logo
02 EKİM 2026

Gerçeğin ölümü toplumsal güveni nasıl yok eder?

Teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği dijital çağda, insanlık "gözümle görmeden inanmam" ilkesinin geçerliliğini yitirdiği yeni bir gerçeklikle karşı karşıya

02.10.2026 00:06:00
Yaşar Cebesoy
 
Gerçeğin ölümü toplumsal güveni nasıl yok eder?
Gerçeğin ölümü toplumsal güveni nasıl yok eder?
Teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği dijital çağda, insanlık "gözümle görmeden inanmam" ilkesinin geçerliliğini yitirdiği yeni bir gerçeklikle karşı karşıya.

Üretken yapay zeka ve deepfake teknolojileri; videoları, sesleri ve fotoğrafları kusursuz bir şekilde manipüle ederek gerçeği kurgudan ayırt etmeyi imkansız hale getiriyor.

Ancak bu teknolojik devrim, sadece medya sektörünü değil, toplumsal düzenin ve demokrasinin temeli olan "güven" kavramını kökünden sarsıyor.







Gerçeklik Algısının Yıkımı: Kim, Ne Kadar Gerçek?

Deepfake, bir insanın yüzünü, sesini veya hareketlerini başka bir içeriğe sanal olarak aktarmayı başaran yapay zeka algoritmalarına dayanıyor. Başlangıçta eğlence ve sinema sektöründe bir yenilik olarak karşılanan bu araç, bugün bireysel itibar suikastlarından ulusal güvenlik tehditlerine kadar geniş bir yelpazede kitle imha silahına dönüşmüş durumda.

Görüntü ve sesin manipüle edilebilir hale gelmesi, toplumda "gerçeklik aşınmasına" yol açıyor. Bir siyasetçinin hiç söylemediği bir sözü söylediği video, bir iş insanının sahte ses kaydıyla dolandırılması veya sıradan bireylerin rızaları olmadan üretilen içerikler, dijital dünyanın güvenilirliğini sıfırlıyor.







Yalancının Temize Çıktığı Dünya: "Yalancının Temerrüdü"

Deepfake teknolojisinin yarattığı en büyük tehlikelerden biri de toplumsal algıda oluşturduğu "güvensizlik zırhı". Artık gerçek bir skandal, yolsuzluk veya suç kanıtı ortaya çıktığında dahi suçlular kendilerini "Bu içerik deepfake ile üretildi" diyerek savunabiliyor.

Gerçek ile sahtenin ayırt edilemediği bir ortamda;

Hukuk sistemleri delil karartma ve kimlik doğrulama krizleriyle yüzleşiyor.

Gazetecilik ve habercilik, teyit mekanizmalarının yetersiz kalmasıyla kan kaybediyor.

Siyasi süreçler, dezenformasyon dalgalarıyla manipüle edilerek seçim sonuçları şaibeli hale geliyor.







Toplumsal Sözleşmenin Çöküşü

Bir toplumun bir arada yaşayabilmesi; bireylerin kurumlara, medyaya, adalete ve birbirine duyduğu asgari güvene bağlıdır. Gerçeğin muğlaklaşması, insanları kronik bir şüpheciliğe itiyor. Her şeyden şüphe duyan bireyler, zamanla doğru bilgiye ulaşma çabasından vazgeçerek kendi yankı odalarına çekiliyor ve bu durum toplumsal kutuplaşmayı derinleştiriyor.







Çözüm Nerede? Savunma Hatları Nasıl Kurulmalı?

"Gerçeğin ölümü" senaryosunu engellemek, çok katmanlı bir mücadele gerektiriyor:

Teknolojik Doğrulama Araçları: Yapay zeka ile üretilen içerikleri tespit edebilen dijital filigran ve blokzincir tabanlı doğrulama sistemleri geliştirilmeli.

Yasal Düzenlemeler: Deepfake içeriklerin kötüye kullanımına yönelik caydırıcı, net ve uluslararası hukuka uyumlu yaptırımlar getirilmeli.

