Hatalı hazırlanan konserveler ölüme neden olabiliyor
Uzmanlar, evde yapılan konservelerin güvenli olmadığını ve uygun tekniklerle üretilmezse felç ve ölüme yol açabilecek zehirlenmelere neden olabileceğini belirtiyor
04.09.2024 15:06:00
Ahmet Haydar Tarhanlı
Ahmet Haydar Tarhanlı





Uzmanlar, evde yapılan konservelerin güvenli olmadığını ve uygun tekniklerle üretilmezse felç ve ölüme yol açabilecek zehirlenmelere neden olabileceğini belirtiyor.
Ev yapımı konservelerde kullanılan gıdaların ve ekipmanların kalitesi, temizliği, dolum şekli ve saklama koşulları büyük önem taşıyor. Konserveler, gıda mikrobiyolojisi açısından en riskli ürünler arasında yer alıyor. Bombe yapmış ve vakumu bozulmuş konservelerin tadına bile bakılmadan imha edilmesi gerekiyor. Kavanozu açtığınızda köpürme veya taşma gibi durumlar gözlemleniyorsa, tat ve kokusunda belirgin bir değişim varsa kesinlikle tüketilmemeli ve imha edilmelidir. Özellikle taze fasulye ve bamya gibi yüksek pH değerine sahip sebzelerin konserve olarak saklanması, domates soslarına göre çok daha yüksek zehirlenme riski taşıyor.
Konserve hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:
Bozulmamış ve iyi nitelikte hammadde kullanımı.
Gıdaların etkin bir şekilde yıkanması.
Kullanılan tüm alet ve ekipmanların sıcak su ile yıkanması.
Tüm konserveler için yeni kapak kullanılması.
Kavanoz içlerinin kaynar su ile steril edilmesi.
Hazırlanan konserve malzemesinin sıcak dolum ile kavanoza doldurulup ağzının sıkıca kapatılması.
Konservelerin serin, kuru ve direkt güneş ışığı almayan bir yerde saklanması.
Konservelerde risk oluşturan mikroorganizma, 'Clostridium botulinum' olarak bilinen ve sadece oksijensiz ortamda gelişen bir patojendir. Bu mikroorganizma, uygun koşullar sağlandığında nörotoksin niteliğindeki toksinini sentezler. Toksinli gıdanın tüketiminden sonraki 18-36 saat içinde belirtiler ortaya çıkar. Zehirlenmenin erken belirtileri arasında belirgin halsizlik, zayıflık, baş dönmesi, bulanık ve çift görme, ağız kuruluğu, konuşma ve yutkunmada zorluk, kalp atımında azalma, tansiyon düşüklüğü, nefes alıp vermede zorluk, bulantı, kusma ve kabızlık yer alır. Bu toksinin çok düşük miktarları bile felç ve ölüme neden olabilir.
Ev yapımı konservelerde kullanılan gıdaların ve ekipmanların kalitesi, temizliği, dolum şekli ve saklama koşulları büyük önem taşıyor. Konserveler, gıda mikrobiyolojisi açısından en riskli ürünler arasında yer alıyor. Bombe yapmış ve vakumu bozulmuş konservelerin tadına bile bakılmadan imha edilmesi gerekiyor. Kavanozu açtığınızda köpürme veya taşma gibi durumlar gözlemleniyorsa, tat ve kokusunda belirgin bir değişim varsa kesinlikle tüketilmemeli ve imha edilmelidir. Özellikle taze fasulye ve bamya gibi yüksek pH değerine sahip sebzelerin konserve olarak saklanması, domates soslarına göre çok daha yüksek zehirlenme riski taşıyor.
Konserve Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Konserve hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:
Bozulmamış ve iyi nitelikte hammadde kullanımı.
Gıdaların etkin bir şekilde yıkanması.
Kullanılan tüm alet ve ekipmanların sıcak su ile yıkanması.
Tüm konserveler için yeni kapak kullanılması.
Kavanoz içlerinin kaynar su ile steril edilmesi.
Hazırlanan konserve malzemesinin sıcak dolum ile kavanoza doldurulup ağzının sıkıca kapatılması.
Konservelerin serin, kuru ve direkt güneş ışığı almayan bir yerde saklanması.
Konserve Zehirlenmesi Felç ve Ölüme Yol Açabilir
Konservelerde risk oluşturan mikroorganizma, 'Clostridium botulinum' olarak bilinen ve sadece oksijensiz ortamda gelişen bir patojendir. Bu mikroorganizma, uygun koşullar sağlandığında nörotoksin niteliğindeki toksinini sentezler. Toksinli gıdanın tüketiminden sonraki 18-36 saat içinde belirtiler ortaya çıkar. Zehirlenmenin erken belirtileri arasında belirgin halsizlik, zayıflık, baş dönmesi, bulanık ve çift görme, ağız kuruluğu, konuşma ve yutkunmada zorluk, kalp atımında azalma, tansiyon düşüklüğü, nefes alıp vermede zorluk, bulantı, kusma ve kabızlık yer alır. Bu toksinin çok düşük miktarları bile felç ve ölüme neden olabilir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.