İhracatta hamallık yapmamamız lazım!
Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD) Başkanı Tayfun Koçak, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) seçimlerinde Başkan adayı olduğunu açıkladı. Basınla buluşan Koçak, "Yurt dışına ihracat yapıyoruz ancak kilogram başına ortalama fiyatımızı yükseltmemiz lazım. Örneğin kilogram fiyatı 19.4 dolar olan ilaç sektörüne önem vermeliyiz. Tabiri caizse hamallık yapmamamız lazım. Özel dış ürünlere yönelmemiz gerekiyor" dedi.
16.11.2021 22:08:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD) Başkanı Tayfun Koçak, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) seçimlerinde Başkan adayı olduğunu açıkladı. Halen İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi görevinde de bulunan Koçak'ın öncelikli hedefleri arasında ihracat birim değerini artırmak ve sektörün sorunlarına kolektif bir anlayışla çözüm aramak da yer alıyor.
Geniş katılımlı yönetim kuracağız
Tayfun Koçak, kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe birçok alt sektörün var olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "İhracatçılar Birliği'nde iki dönem TİM Delegeliği yaptım. Bir dönem Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım. Hemen hemen üç dönemdir ihracatçılar birliğinde işin içindeyim. TOBB'da Petrol Meclisi üyeliği yapıyorum. Bu bilgi birikimimizi, mevcuttaki bütün sivil toplum örgütlerini kapsayacak şekilde sivil toplum örgütleri temsilcileriyle beraber ihracatı geliştirmek, sektör sorunlarını ekibimizle birlikte çözümlemek için bu yola çıktık. İKMİB çatısı altında büyük önem arz eden birçok alt sektörümüz var. Plastik, mineral yağlar, mineral yakıtlar, kozmetik, gübre ve sabun gibi geniş bir yelpazeye sahibiz. Her sektörün kendine has sorunları var. Sadece kuracağımız Yönetim Kurulu Üyeleri ile değil, 51 kişilik genişletilmiş Yönetim Kurulu ile hemen her sektörden temsilci alıp ortak akılla hem ihracatı geliştirmek hem de kilogram bazında değeri artırmayı hedefliyoruz."
İhracatta hamallık yapıyoruz!
Türkiye'nin özellikle ihracatta büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken İKMİB Başkan Adayı Koçak, "Ülkemiz lojistik olarak çok iyi bir konumda. Çin kaynaklı tedarik zinciri bozulmuş durumda. Türkiye'ye karşı büyük bir ilgi var. Bu ilgiyi kaçırmamamız lazım. Dolayısıyla gidebildiğimiz en uzaktaki Güney Amerika olsun, Afrika'nın en küçük ülkesi olsun ya da Avustralya olsun. Bu bölgelere daha fazla ihracat yapmalıyız. Alternatif dış pazar potansiyeli olan bütün ülkelerle ilgili ciddi bir çalışma yapmayı düşünüyorum. Yurt dışına ihracat yapıyoruz ancak kilogram başına ortalama fiyatımızı yükseltmemiz lazım. Örneğin kilogram fiyatı 19.4 dolar olan ilaç sektörüne önem vermeliyiz. Tabiri caizse hamallık yapmamamız lazım. Özel dış ürünlere yönelmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Alt sektör çok
İKMİB çatısı altında çok sayıda alt sektör olduğunu dile getiren Koçak, "En çok alt sektör olan birliklerden biriyiz... Kimya ihracatında yüzde 36'lık payla plastik ilk sırada. İKMİB çatısı altında her alt sektörün temsiliyet hakkı olmalı" diye konuştu. Doların artmasının kimya sektörü için dezavantajlı biri duruma yol açtığına işaret eden Koçak, şunları söyledi: "İstikrarlı kur önemli… Hem ham maddede hem de ara mamülde sorun yaşıyoruz. Hem döviz artıyor, hem de emtianın fiyatı döviz bazında artıyor. Dahası ihracatın artması için yatırımların artması şart…
Ürün fiyatları sürekli arttığı için şirketlerin kaynakları yatırımdan ziyade yükselen ürüne gidiyor" diye konuştu.
Nisan 2022'de yapılacak İKMİB seçimlerinde 18 bin üyenin ihracat kriterini taşıyan yaklaşık 7 bininin oy kullanması bekleniyor. Bu arada İKMİB Başkanı Adil Pelister de tekrar aday olacağını açıkladı.
Kimya sektörü en büyük ithalatçı
İKMİB Başkan Adayı Koçak, Türkiye'nin petrol dahil kimya ithalatının 58.8 milyar dolar olduğuna işaret ederek, "Bu yıl 10 aylık ihracatımız 22.3 milyar dolar... Açık ciddi... Dünya kimya ticareti 2.7 trilyon dolar ancak bizim aldığımız pay ihracatta yüzde 1'den az. Gidilecek çok yol var" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.