logo
25 NİSAN 2024

Hz. Fâtıma kadınların en üstünüdür

09.09.2018 00:00:00
Prof. Dr. Haydar Baş, "Hz. Fâtıma" isimli eserinde, onun yüce şahsiyeti hakkında şu bilgileri veriyor:
"Resûlullah (s.a..a.) buyurdu ki: "Ya Ali! Sen ümmetin imamı ve Benim vasimsin. Mü'minleri cennete doğru hidayet edeceksin. Kızım Fâtıma'nın kıyamet günü nurdan bir bineğe bindiğini, sağ tarafında yetmiş bin melek, sol tarafında yetmiş bin melek ve arkasında yetmiş bin melek olduğu halde hareket ettiğini ve ümmetimin mü'min kadınlarını cennete götürdüğünü görür gibiyim. Beş vakit namazlarını kılan, Ramazan ayında oruç tutan, Allah'ın evini ziyaret eden, malının zekatını veren, kocasına itaat eden ve Ali'yi seven her kadın,Fâtıma'nın şefaati ile cennete girecektir. Fâtıma dünya kadınlarının en üstünüdür."
"Ya Resûlallah! Fâtıma sadece kendi asrının mı en üstünüdür?" dediklerinde, şöyle buyurdular: "Kendi asrının üstünü olan Meryem'dir. Kızım Fâtıma geçmiş ve gelecekteki bütün kadınların en üstünüdür." (Bihârü'l-Envâr, c.43, s.24).
Muhibbuddin Taberî, Hz. Ali'den (a.s.) Hz. Resûlullah'ın (s.a.v.) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Benim kızım Fâtıma, kıyamet günü mahşere gelir ve O'nun üzerinde hayat suyuyla yoğrulmuş bir keramet elbisesi olur; mahlukat O'na bakarak şaşkınlığa uğrarlar. Sonra O'na cennetin elbiselerinden bir elbise giydirilir ve bu elbisenin üzerinde yeşil yazıyla şu yazılıdır: 'Hz. Muhammed (s.a.v.)'in kızı Fâtıma'yı en güzel sûrette ve en kâmil heybet ile ve tam bir kerametle cennete dahil eyleyin.' Böylece bir gelin gibi etrafında yetmiş bin cariye ile cennete uğurlanır." (Taberî, Zehâirü'l-Ukba, Babun fi Fazl-i Ehl-i Beyt, Zikri Zifaf-i Fâtıma ile'l-Cenneti Ke'l-Arus, s.48).
Muttaki, Kenzü'l-Ummal'de şöyle rivayet etmiştir: "Cennete girecek olan ilk şahıs Muhammed'in (s.a.v.) kızı Fâtıma'dır. Fâtıma'nın bu ümmetteki yeri Ben-i İsrail'deki Meryem'in yeri gibidir." (Muttakî, Kenzü'l-Ummal, bab 5, fi Fazl-i Ehl-i Beyt, 2.Fasıl; fi Fezail-i Ehl-i Beyt Mufassalan, Fâtıma (a.s.) hadis.34234).
Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Kıyamet günü peygamberler kendi kavimlerinden olan mü'minlerle mülakat edebilmek için at üzerinde mahşere gelirler. Hz. Sâlih kendi devesine binerek mahşere gelir ve Ben Burak'ın üzerinde mahşere gelirim. Burak her bir adımıyla gözün görebildiği en son noktaya kadar yol alır ve Fâtıma Benim önümde hareket eder." (Hâkim, Müstedrekü's-Sahihayn, Kitab'u Marifetu's-Sahabe, Zikru Menakıb-ı Fâtıma bint-i Resulillah (s.a.) c.3, s.152).
Hatib-i Bağdadî, İbn Abbas'tan rivayetle, Resûlullah'ın şöyle buyurduğunu yazmıştır: "Ben, Mirac gecesi cennetin kapısına şöyle yazılmış olduğunu gördüm: La ilahe illallah, Muhammedun Resûlullah, Aliyyun habibullah, el-Hasanu ve'l Hüseynu safvetullah, Fatimetu hiyeretullah; ala bağizihim la'netullah/Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed Allah'ın Elçisi'dir, Ali Allah'ın Mahbubu'dur, Hasan ve Hüseyin Allah'ın seçkin kıldığı kimselerdir, Fâtıma Allah'ın beğendiği bir şahıstır, onlara düşmanlık yapana Allah'ın laneti olsun."
