Güneş enerjisinde hamle yılı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, güneş enerjisi kapasitesinin 2020 sonu itibariyle 6 bin 630 megavatı geçtiğini bildirdi. Türkiye, güneşten yılda yaklaşık 8.5 milyar kilovat/saat elektrik elde ediyor.
06.01.2021 14:21:00





Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneğinin (GENSED) video konferans yöntemiyle düzenlediği Güneş Zirvesi'nde yaptığı değerlendirmede, güneş enerjisi sektörünün Türkiye'de 10 yıllık geçmişi olduğunu dile getirdi. Dönmez, şunları kaydetti: "2014'te 40 megavat olan güneş kurulu gücü bugün 6 bin 630 megavata ulaştı. Güneş kurulu gücümüzü 3 yıl içerisinde neredeyse 2 kat artırdık. Güneş enerjisi kurulu gücü bakımından dünyada 13., Avrupa'da 7. sıradayız. Toplam kurulu gücümüz içindeki payı yüzde 7'ye yaklaştı. Elektrik üretimimizde güneşin payı ise yüzde 4 seviyelerinde. 24 saatlik zaman dilimi olarak düşündüğümüzde günlük tüketimimizin ortalama 0.7 saati güneş enerjisinden karşılıyoruz." Türkiye, 2020 yılında yaklaşık 291 milyar kilovat/saat elektrik tüketti. Bakan Dönmez'in verdiği bilgiden yola çıkarak yaptığımız hesaplamada Türkiye geçen yıl güneş santrallerinden yaklaşık 8 milyar 450 milyon kilovat/saat elektrik üretti.
Yatırımlar yenilenebilir enerji ağırlıklı
Türkiye'nin 2020 yılında devreye aldığı yaklaşık 4 bin 900 megavat kurulu gücünün yüzde 98'ini yani neredeyse tamamına yakınını yenilenebilir kaynakların oluşturduğunu söyleyen Dönmez, "Yenilenebilir kurulu gücümüz 49 bin 550 megavata ulaştı. Toplam kurulu gücümüz içerisinde yenilenebilirin payı yüzde 51.7 seviyesine yükseldi. Enerji dönüşümünü yeni dönemde ekonomik kalkınma stratejilerinin bir parçası olarak görüyoruz. Ekonomik durgunluğu hareketlendirecek, piyasaları yeniden canlandıracak önemli bir argüman olarak değerlendiriyoruz. Bu dönüşümün temelinde enerjinin sürdürülebilir, çevreci, uygun maliyetli ve ulaşılabilir olması en temel amacımız" dedi. Buna karşılık elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı yüzde 33 seviyesinde kaldı. Yenilenebilir enerjinin doğal gaz ve kömürden farklı olarak doğa şartlarına (kuraklık, rüzgar, güneşlenme süresi) bağlı olması, kurulu güçten elde edilen verimi azaltıyor.
Elektrik fiyatlarını düşürüyor
GENSED Başkanı Halil Demirdağ ise etkinlikteki konuşmasında Türkiye'nin güneş enerjisinde ihracatçı bir ülke olacağına inandığını belirterek, güneş enerjisinin firmaların karbon vergisi ödememesi ve kolay ihracat yapabilmesi için önemli bir kaynak olduğunu anlattı. Avrupa'nın 2030'da karbon emisyonunu yüzde 50 azaltma hedefi olduğunu ve Avrupa'ya giden ürünlere karbon karnesine göre vergi uygulayacağını anımsatan Demirdağ, "Bu nedenle, sadece güneş sektörünün ihracatı açısından değil, tüm ürün satan firmaların da karbon vergisi ödemeden kolay mal satabilmesi için sektör olarak ciddi imkanlar sağlayabileceğimize inanıyorum" diye konuştu. Demirdağ, rüzgar ve güneş enerjisinin elektrik fiyatlarını düşürücü etkisi olduğunu ifade ederek, "Güneş enerjisinde kapasitemizi daha fazla artırmak için çalışıyoruz. Güneş enerjisi, elektrik fiyatlarını azaltan ve arz garantisi sağlayan bir sektör… Türkiye şu anda dünyadaki güneş enerjisi kapasitesinin yüzde 1'ini oluşturuyor. Biz bu oranı yüzde 5 seviyesine kadar çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. YENİ MESAJ/AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.