı ebedileştiren bir bariyer haline geliyor.

Eğitimdeki bu eşitsizlik, vasıflı iş gücü üretimini engelleyerek uzun vadede tüm ülkenin ekonomik potansiyelini aşağı çekiyor.







TOPLUMSAL GÜVENİN SARSILMASI VE KUTUPLAŞMA

Bir toplumun ayakta kalmasını sağlayan en temel unsur "sosyal sermaye" yani bireyler arasındaki güvendir. Gelir adaletsizliği arttıkça, toplumun farklı kesimleri arasındaki bağlar kopuyor.

"Biz ve Onlar" ayrımı keskinleşirken, adalet duygusu zedelenen bireylerde sisteme karşı derin bir öfke ve yabancılaşma gelişiyor. Bu durum, toplumsal dayanışmayı zayıflatarak siyasi ve sosyal kutuplaşmayı körüklüyor.







SUÇ ORANLARI VE GÜVENLİK SORUNLARI

Ekonomik çaresizlik ve adaletsizlik hissi, özellikle gençler arasında suça yönelme riskini artırıyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan veya toplumun geri kalanının yaşam standartlarına ulaşma umudunu kaybeden bireyler, yasadışı yollara daha kolay sapabiliyor.

Bu sadece bir asayiş sorunu değil, aynı zamanda toplumun huzur ikliminin bozulması anlamına geliyor.







PSİKOLOJİK VE FİZİKSEL SAĞLIK ÜZERİNDEKİ YÜK

Gelir adaletsizliği, toplumun alt kesimlerinde kronik stres, anksiyete ve yetersiz beslenmeye bağlı sağlık sorunlarını tetikliyor. Sağlık hizmetlerine erişimdeki dengesizlik, yaşam süresi beklentisinde bölgeler ve sınıflar arasında dramatik farklar yaratıyor.







Maddi yetersizliklerin getirdiği "stresli yaşam biçimi", aile içi şiddetten boşanma oranlarına kadar pek çok sosyal sorunun temelinde yatan gizli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.






KÜLTÜREL VE MEKANSAL AYRIŞMA

Ekonomik uçurum, şehirlerin fiziksel yapısına da yansıyor. "Gated communities" (korunaklı siteler) ile gecekondu veya alt gelir grubu mahalleleri arasındaki fiziksel bariyerler, insanların birbirinin hayatından tamamen kopmasına neden oluyor.







Farklı gelir gruplarının ortak alanlarda buluşamadığı bir toplumda, ortak bir kültürel kimlikten bahsetmek de her geçen gün zorlaşıyor.

Sonuç olarak; gelir adaletsizliği sadece cüzdanları değil, toplumun vicdanını ve bir arada yaşama iradesini de yaralıyor. Bu yaraların sarılması, sadece ekonomik paketlerle değil, adaletin her alanda tesis edildiği kapsamlı sosyal politikalarla mümkün görünüyor.

Sakarya'da restoran alevlere teslim oldu: Çok sayıda ekip sevk edildi

Sakarya'nın Serdivan ilçesinde bir restoran alevlere teslim oldu. Yangının kısa sürede büyümesi üzerine olay yerine çok sayıda ekip sevk edildi

26.09.2026 11:40:00
İHA
 
Sakarya'da restoran alevlere teslim oldu: Çok sayıda ekip sevk edildi
Sakarya'da restoran alevlere teslim oldu: Çok sayıda ekip sevk edildi
Yangın, Bahçelievler Mahallesi Ata Sokak'ta, Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı üzerinde bulunan restoranda meydana geldi. Henüz belirlenemeyen nedenle restoranın içerisinde yangın çıktı.






Alevleri ve yoğun dumanı gören çevredeki vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibinin yanı sıra polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. 






Kısa sürede olay yerine ulaşan itfaiye ekipleri, alevlerin çevredeki yapılara sıçramaması için çalışma başlattı.








Restoranı saran alevlere ekiplerin müdahalesi sürüyor.




















Karadeniz'de fırtına etkili oluyor

DÜZCE(İHA) ' Düzce'nin Karadeniz'e kıyısı olan Akçakoca ilçesinde fırtına etkili oldu. Fırtına nedeniyle dalgalar dalgakıranları ve sahili dövdü, dalga boyu zaman zaman 5 metreyi buldu

23.09.2026 12:25:00
İHA
 
Karadeniz'de fırtına etkili oluyor
Karadeniz'de fırtına etkili oluyor
Karadeniz'e kıyısı bulunan Düzce'nin Akçakoca ilçesinde denizde fırtına etkili oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan tahminler doğrultusunda 23 Eylül Çarşamba bugün kuzey ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde fırtına şeklinde eseceğini bildirdi.