Medyasal Okuryazarlık: Bireylere dijital mecralarda karşılaştıkları her içeriğe şüpheyle yaklaşma ve bilgi teyit etme kültürü aşılanmalı.

Görünen o ki gelecekteki en büyük savaş; toprak veya kaynaklar için değil, "gerçeğin ne olduğu" üzerine verilecek. Eğer yapay zekanın gerçeği ikame etmesine izin verilirse, kaybolan sadece dijital veriler değil, insanlığın bir arada yaşamasını sağlayan toplumsal güven bağı olacak.

Güllü davasının ilk duruşması için tanık Nur Sultan Ulu Yalova Adliyesi'nde

Yalova'da geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden, kamuoyunda 'Güllü' adıyla tanınan sanatçı Gül Tut'un ölümüne ilişkin davanın ilk duruşması için Güllü'nün kızının arkadaşı Nur Sultan Ulu Yalova Adliyesi'ne geldi

01.10.2026 13:30:00
İHA
 
Güllü davasının ilk duruşması için tanık Nur Sultan Ulu Yalova Adliyesi'nde
Güllü davasının ilk duruşması için tanık Nur Sultan Ulu Yalova Adliyesi'nde
Güllü'nün 26 Eylül 2025 tarihinde Çınarcık ilçesindeki evinin 6'ncı katındaki pencereden düşerek hayatını kaybetmesinin ardından başlatılan soruşturma kapsamında dava açılmıştı.






Davanın ilk duruşması bugün Yalova 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Tutuklu sanık Tuğyan Ülkem Gülter'in 'tasarlayarak üst soya karşı kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı davada, olay sırasında evde bulunan Sultan Nur Ulu hakkında ise 'yalan tanıklık' suçundan 4 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.








Tuğberk'in ardından Sultan Ulu da ilk duruşma için Yalova Adliyesi'ne geldi. Davada görgü tanığı olarak yer alan Sultan Ulu'nun, olayla ilgili bildikleri ve tanıklığı duruşmanın önemli başlıkları arasında yer alıyor.








Sultan Ulu, ilk duruşma öncesinde adliyeye gelerek duruşmanın başlamasını beklemeye başladı.

Dolaptaki ve mutfaktaki düşman: Güvelerle mücadelede etkili yöntemler

Güve ile mücadele, evde kıyafet güveleri (tekstil) mi yoksa mutfak güveleri (gıda) ile karşılaştığınıza bağlı olarak değişir

01.10.2026 11:45:00
Hasan Gündoğdu
 
Dolaptaki ve mutfaktaki düşman: Güvelerle mücadelede etkili yöntemler
Dolaptaki ve mutfaktaki düşman: Güvelerle mücadelede etkili yöntemler
Her iki tür için de uygulanacak etkili adımlar şunlardır:






Giysi Güveleri İle Mücadele

Tekstil güveleri yün, ipek, pamuk ve kuş tüyü gibi doğal liflerle beslenir.

Derinlemesine Temizlik: Dolap ve çekmecelerdeki tüm giysileri çıkarın. Dolap içlerini sirkeli su veya hafif bir deterjanla iyice silin. Astar ve köşe kıvrımlarını elektrikli süpürgeyle çekin.

Yüksek Isı veya Soğuk Uygulaması:
* Enfekte olmuş veya riskli giysileri etiketin elverdiği en yüksek sıcaklıkta (en az 60°C) yıkayın.
* Yıkanamayacak hassas kumaşları (yünlüler vb.) hava almaz bir poşete koyup dondurucuda 24-48 saat bekletin.

Doğal Koruyucular ve Önlemler:
* Lavanta, sedir ağacı (cedar) ve karanfil: Dolap aralarına lavanta keseleri veya sedir ağacı blokları yerleştirin.
* Giysileri dolaba kesinlikle kirli veya terli koymayın; güveler insan teri ve gıda kalıntılarına çekilir.
* Mevsimlik kıyafetleri vakumlu poşetlerde saklayın.






