19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 106. yıldönümünde gençliğin halini tek kelimeyle anlatmak istediğimizde akla ilk gelen kelime; perişan, perişanlık.
Memleketi bir baştan bir başa kasıp kavuran ekonomik sıkıntılar, yıllardır dünya şampiyonluğunu elden bırakmayan enflasyon, özellikle de gıda enflasyonu, hayat pahalılığı, daha çocuklarımızı bebeklik çağından itibaren adım adım takip ediyor.
Bin bir zorluklar içinde çocuk büyütmeye çalışan anneler, çocuk bezlerinin ve çocuk mamalarının fahiş fiyatlarından dert yanıyorlar, zaten çok sınırlı olan ev bütçesinin ciddi derecede sarsıldığını söylüyorlar ve yaşıyorlar.
Eğitim çağına ilk adımını atan çocuklar, okul masraflarıyla, beslenme çantalarının yeterince doldurulmaması ile ilgili olarak yokluklar ve yoksulluklarla tanışıyorlar, elbette bu sıkıntılar daha çok aileleri ve özellikle de anneleri perişan ediyor.
Tarif edilemeyecek derecedeki zorluklar ve sıkıntılar içinde çocuklar gençlik çağına geçerlerken, lise yıllarında da bu sefer, kötü arkadaşların ve uyuşturucu çetelerinin kuşatmaları ile burun buruna geliyorlar.
Son yıllarda, uluslararası alanda ünlenmiş nice uyuşturucu baronlarının ülkemizi mekân tutmuş olmaları, kırmızı bültenle aranan çete liderlerinin bizim şehirlerimizde özel malikânelerinde yakalanmaları dikkate alınırsa, gençliğimizi bekleyen tehlikenin boyutları daha iyi anlaşılacaktır.
Bu hengâme ve kargaşalar arasında liseyi bitiren gençlerimiz zor şartlarda üniversite sınavlarını kazanıyor, bu sefer dertler daha da büyümüş olarak onları sarıp sarmalıyor ve okuyacağı vilayette barınma sorunu ile karşılaşıyorlar.
Devletin yurtları yetersiz, özel yurtlar da hem yetersiz hem de çok daha pahalı, sadece şehirlerarası ulaşım bile ailelerin bütçelerini sarsacak boyutlara ulaşmış durumda.
Bilindiği üzere akaryakıt fiyatlarına günaşırı gelen zamlar nedeniyle, dar gelirli aileler için bir yerden bir yere gitmek bile artık ciddi bir harcama demek.
Gençlik, bu zor şartlarda üniversiteyi bitiriyor, bu sefer de atama ve atanma problemleriyle karşı karşıya geliyor, mülakatlar, adam kayırmalar, torpil iddiaları ve göz göre göre, göz önünde hakları gasp edilen gençler...
Görüldüğü gibi 'gençliğin hali perişan' cümlesi vahim durumu anlatmakta hafif kalıyor.
- Kalemim elemime tercüman olabilseydi / 03.07.2025
- Ne olur? / 20.06.2025
- "Ben garip eşim garip/ Eşim yoldaşım garip" / 19.06.2025
- “Adana’da Ağustosta bulamadım yazımı Ağrı gibi başı duman kar ararsan işte ben” / 05.06.2025
- Emeklinin emeklemesi bile hayal oldu / 04.06.2025
- Olmuyor hacım olmuyor / 03.06.2025
- Mutlu musunuz? / 23.05.2025
- Bir gram güven bir kilo altından pahalı / 22.05.2025
- Gençlik Bayramında gençliğin hali / 20.05.2025