logo
02 TEMMUZ 2025

Gönül Dostları

16.08.2001 00:00:00
İmam-ı Azam Ebu Hanife Hz.

Şa'bi hazretlerinin sözlerinin tesirinde kalan İmam-ı A'zam, çarşıyı pazarı bırakıp ilim yoluna yöneldi. Kufe'deki alimlerin ders halkalarına devam etmeye başladı. Şa'bi'nin ilim meclisine devam edip kelam ilmi (iman ve itikad ilmi) ile münazara ilmini tahsil etti. Kısa zamanda bu ilimlerde ilerleyip parmakla gösterilecek bir dereceye ulaştı.

Kelam ilmini öğrenip yüksek dereceye ulaştıktan sonra Hammad bin Ebi Süleyman'ın ders halkasına katılarak fıkıh ilmini tahsile başladı.

Fıkıh ilmine nasıl başladığını, talabesi Ebu Yusuf ve diğer talebelerinin bir sorusu üzerine şöyle anlatmıştır: "Bu, Allah-ü Teala'nın tevfik ve inayeti iledir. O'na daim hamdolsun. Ben ilim öğrenmeye başladığım zaman ilimleri göz önüne aldım. Her birini kısım kısım okudum. Neticesini ve faydalarını düşündüm. Sonra fıkıh ilmine baktım. Onda alimler ve fakihler ile bir arada bulunmak, onlar gibi ahlaklı olmak var. Aynı zamanda farzları işlemek, dinin emirlerini yerine getirmek, ibadet etmek de fıkhı bilmekle oluyor. Dünya ve ahiret onunla kaim... İbadet etmek isteyen onsuz yapamaz. Fıkıh, ilimle ameldir."

İmam-ı A'zam, fıkıh ilmini Hammad bin Ebi Süleyman'dan öğrendi. Onun derslerini takip ederken huzunda gayet edepli oturur, söylediği her şeyi ezberlerdi. Hocası talebelerini müzakere yoluyla yoklama yapınca, onun dersleri ezberlediğini görürdü ve "benim yanımda ders halkasının başına Nu'man'dan başka kimse oturmayacak" buyururdu.

İmam-ı A'zam, kelam, münazara ve diğer ilimleri öğrenip fıkıh ilmini tahsile başladıktan sonra, itikadi meselelerde insanları doğru yoldan ayıran sapık fırkalarla mücadele etti. Hatta, bu maksatla Hint, İran ve Arap yarımadasının ticaret yollarının birleştiği Basra'ya da defalarca gidip, dehri denilen inkarcılarla, Şia, Kaderiye ve diğer bozuk fırkalara mensup kimselerle uzun münazaralar yaparak Ehl-i Sünnet itikadını yaydı.

İmam-ı A'zam'ın Hammad bin Ebi Süleyman'dan ilim tahsil ettiği sıralardaydı. O zamanki Bizans'ın hakim olduğu Anadolu tarafından bir dehri yani dünyanın kadim olduğunu ve bu dünyanın bir yaratıcısı olmadığını iddia eden bir kimse, İslam diyarına geldi. Anlattığı bir çok akli delillerle dünyanın bir yaratıcısı olmadığını söyleyip Allah-ü Teala'nın varlığını inkar etti. İslamiyeti tam olarak bilmeyen bazı müslümanlar onun hilelerine aldanıp İslamiyetten ayrılmaya başladı. Dehri, İslam alimleriyle münazara etmek istediğini bildirerek meydan okudu. İmam-ı A'zam hazretlerinin hocası, dehri ile münazara edip onun bozuk fikirlerini çürütmek için karar verdi. Ancak eğer yenilirse İslam dinine büyük bir zarar hasıl olup fesadı bütün dünyayı yayılacak diye de endişe ediyordu. Hammâd bin Ebi Süleyman bu düşüncelerle yatağına uzanıp uyuduğu zaman rüyasında bir hınzırın (domuzun) gelip, bir ağacın bütün dallarını yediğini ve o ağacın yalnız gövdesinin kaldığını, o anda ağacın içinden bir arslan yavrusunun çıkıp o hınzırı parça parça ettiğini gördü.

Sabah olunca genç talebesi Nûman bin Sâbit, hocası Hammâd'ın (rahmetullahi aleyh) huzûruna girdi. Hammâd bin Ebi Süleyman Müslümanları imandan uzaklaştırmaya çalışan dehriden ve gördüğü rüyadan bahsetti. Nûmân bin Sâbit hocasının gerek dehri sebebiyle, gerekse gördüğü rüyâ sebebiyle üzüntülü ve endişeli olduğunu gördü. Hocasına üzüntüsünün sebebini sordu. Hocası her şeyi anlattı. Genç yaşta olan Ebû Hanife hocasına; "Elhamdülillahi teala. Rüyada gördüğünüz domuz, o pis ruhlu dehridir. Ağaç da ilim ağacıdır. Dalları o dehrinin hile ve tuzaklarına kapılan Müslümanlardır. Ağacın gövdesi sizsiniz. O arslan yavrusu benim. Allah-ü Teala'nın yardımı ile ben onu yenerim" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Doğalgaza dev zam
Konutlar kışın donacak
Erdoğan, DEM Parti heyetini haftaya kabul edecek
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıkladı
İşte son rakam
İzmir'de gözaltı sayısı artıyor
Kahverengi kokarcada son durum ne?
En değerli tarım ürününde rekolte tespit çalışması başladı
Kamu borcu oranında lider ülke
Sadece girişe HGS koydular
Belgrad Ormanı'na çivi çakılmadı
Özgür Özel İstanbul'dan seslendi
'Bu süreç Türkiye'nin 100 karasıdır'
157 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti
126 şüpheli gözaltına alındı
İstanbul'dan da hissedildi
Bursa'da 1 saat arayla 2 deprem
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon
Tunç Soyer gözaltına alındı
Hz. Peygamberin karikatürünü yayımlayan dergiye soruşturma
Gözaltı sayısı 4'e yükseldi
ABD, Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırdı
Trump, başkanlık kararnamesini imzaladı
İsrail'de 'maliye' ve 'savunma' birbirine girdi
Konu: Ek bütçe
‘Vatandaşın derdi geçim sıkıntısı’
‘Ne yeni anayasa, ne açılım...’
'Çeşitli sabotajlar var'
Erdoğan'dan açılım mesajı
Doğalgaza dev zam
Konutlar kışın donacak
Erdoğan, DEM Parti heyetini haftaya kabul edecek
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıkladı
İşte son rakam
İzmir'de gözaltı sayısı artıyor
Kahverengi kokarcada son durum ne?
En değerli tarım ürününde rekolte tespit çalışması başladı
Kamu borcu oranında lider ülke
Sadece girişe HGS koydular
Belgrad Ormanı'na çivi çakılmadı
Özgür Özel İstanbul'dan seslendi
'Bu süreç Türkiye'nin 100 karasıdır'
157 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti
126 şüpheli gözaltına alındı
İstanbul'dan da hissedildi
Bursa'da 1 saat arayla 2 deprem
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon
Tunç Soyer gözaltına alındı
Hz. Peygamberin karikatürünü yayımlayan dergiye soruşturma
Gözaltı sayısı 4'e yükseldi
ABD, Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırdı
Trump, başkanlık kararnamesini imzaladı
İsrail'de 'maliye' ve 'savunma' birbirine girdi
Konu: Ek bütçe
‘Vatandaşın derdi geçim sıkıntısı’
‘Ne yeni anayasa, ne açılım...’
'Çeşitli sabotajlar var'
Erdoğan'dan açılım mesajı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.