Mutfak (Kiler) Güveleri İle Mücadele

Mutfak güveleri genellikle pirinç, un, bakliyat, kuruyemiş ve baharat paketlerinde ürer.

Kaynağı Tespit Edin ve Atın: Kilerdeki tüm kuru gıdaları inceleyin. İpliklenmiş, topaklanmış veya içinde küçük kurtçuklar/ağlar görünen tüm paketleri hemen çöpe atın.

Gıda Depolama Temizliği:
* Raf aralarını, dolap menteşelerini ve diplerini sirkeli sıcak suyla silin.
* Tüm kuru gıdaları ambalajlarında bırakmak yerine hava geçirmez cam veya sert plastik kavanozlarda saklayın.

Doğal Uzaklaştırıcılar:
Kiler raflarına veya kavanozların yakınına dehne yaprağı yerleştirin. Güveler defne kokusundan rahatsız olur.






Güve Yapışkan Tuzakları

Bulaşmanın boyutunu tespit etmek ve yetişkin erkek güveleri yakalamak için feromonlu güve tuzakları kullanabilirsiniz. Bu tuzaklara çekilen güveler yapışır ve üreme döngüsü kesintiye uğrar.






Bulaşma çok geniş bir alana yayıldıysa ve kontrol altına alınamıyorsa profesyonel bir ilaçlama firmasından destek alabilirsiniz.

Van'da sağanak vatandaşı hazırlıksız yakaladı

Van'da aniden bastıran sağanak yağış, kentte kısa süreliğine hayatı olumsuz etkiledi

01.10.2026 11:33:00
İHA
 
Van'da sağanak vatandaşı hazırlıksız yakaladı
Van'da sağanak vatandaşı hazırlıksız yakaladı
Kentte aniden bastıran yağmur nedeniyle birçok cadde ve sokak suyla kaplanırken, sürücüler ise trafikte zor anlar yaşadı. Yağışa hazırlıksız yakalanan vatandaşlar iş yerlerine ve bina girişlerine sığındı.






Meteoroloji 14. Van Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu, yer yer aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmurlu olacağı belirtildi. 






Açıklamada, "Bitlis çevreleri ile Muş merkez ve batı (Varto, Korkut ve Hasköy) ilçelerinin kuvvetli olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmurlu olması beklenmektedir. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın güneyli ve batılı yönlerden orta, yağış anında zaman zaman kuvvetli rüzgar şeklinde esmesi beklenmektedir. Yağışların, sabah saatlerinden itibaren Bitlis çevreleri ile Muş merkez ve batı (Varto, Korkut ve Hasköy) ilçelerinin kuvvetli sağanak ve yerel olarak gök gürültülü sağanak yağmurlu olması beklenmektedir. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.




















Motosiklet camiasının ‘Dayı’sına hüzünlü veda

Sosyal medyada "Motovlogcu Dayı" olarak tanınan ve İzmir’in Dikili ilçesinde geçirdiği trajik trafik kazasında hayatını kaybeden ünlü içerik üreticisi Cumhur Kahriman, İstanbul’da binlerce motosikletlinin katıldığı duygu dolu bir törenle son yolculuğuna uğurlandı

30.09.2026 19:20:00
Haber Merkezi
 
Motosiklet camiasının ‘Dayı’sına hüzünlü veda
Motosiklet camiasının ‘Dayı’sına hüzünlü veda
Motosiklet dünyasının yakından tanıdığı, trafik güvenliği, kurallar ve kuryelerin yaşadığı sorunlara yönelik hazırladığı videolarla milyonların sevgisini kazanan 46 yaşındaki Cumhur Kahriman (Motovlogcu Dayı), 27 Eylül akşamı İzmir'in Dikili ilçesinde feci bir kaza geçirmişti.

34 GMM 853 plakalı motosikletiyle seyir halindeyken bir TIR ile çarpışan Kahriman, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak hayata gözlerini yummuştu.