"Allah Resûlü (s.a.v.) bir gün sabah yanımıza geç geldi. Akşam olunca içimizden birisi: 'Ey Allah'ın Resulü! Bugün Seni göremediğimiz için bir hayli üzüldük' deyince, Allah'ın Resulü (s.a.v.), 'Bugün Beni hiç ziyaret etmeyen bir melek, Allah'tan izin alıp Beni ziyarete geldi. Bana kızım Fâtıma'nın ümmetimin kadınlarının hanımefendisi olduğunu, Hasan ve Hüseyin'in de cennet gençlerinin efendileri olacağını haber vererek Beni müjdeledi' buyurdu ki." (İbn Hacer; Et-Tagrib, c.2/215).
Hz. Aişe anlatıyor: "Topluca Allah'ın Resûlü'nün (s.a.v.) yanında bulunuyorduk. Hiç kimse bizden ayrı değildi. Tam o sırada Fâtıma (a.s.) yürüyerek geldi. Vallahi O'nun yürüyüşünün, Allah'ın Resûlü'nün (s.a.v.) yürüyüşünden hiçbir farkı yoktu. O'nun yanına varınca 'merhaba kızım' deyip O'nu sağ (ya da sol) yanına oturttu. Sonra O'na gizlice bir şey söyledi; Fâtıma hıçkırarak ağlamaya başladı. Ardından bir kez daha gizlice bir şey söyledi; bu sefer güldü. Allah'ın Resûlü (s.a.v.) kalkıp çıkınca, 'Allah'ın Resûlü (s.a.v.) bizim aramızda Sana özel bir şey söyledi ve Sen ağladın. Söyle bakalım O sana ne söyledi?' dedim. Dedi ki: 'Allah'ın Resûlü'nün (s.a.v.) sırrını hemen açığa vuracak değilim ya!' Allah'ın Resûlü (s.a.v.) vefat edince tekrar, 'Üzerinde olan hakkım için söyle; Allah'ın Resûlü (s.a.v.) o gün Sana gizlice ne söylemişti?' diye sorunca anlatmaya başladı: 'İşte şimdi anlatacağım: İlk önce Bana, 'Cibril her yıl bir kez yanıma gelerek Kur'an'ı Benimle mukabele suretiyle okuyor; böylece karşılaştırma yapıyordu. Bu yıl ise bunu iki kez yaptı! Sanırım vaktim gelip çattı. Allah'tan kork ve sabırlı ol' demişti. O'nun için ağladım. İkinci seferde ise, 'Ey Fâtıma! Bu ümmetin kadınlarının ve hatta dünya kadınlarının hanım efendisi olmak istemez misin?' deyince güldüm." (İbn Sa'd, 8/26,27; et-Tahavi, 51. htm; Buhari, Sahih, Menakıb 25, İstizan 43).
Huzeyfe'den rivayetle: "Annem benden, 'Son görüşmen ne zaman oldu?' diye sordu. Ben, 'Falanca günden şimdiye kadar (Onu ziyaret etmemişim)' dedim. Maksadı Peygamber ile görüşmemdi. Bu yüzden bana kızdı. Bunun üzerine ben, 'Ben akşam Resûlullah'ın (s.a.a.) yanına gidip, akşam namazını O'nunla kılayım ve O'ndan bizim için mağfiret dilemesini isteyeyim' dedim. Gidip akşam namazını Peygamber (s.a.v.) ile kıldım; Resûlullah yatsı namazına dek namazla meşgul oldu. Yatsıdan sonra da yine nafile namazı kıldı. Ben de Peygambere (s.a.v.) bakarak namazla meşgul oldum. O benim sesimi duyunca, 'Kimsin, Huzeyfe misin' dedi. 'Evet' dedim. Buyurdu ki: 'İstediğin nedir? Allah seni ve anneni bağışlasın' sonra sözlerine şöyle devam etti: Bu (gördüğüm) melek, bu geceden önce yeryüzüne asla inmemiş olan bir melektir. O, Rabbinin selamını Bana ulaştırmak ve Fâtıma'nın cennet hanımlarının en üstünü, Hasan ve Hüseyin'in cennet gençlerinin efendileri olduğunu müjdelemek için gelmiştir." (Tirmizi, Sünen, Kitabu'l-Menakıb, 31. bâb Menakıbu'l-Hasan ve'l-Hüseyn, H. 3781, c.2, s.306).
Hasta olan Hz. Fatıma annemizi ziyarete giden Hz. Peygamber yüksek bir sesle, "Kendini iyice ört, bir grup ziyaretine gelmiştir" buyurdu. Hz. Fâtıma, "Ya Resûlallah üzerimde abadan başka bir örtü yoktur" dedi. Bunun üzerine Resûlullah abasını çıkarıp kapının arkasından Fâtıma'ya doğru uzattı ve "Bununla başını ört" dedi. Sonra Resûlullah içeri girdi ve O'nun arkasından da diğerleri girdiler. Biraz oturduktan sonra kalkıp gittiler; sonra ziyarete gelen adamlar, "Allah'a and olsun Peygamberimizin kızının bu durumu (bu kadar fakir olması) hayret verici" dediler. Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "O kıyamet günü bütün hanımlardan daha üstün makama sahiptir." (Hilyetü'l-Evliya, c.2, s.42).
