logo
28 MART 2024

Hayal kurmak şifadır

13.10.2021 00:00:00

Biz insanları diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerimizden biri de hayal kurma becerimizdir. Her ne kadar insanlar genelde hayal kurmayı boş bir aktivite olarak görseler de yapılan araştırmalara göre hayal kurmanın sayısız faydası var. 

Burada endişelerle, felaket senaryolarıyla dolu olumsuz  hayallerden değil, eğlenceli ümit verici mutluluk veren  pozitif hayallerden bahsediyoruz. Psikolog Jerome  Singer hayal kurmayı, bireyin kendisini tanımasını sağlayan oldukça eğlenceli bir süreç olarak tanımlanmaktadır.Dünyanın saygın tıp okullarından biri olan Harvard Tıp Fakültesi Nörologlardan Moshe Bar, hayal kurmanın beyinde  hafıza oluşumu sağladığını bildirmiştir. Aslında Moshe Bar'ın anlatmak istediği "Hayal Kurmak" bir ön deneyimdir, olmasını istediğimiz şeyleri önceden yaşamaya, hissetmeye çalışmaktır. 

Hayal kurmak hafızayı güçlendirmeye yarıyor, yaratıcılığımızı ve empati yeteneğimizi arttırıyor. Yine araştırmalara göre hayal kurmak bir nevi kendi kendini hipnoz yerine geçiyor ve dolayısıyla stres seviyemizi 

aşağı çekiyor ve kendimizi daha mutlu hissetmemize yol açıyor. Psychological Science tarafından yapılan bir araştırma hayal kurmanın, katılımcıların yaratıcı problem çözme yeteneklerine de pozitif bir şekilde etki ettiğini ortaya çıkarmış. 

Dünyadaki çoğu bilim insanın en büyük keşifleri çoğunlukla hayal kurmanın sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Örneğin Albert Einstein, İzafiyet Teorisi'nin kimi detaylarını önce hayallerinde şekillendirmiştir. Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bir araştırmaya göre; hayal kuran kişiler yeni fikirler ortaya atmada ve bir sorunu çözmede daha hızlı.

Wisconsin Üniversitesi, Milwaukee Üniversitesi ve Max Planck Enstitüsü'nün araştırmasına göre, akıllarının serbest dolaşımına izin veren hayalperest kişiler genellikle daha aktif ve iyi donanımlı bir beynin yanı sıra daha yüksek derecede çalışan belleğe sahip oluyor. Araştırmacılar çalışmalarında, hayal kuran insanların verilen görevler sırasında dikkatleri dağılsa bile, daha yüksek bir çalışma belleği seviyesine işaret eden bilgileri hatırlama yeteneğine sahip olduklarını keşfetti.

British Columbia Üniversitesi'nden yapılan araştırma hayal kurmanın aslında öğrenmeyi pekiştirdiğini gösteriyor. Hayal kurarken beynin pek çok bölümü aktif olarak çalışır. Bu da, hafıza kapasitesini arttırır ve Alzheimer'ı önler. 

Hayali oyunlar oynayan çocukların oyun içinde ne kadar keyifli ve neşeli olduklarını sıkça gözlemleriz. Bunun sebebi, keyif alınarak gerçekleştirilen bir aktivite sırasında insan beyninin endorfin denilen bir hormon salgılamasıdır. Bu hormon insanların ruh hallerine de etki ederek, belirgin bir mutluluk hissi sağlar. Yaratıcı, hayali oyunlar oynama fırsatı verilen çocukların gelecekte, gerçek hayattaki problemlere de daha yaratıcı ve etkin çözümler buldukları ortaya konmuştur. Hayal gücü aynı zamanda merak duygusunu da geliştirir. Hayal eden ve merak eden çocuklar ise hayatla ilgili daha fazla soru soran ve dolayısıyla daha fazla bilgi edinen bireyler olurlar. Max-Planck Bilişsel Bilimler ve Sinirbilimleri Enstitüsü'nden Johannes Golchert, hayal kurmanın olumlu etkilerinin beyinde  kanıtlanabildiğini buldu. Araştırmada bilinçli olarak hayal kuran kişilerin beyinleri MR ile incelenince şu sonuç çıkmış:

"Bilinçli olarak sık sık hayal kuran insanların, alın kısmındaki beyin kabuğunun daha kalın daha kapasiteli olduğu ve daha koordineli çalıştığı  tespit edilmiş. "Anti-Stres Merkezi'nden araştırmacılar, hayal kurmanın bir hipnoz şekli olduğunu ve tansiyonun yanı sıra stres düzeylerini de azaltabileceğini buldular. Anksiyete ve stres yaşayan insanlar, hayal kurarak stresi azaltmanın yanı sıra kan basınçlarını da düşürebilirler. Hayal kurarken imkansızlıkları bir kenara bırakırsınız, bu da moralinizi düzeltir, yapacağınız işlerde motivasyon kazandırır. 

Atatürk gibi liderler  ve büyük keşif yapmış bilim adamları yaratıcı zekâyı ve hayal güçlerini en iyi şekilde kullanan insanlardır. Bazen yarın olacak bir şeyin hayalini kurabilirken bazen de hiç olmayacak şeylerin hayalini kurabiliriz. Hayal kurarken sınırları aşmalı, en üst seviyelere taşıyabilmeliyiz. Bugün kullandığımız pek çok şey, bir zamanlar hayal bile edemeyeceğimiz şeylerdi çünkü.