Florya'da binlerce motorcu bir araya geldi

İzmir Adli Tıp Kurumu'ndaki işlemlerinin ardından ailesi tarafından teslim alınan Kahriman'ın cenazesi, İstanbul Küçükçekmece'deki evinin önünde helallik alınmasının ardından cenaze namazı için Florya Yeni Camii'ne getirildi. Öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazına; Kahriman'ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ile Türkiye'nin dört bir yanından gelen binlerce motosiklet tutkunu katıldı.

Cami avlusuna sığmayan kalabalık sık sık gözyaşlarına boğulurken, dualar eşliğinde helallik alındı. Kılınan namazın ardından tabutu omuzlayan dostları ve takipçileri, Kahriman'ı defnedilmek üzere Esenyurt Gülbahçe Mezarlığı'na uğurladı.






Kilometrelerce uzanan duygu dolu kortej

Cenaze töreninin ardından, yüzlerce motosiklet sürücüsü cenaze aracının arkasında dev bir kortej oluşturdu. Florya'dan mezarlığa kadar uzanan yolda motorcular, camianın gür sesi olan "Dayı"larına kornalar basarak ve motorlarını bağırttırarak son görevlerini yerine getirdi.

"Bizim için devletle aramızda bir köprüydü"

Cenazede konuşan motosiklet camiasının önemli isimleri ve Kahriman'ın yakın arkadaşları, onun sadece bir fenomen değil, aynı zamanda motorcuların haklarını savunan bir lider olduğunu vurguladı.

Hakkı Topal (Arkadaşı): "Cumhur abimiz bizim sorunlarımızı dinler, yoldaki çukurları, eksiklikleri dile getirirdi. Adeta devletle aramızda bir bağlantı kurardı. Bugün trafikte motosikletliler olarak çok büyük zorluklar yaşıyoruz, o bu zorlukların aşılmasında hep öncüydü. Bir kolumuz koptu diyebiliriz."

Burçim Özsayar (Osmanlı Motosiklet Derneği Başkanı): "Motosiklet camiasının sorunlarını en yüksek sesle kamuoyuna duyuran liderlerden biriydi. Bu kazayı bir cinayet olarak görüyoruz. Motosikletlerin trafikte fark edilmesi için artık devletimizden yeni düzenlemeler bekliyoruz."






Kazadaki süreç takip ediliyor

Cenazeye katılan motorcular, kazaya karışan TIR sürücüsünün gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldığı ve ardından yeniden gözaltına alındığı yönündeki iddiaları hatırlatarak sürecin takipçisi olacaklarını ve adaletin yerini bulmasını istediklerini belirtti.

YouTube'da paylaştığı sürüş deneyimleri, mizahi videoları ve trafik farkındalığı içerikleriyle 35 milyonun üzerinde izlenmeye ulaşan "Motovlogcu Dayı", arkasında yollarda daha güvenli sürüş yapılabilmesi adına adanmış binden fazla eğitici video ve yasa boğulmuş bir camia bıraktı.

Aniden yola çıkan TIR'ın dorsesine çarptı

İzmir-Çanakkale kara yolunda seyir halinde olan Kahriman, aniden yola çıkan ve geniş açıyla manevra yapan bir TIR'ın dorsesine arkadan çarptı. Selektör yaparak durumu engellemeye çalışsa da çarpışmadan kaçamayan ünlü motorcu, olay yerinde yaşamını yitirdi. Kazanın ardından olay yerinden kaçan TIR sürücüsü jandarma ekiplerince yakalanarak gözaltına alındı.