Allah Resûlü şöyle buyurdu: "Fâtıma, iffetini kâmil olarak korudu. Bu yüzden Allah O'nun soyuna ateşi haram kılmıştır." (Hâkim, Müstedrekü's-Sahihayn, Marifetü's-Sahabe).
Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Ya Ali! Sen ümmetin imamı ve Benim vasimsin. Mü'minleri cennete doğru hidayet edeceksin. Beş vakit namazlarını kılan, Ramazan ayında oruç tutan, Allah'ın evini ziyaret eden, malının zekatını veren, kocasına itaat eden ve Ali'yi seven her kadın, Fâtıma'nın şefaati ile cennete girecektir. Fâtıma dünya kadınlarının en üstünüdür."
"Ya Resûlallah! Fâtıma (a.s.) sadece kendi asrının mı en üstünüdür?" dediklerinde şöyle buyurdular: "Kendi asrının üstünü olan Meryem'dir. Kızım Fâtıma geçmiş ve gelecekteki bütün kadınların en üstünüdür." (Bihârü'l-Envâr, c.43, s.24).
Resûlullah (s.a.v.)'den şöyle rivayet edilmiştir: "Sizin erkekleriniz arasında en üstün olan Ali; gençleriniz arasında en üstün olan Hasan ve Hüseyin ve kadınlarınız arasında en üstün olan Fâtıma'dır." (Muttaki, Kenzü'l-Ummal, c.6, s.217)." 
 
Gökhan Demir / diğer yazıları
İmam nikahlı eş anneden şikayetçi oldu
7 aylık bebeğini yola bıraktı!
AKP'li belediyeden o görüntü hakkında açıklama
'Takdir halkımızındır'
Ankara'da konuşulan Akşener senaryosu
Hedefi 2028 mi?
Piyasalar merakla bekliyordu
TCMB faiz kararını açıkladı
İddia üzerine DMM'den açıklama geldi
Ehliyetlerine el konulmayacak!
Projeyi öğrenciler geliştirdi
8 şiddetindeki depreme dayanıklı
Özel'den 'Çorlu' kararı hakkında açıklama
'Siyasi sorumluluk unutulmamalı'
AK Partili meclis üyesinin dikkat çeken şovu
Başkanın önünde kendini yere attı
Irak'tan atılan adım hakkında MSB'den açıklama
PKK 'yasaklı örgüt' ilan edildi
Çorlu tren kazasının cezaları belli oldu
6 sene sonra karar açıklandı
İYİ Parti'de istifalar devam ediyor
Kongre öncesi üst düzey istifa
Şehirde göz gözü görmüyor
Çöl tozu İzmir'i teslim aldı
57. Alay Vefa Yürüyüşü düzenlendi
Her şey 109 yıl önceki gibi
31 Mart sonrası anketi
CHP yine birinci parti mi?
14 yaşındaki katil zanlısı tutuklandı
4 yaşındaki Sultan vahşice öldürüldü
İmam nikahlı eş anneden şikayetçi oldu
7 aylık bebeğini yola bıraktı!
AKP'li belediyeden o görüntü hakkında açıklama
'Takdir halkımızındır'
Ankara'da konuşulan Akşener senaryosu
Hedefi 2028 mi?
Piyasalar merakla bekliyordu
TCMB faiz kararını açıkladı
İddia üzerine DMM'den açıklama geldi
Ehliyetlerine el konulmayacak!
Projeyi öğrenciler geliştirdi
8 şiddetindeki depreme dayanıklı
Özel'den 'Çorlu' kararı hakkında açıklama
'Siyasi sorumluluk unutulmamalı'
AK Partili meclis üyesinin dikkat çeken şovu
Başkanın önünde kendini yere attı
Irak'tan atılan adım hakkında MSB'den açıklama
PKK 'yasaklı örgüt' ilan edildi
Çorlu tren kazasının cezaları belli oldu
6 sene sonra karar açıklandı
İYİ Parti'de istifalar devam ediyor
Kongre öncesi üst düzey istifa
Şehirde göz gözü görmüyor
Çöl tozu İzmir'i teslim aldı
57. Alay Vefa Yürüyüşü düzenlendi
Her şey 109 yıl önceki gibi
31 Mart sonrası anketi
CHP yine birinci parti mi?
14 yaşındaki katil zanlısı tutuklandı
4 yaşındaki Sultan vahşice öldürüldü
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.