Hayal etmek, çekim yasasını harekete geçirir. Zihninde sürekli endişe dolu düşünceler varsa hep  daha fazla endişe gelecek zihnimize. Bu endişe döngüsünden çıkmanın tek yolu ne istemediğimizi değil, ne istediğimizi düşünmek, yani hayal etmek. Farkındalığımız geliştikçe bu olumsuz duygular yerini zevk, sevgi, şükran gibi olumlu duygulara bırakacaktır. Hayallerimizi zihnindeki drama ile beslemeye devam edersek her zaman aldığımız şeyi yani endişe  almaya devam ederiz. Daha iyi sonuçlar almak için bu alışılmış düşüncenin dışına çıkıp hayallerimizi arındırmalıyız. Ne zaman endişeli hissedersek, pozitif ve motive edici bir düşünceyle değiştirmeye hayal etmeye  çalışmak gerekiyor. Umut değişimi tetikler. Neyi arzuladığımızı yada arzulamamız gerektiğini  tespit edip  her fırsatta hayalini kurmalı, bunun için de sıkı sıkı dua etmeliyiz. Ümit-hayal-dua etkisiyle bakarsınız oluvermiş olmaz zannettiklerimiz. 

Hayallerimizi dualaştırarak ibadet haline çevirebiliriz. Peygamber efendimiz "Dua, ibadetin ta kendisidir" buyurmaktadır. Hayaller ne kadar büyük ya da gerçekleşmesi zor olursa olsun, dua haline getirdiğimizde, gücü ve lütfu sonsuz olan Allah bu durumdan memnun olur razı olur ve karşılığını  belki de hayallerimizin de ötesinde bir şekilde verir. 

Kur'an'da yüce Allah'ımız, "Kullarım beni senden sorarlarsa,  gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O halde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler. (Bakara, 2/186)" buyurmaktadır. 

Kur'an'da ve hadislerde iyi bir  Müslüman'ın ölüm sonrası yaşayacağı hayat, cennet anlatılmakta, Peygamber Efendimizle, Ehl-i Beyt'le ve  onların dostlarıyla ve kendi ailemizle birlikte cennetin en güzel yerlerinde mutlu mesut yaşamayı hayal etmemiz ve bu hayale kavuşmak için çalışmamız  tavsiye edilmektedir hep. Yani bir Müslüman Allah'a kavuşmak ve cennet hayaliyle yaşar  ve bu hayal onu canlı tutar, aktif hale getirir, böylece bir amacı olur ve  yaşamaktan zevk alır. Önce hayaller ölür, sonra insanlar (Shakespeare). 

Hayal gücü, ruhun gözü olarak kabul edilmektedir. Hep pozitif hayaller kuralım derken polyanacılık yapıp kendimizi kandıralımdan bahsetmiyoruz. Mevcut durumumuzu iyi analiz etmek gerçekleri görmek  ama her şeye rağmen güzel günleri hayal etmeyi tavsiye ediyor uzmanlar. Sağlık için ve yaşamaktan zevk almak için gerekli bütün bunlar. Bütün başarılar önce hayalle başlar. Bugün hayatımızda var olan şeyleri bir zamanlar ancak hayal ediyorduk. İnsanoğlunun yapacakları hayal ettikleri ile sınırlıdır. Hayatta  en tatlı mutluluk hazinesi, hayal kurmaktır. Hadi şimdi hayal edelim ve bunları bir yere yazalım, dua ile bütünleştirirek yerine gönderelim.

 
Dr. Ali Konukseven / diğer yazıları
'İBB adayını çek' teklifine yanıt verdi
AKP'ye 3 şartını açıkladı
AKP'den bir seçim klasiği
Seçime 3 gün kala gaz bulundu!
İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
Almanya'nın öteki yüzü
Avrupa'nın ilk siyonist ülkesi Almanya!
CHP adayı istifa edip AKP'ye katıldı
'Erdoğan'ın emrinde olacağız'
Rezalet ötesi
Yahudi askerler aşağılıkta da zirvede!
'Sandık, hepimizin namusuna emanettir'
Erdoğan son mitingini yaptı
'Gençler BTP’ye akın ediyor'
Zeytinburnu'nda BTP coşkusu
'Para sayma' soruşturmasında Muammer Keskin'in ifadesi
'Bağış karşılığı makbuz almadım'
Yargıtay Başkanı seçimi 31 Mart sonrasına kaldı
10. turda da sonuç çıkmadı
1 Nisan'da okullar tatil mi?
Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı
Emekli maaşı için seçim sonrasını işaret etti
'Temmuz' ayında masaya yatıracağız'
"Siyasetten bağımsız bir araştırma enstitüsü kuracağız"
BTP İstanbul Adayı Cihan Erdoğanyılmaz
'İBB adayını çek' teklifine yanıt verdi
AKP'ye 3 şartını açıkladı
AKP'den bir seçim klasiği
Seçime 3 gün kala gaz bulundu!
İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
Almanya'nın öteki yüzü
Avrupa'nın ilk siyonist ülkesi Almanya!
CHP adayı istifa edip AKP'ye katıldı
'Erdoğan'ın emrinde olacağız'
Rezalet ötesi
Yahudi askerler aşağılıkta da zirvede!
'Sandık, hepimizin namusuna emanettir'
Erdoğan son mitingini yaptı
'Gençler BTP’ye akın ediyor'
Zeytinburnu'nda BTP coşkusu
'Para sayma' soruşturmasında Muammer Keskin'in ifadesi
'Bağış karşılığı makbuz almadım'
Yargıtay Başkanı seçimi 31 Mart sonrasına kaldı
10. turda da sonuç çıkmadı
1 Nisan'da okullar tatil mi?
Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı
Emekli maaşı için seçim sonrasını işaret etti
'Temmuz' ayında masaya yatıracağız'
"Siyasetten bağımsız bir araştırma enstitüsü kuracağız"
BTP İstanbul Adayı Cihan Erdoğanyılmaz
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.