Sakarya'da taşkın yaşanan mahalledeki son durum

Sakarya'nın Karasu ilçesinde kuvvetli sağanak yağış sonrası baraj sularının taşmasıyla sular altında kalan Darıçayırı Mahallesi'nde ekiplerin çalışması sonucu yaralar sarılmaya başlandı. Suların çekilmesiyle birlikte cadde ve sokaklar çamurdan temizlenerek yeniden trafiğe açılırken, ilçe genelinde 18 okulda eğitime verilen ara uzatıldı. Mahalledeki son durum ise havadan görüntülendi

30.09.2026 15:54:00
İHA
 
Sakarya'da taşkın yaşanan mahalledeki son durum
Sakarya'da taşkın yaşanan mahalledeki son durum
Sakarya genelinde 2 gündür etkisini sürdüren kuvvetli sağanak yağış neticesinde, Karasu ilçesi Darıçayırı Mahallesi'nde baraj bölgesinde biriken suların taşmasıyla mahalle merkezi, ev ve iş yerlerinin bodrum katları ile tarım arazileri sular altında kalmıştı. Su seviyesinin 1 metreyi aştığı ve yaklaşık 60 hanenin etkilendiği olayın ardından bölgede başlatılan temizlik ve ihya çalışmaları aralıksız devam ediyor.






Büyükşehir ve ilçe belediyesinden ortak seferberlik

Taşkının ardından Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Karasu Belediyesi ekipleri cadde, ara sokak ve kamu kurumlarında biriken çamur ile tortuları temizledi. Yürütülen yoğun çalışmalar neticesinde mahalledeki ulaşım yolları çamurdan arındırılarak yeniden araç trafiğine açıldı. Ekipler ayrıca kendi imkanlarıyla temizlik yapmakta zorlanan vatandaşların da ev ve bahçelerindeki su tahliyesi ile temizlik süreçlerine destek oldu. Bölgede herhangi bir can kaybı ve yaralanma yaşanmadı. Taşkın sırasında ahırlarda bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların da zamanında tahliye edilmesiyle herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı bildirildi. Ekipler mahalle genelinde zarar gören konut ve tarım arazilerinde hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor.








Eğitime verilen ara genişletildi: 18 okul tatil

Öte yandan sel ve su baskını riskine karşı dün Şehit Oktay Demirci İlk ve Ortaokulu'nda ara verilen eğitimle ilgili yeni tedbirler alındı. Olumsuz hava şartları ve temizlik çalışmalarının devam etmesi sebebiyle ilçe genelinde tedbir amacıyla tatil edilen okul sayısı 18'e yükseltildi.








"Büyük boyutlara ulaştı"

Darıçayırı Mahallesi Muhtarı Ahmet Demiral ise bölgedeki taşkının öncekilere göre daha büyük zararlar verdiğini belirterek, "Mahallede yaşanan felaket, son yılların en büyük yağışını aldığı için büyük boyutlara ulaştı. Her zamankinden daha büyük oldu. SASKİ, Karasu Belediyesi, AFAD, Sahil Güvenlik, Jandarma ekiplerinden Allah razı olsun, hepsi müdahalesi yaptı. Yapmaya devam ediyorlar. DSİ Bölge Müdürü Kağan Şan geldi, bakan beyin talimatı ile. Bölgede yapılacak çalışmaları nihai sona vardırmak için bakan bey talimatı vermiş. Sular yeni çekildi, yeni çalışmalara başlayacağız. Ne kadar bir alanda ne kadar kişi, haneler ve işyerlerinin tespitlerini gelecek olan Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ekibi, AFAD ekibi ile birlikte sağlayacağız" dedi.




















Fenomen motorcu Cumhur Kahraman son yolculuğuna uğurlandı

İzmir'de geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden motosiklet tutkunu sosyal medya fenomeni Cumhur Kahraman İstanbul'da düzenlenen cenaze törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Kahraman'ı son yolculuğunda yalnız bırakmayan motosiklet tutkunlarının oluşturduğu konvoy havadan görüntülendi

