Hazırgiyimde ihracat hedefi 33 milyar dolar
İHKİBBaşkanı Mustafa Gültepe, hazırgiyim sektörünün 2019’u 17.7 milyar dolar ihracatla tamamladığını hatırlatarak, "Maske ve koruyucu kıyafetlerin katkısı ile bu yılı da kayıpsız ya da geçen yıla yakın bir ihracatla kapatacağımızı umut ediyorum. Tedarik zincirindeki değişim, 33 milyar dolarlık hedefe salgın öncesine göre çok daha yakın olduğumuzu gösterdi" dedi.
09.10.2020 16:46:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenen ve Türk Moda Endüstrisi'nin uluslararası ölçekte prestij organizasyonlarından biri olan İstanbul Moda Konferansı'nda salgın sonrası 'yeni normal' ve Türk hazır giyim sektörünü bekleyen fırsatlar mercek altına alındı. Salgın nedeniyle ilk kez dijital platformda düzenlenen ve 'moda endüstrisinde dönüşüm başladı' vurgusuyla gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, hazır giyim sektörünün Türkiye'nin medarı iftiharı olduğunu söyledi. Sektörün 2019 yılında 16.5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini bildiren Varank, "Türkiye'nin kilogram başına ihracat ortalaması 1.3 dolarken hazır giyimde 13.2 dolar olarak gerçekleşti. Hazır giyim ve tekstil sektörlerinde bir milyonun üzerinde emekçi çalışıyor. Kadın istihdam oranı ise yüzde 68.... 18 yılda hazır giyim alanında 7.5 milyar liralık sabit yatırımı teşvik belgelerimizle destekledik" dedi.
Küresel iş süreçleri tıkandı
Konferansa ev sahipliği yapan TGSD Başkanı ve EURATEX Başkan Yardımcısı Hadi Karasu ise konuşmasında, küresel iş süreçlerinde 15-20 yıldır ciddi bir tıkanma yaşandığının altını çizdi. Karasu, şunları söyledi: "Dönüşümün temel dinamiklerinden birini dijitalleşme oluşturuyor. Dijitalleşmede iyi bir noktadayız ama avantajı fırsata çevirebilmek için gençlere daha fazla fırsat vermek durumundayız. Salgın sürecinde hızlı modanın yanı sıra yine hızlı ama sezon temelli üretime geçmemiz gerektiğini öğrendik. Dolayısıyla üçer aylık veya daha kısa aralarla koleksiyon yapabilecek altyapıyı hızla kurgulamamız gerekiyor. Çin gibi uzak coğrafyalardaki üretimlerini durdurup ihtiyaçlarını yakın bölgelerden, minimum stokla ve hızlı döndürmek isteyen markalar için Türkiye'den daha iyi bir alternatif görünmüyor. Çin'in 170 milyar dolarlık pastasından yüzde 10 pay alabilirsek 17 milyar dolarlardaki ihracatımızı kısa sürede iki katına çıkarabiliriz. Bu büyük pastadan yüzde 10 pay alabilmek için mevcut ihracatımız kadar kapasite yaratmamız gerektiğini biliyoruz."
Karasu, konferansın çok verimli geçtiğini kaydederek, "Firmalarımızla H&M, Lee Fung, Spring ve Bestseller gibi uluslararası markaların da aralarında bulunduğu 40'a yakın alım grubunun temsilcileri görüşmelerini sanal platformda gerçekleştirdiler. Bu bölümde 1000'e yakın görüşmede alınan siparişlerin hazır giyim ihracatına 250 milyon dolarlık katkı yapacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Salgının etkileri ortadan kaldırılıyor
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe de sektörün 2019'u 17.7 milyar dolar ihracatla tamamladığını hatırlatarak, "Maske ve koruyucu kıyafetlerin katkısı ile bu yılı da kayıpsız ya da geçen yıla yakın bir ihracatla kapatacağımızı umut ediyorum. Avrupa'da ve ABD'de pandemiyle birlikte yaşanan tedarik zincirindeki değişim, 33 milyar dolarlık hedefe salgın öncesine göre çok daha yakın olduğumuzu gösterdi" dedi. Etkinlikte konuşan Cem Hakko da "Tüketici nezdinde hiçbir inandırıcılığı kalmayan indirim kampanyaları belirli kurallara bağlanmalı" diye konuştu. Hakko, bir diğer önemli konunun ise AVM'lerin açılış ve kapanış saatleri olduğunu belirterek, "Bu saatlerin tüketici alışkanlıkları ve araştırma sonuçlarından veriler alınarak yeniden belirlenmesi herkes için yararlı olacaktır. Bu tür bir revizyon iş gücü anlamında da markalarımıza büyük fayda sağlayacaktır" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.