Fırtınanın saat 14.00'e kadar etkisini sürdürmesi beklenirken Batı Karadeniz'de fırtına nedeniyle dalgalar 5 metreyi buldu. 






Olumsuz hava şartları nedeniyle denize açılamayan balıkçılar tekneleri limana demirledi.













Esenyurt'ta lastikçi dükkanında çıkan yangın 5 iş yerine sıçradı

İstanbul Esenyurt'ta oto lastikçi dükkanında çıkan yangın, bitişikte bulunan 4 iş yeri ile bir yemek şirketine sıçradı. İtfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saatlik müdahalesiyle yangın kontrol altına alınarak söndürüldü

23.09.2026 07:00:00
İHA
 
Esenyurt'ta lastikçi dükkanında çıkan yangın 5 iş yerine sıçradı
Esenyurt'ta lastikçi dükkanında çıkan yangın 5 iş yerine sıçradı
Yangın, Yeşilkent Mahallesi Nazım Hikmet Bulvarı üzerinde bulunan iş yerlerinde gece saat 2.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, bitişik nizamda bulunan iş yerlerinden oto lastikçi dükkanında henüz bilinmeyen nedenle alevler yükseldi.






Alevler kısa sürede büyüyerek 4 dükkana daha ve bir yemek şirketine sıçradı. Alevleri fark eden mahalle sakinleri durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine Esenyurt ve çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. 






Ekipler yoğun çaba sonucunda alevleri 2 saat içerisinde kontrol altına aldı. İş yerlerinde ve yemek şirketinde soğutma çalışması sürerken çevrede geniş güvenlik önlemi alındı.



























İstanbul'da beklenen yağış Anadolu Yakası'nda etkili oldu

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarılarının ardından İstanbul'da beklenen yağış Anadolu Yakası'nda etkisini göstermeye başladı

22.09.2026 12:58:00
İHA
 
İstanbul'da beklenen yağış Anadolu Yakası'nda etkili oldu
İstanbul'da beklenen yağış Anadolu Yakası'nda etkili oldu
Yer yer etkili olan yağmur nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşarken, rüzgar da zaman zaman etkisini artırdı.






Sabah saatlerinden itibaren Anadolu Yakası'nın bazı ilçelerinde etkili olan yağış, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Yağışla birlikte etkisini gösteren rüzgar da vatandaşlara zor anlar yaşattı. 






Meteoroloji Genel Müdürlüğünün değerlendirmelerine göre yağışların gün boyunca aralıklarla etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Ankara'da bir dairede 3 kişi ölü olarak bulundu

Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan bir apartman dairesinde 3 erkek cesedi bulundu

22.09.2026 04:46:00
İHA
 
Ankara'da bir dairede 3 kişi ölü olarak bulundu
Ankara'da bir dairede 3 kişi ölü olarak bulundu
Olay, Yenimahalle ilçesi Anadolu Mahallesi 500. Sokak'taki bir apartman dairesinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, 3 kişinin hareketsiz halde yattığını gören çevredeki vatandaşlar, durumu sağlık ve polis ekiplerine bildirdi.






İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerin tarafından yapılan incelemede dairedeki kişilerin hayatını kaybettiği belirlendi. Yapılan araştırma sonucu, cesetlerin Mehmet Büyükırmak, Mehmet Emre Çallı ve Enes Çallı'ya ait olduğu ve üzerlerinde kurşun ve bıçak yarası olduğu tespit edildi.









Cesetler Adli Tıp Kurumu morguna götürülürken, polis ekipleri olayın faili ya da faillerinin yakalanması için çalışma başlattı.

Amasya'da yolcu otobüsü şarampole uçtu: 2'si ağır 24 yaralı

Amasya'da yolcu otobüsünün bariyerlere çarparak şarampole uçtuğu kazada yaralanan 24 kişi tedavi altına alındı. Yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğu öğrenildi

22.09.2026 04:00:00
İHA
 
Amasya'da yolcu otobüsü şarampole uçtu: 2'si ağır 24 yaralı
Amasya'da yolcu otobüsü şarampole uçtu: 2'si ağır 24 yaralı
Edinilen bilgiye göre, İstanbul'dan Ağrı istikametine giden M.S idaresindeki 04 ABG 628 plakalı Has Ağrılı firmasına ait yolcu otobüsü, Amasya'nın Merzifon ilçesine bağlı Gökçebağ köyü mevkiinde kontrolden çıkarak bariyerlere çarpıp şarampole uçtu.








Olay yerine AFAD, acil sağlık, polis ve jandarma ekipler, sevk edildi. Kazada 24 kişi yaralandı. Yaralılar ambulanslarla hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.









Kazayla ilgili inceleme başlatıldı. Yaralanan 20 yolcu ve 4 mürettebat facianın eşiğinden döndü. Yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğu öğrenildi.








logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.