30.09.2026 15:47:00
İHA
 
Fenomen motorcu Cumhur Kahraman son yolculuğuna uğurlandı
Fenomen motorcu Cumhur Kahraman son yolculuğuna uğurlandı
İzmir'in Dikili ilçesinde tırla çarpışması sonucu hayatını kaybeden "Motovlogcu Dayı" lakaplı Cumhur Kahraman için İstanbul Florya Yeni Camii'nde bir cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, Kahraman'ın ailesi, yakınları ve çok sayıda motosiklet tutkunu katıldı. Kahraman'ı son yolculuğunda yalnız bırakmayan motosiklet tutkunları konvoy oluşturdu. Oluşturulan konvoy havadan görüntülendi. Cumhur Kahraman, öğle namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası, toprağa verilmek üzere Esenyurt Gülbahçe Mezarlığı'na götürüldü.






"Cumhur arkadaşımızın tıra vurduğu söyleniyor, böyle bir şey yok"

Cumhur Kahraman'ın arkadaşı Cemal Dalyan, "Cumhur Kahraman arkadaşımız çok bilinçli bir sürücüydü. Kesinlikle hız kurallarına, trafik kurallarına uyan bir arkadaşımızdı. Hiçbir zaman hız yapmazdı. Birçok arkadaşımız hız yapar, o kesinlikle yapmazdı. Soma Motosiklet Festivali'nde beraberdik. Festivalden sonra İzmir'de bir arkadaşını ziyarete geçti. Daha sonra Çanakkale'de bir arkadaşımız vardı, onun yanına gitmek için yola çıktı ve bu kaza gerçekleşti. Cumhur arkadaşımızın tıra vurduğu söyleniyor, böyle bir şey yok. Kamera görüntülerini gördük. Görüntüde tırın sol şeride kontrolsüz bir şekilde aniden girmesi sonucu dorsenin savrulmasından dolayı sol şeritte olan arkadaşımıza çarpmıştır" dedi.
Görkem Akbulak isimli motosiklet tutkunu ise, "Cumhur abimiz motosiklet camiasına çok emek veren bir insandı. Elinden gelen her şeyi yapardı. Aşırı derecede milliyetçi, cumhuriyetçi bir insandı. Her şeye değer veren, kanunu bilen bir insandı. Maalesef bizi üzdü, erkenden aramızdan ayrıldı. Çok üzgünüz. Allah geride kalanlara sabır ihsan eylesin" diye konuştu.








"Hala şaka gibi geliyor"

Nur Köseoğlu arkadaşı ise, "Çok üzgünüm. Cumhur'u ben çok eskiden beri tanıyorum. Camiamızın önemli değerlerinden biriydi. Motosiklet camiasına çok fazla şey yaptı. Yani sürekli, ben de bir motosiklet eğitmeniyim, özellikle gençlere çok önem verirdi. Biz eski motorcuların hepsi gençlerimizi korumak için üstümüze düşen görevleri yapıyoruz. O bunu fazlasıyla yapıyordu ve bunu sosyal medyada dile getiriyordu, esprili yollarla. Şaka yaptığını düşündüm. Daha önceden bu tarz şakaları vardı. Hâlâ şaka gibi geliyor" şeklinde konuştu.



























Sakarya'da sağanak yağış yolları gölete çevirdi

Sakarya'da etkisini gösteren kuvvetli sağanak yağış, yollarda su birikintilerine sebep oldu. Araçlar yollarda temkinli bir şekilde hareket etti

28.09.2026 13:57:00
İHA
 
Sakarya'da sağanak yağış yolları gölete çevirdi
Sakarya'da sağanak yağış yolları gölete çevirdi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) yaptığı son tahminlerin ardından beklenen yağış, Sakarya'da şiddetli bir şekilde başladı.








Gök gürültüsüyle birlikte aniden bastıran sağanak, cadde ve sokaklarda su birikintilerine yol açarken, sürücüler ve yayalar yollarda ilerlemekte güçlük çekti. 






Su birikintilerinin yoğun olduğu bazı bölgelerde ise araçlar temkinli bir şekilde sürüş gerçekleştirdi. Yağışlar hafta boyunca sürmesi bekleniyor.




















logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.