Çatısının kiremitleri kırılmış, şapır şapır çatısı damlayan ev sahibine tamir için söz verip de geç kalan usta; 'kusura bakma birkaç gün yoğunluktan ötürü geç kaldım, hakkını helal et' dese bir nebze mazur görülebilir.
Yoğun yağmurdan dolayı yolların yer yer gölete döndüğü bir ortamda, arabasıyla hızla gölete dalıp yayaları tepeden tırnağa ıslatan sürücü, camı açıp kemali edeple ve mahcubiyet içinde; 'özür dilerim, hakkınızı helal edin' dese, belki yayalardan hakkını helal eden çıkabilir.
Amma ve lakin ve fakat, enkazın altında can çekişen, eğer gücü ve sesi kalmışsa 'imdaat' diye bağıran on binler için, ilk birkaç gün ne demek, günü bırak, ilk birkaç saat, ilk birkaç dakika ve saniye ne demek, bilir misiniz, bizler bilebilir miyiz?
Enkazın altından eşinin, kardeşinin, yavrularının, anne ve babasının 'imdaat' çığlıklarını duyup çaresizlikten ötürü kulaklarını tıkayan gözü yaşlı, yüreği dağlı nice on binler için, ilk birkaç gün, ilk birkaç saat, dakika ve saniye ne demek bilir misiniz, bilebilir miyiz?
Hem binlerce enkazın altında kurtarılmayı bekleyen nice canlar için hem de ciğerparelerini kurtarabilmek, onlara dokunabilmek için bekleyen milyonlarca can için, ilk gün ne kadar uzamıştır, ilk gece kaç geceye denk düşmüştür, onlar için saatler nasıl da günler kadar, haftalar kadar aylar kadar uzamıştır, tahmin edebilir miyiz?
Halkın bütün sorumluluğunu baştan üstlenmiş olan, 'kimsesizlerin kimsesi olmak için' ant içmiş olan iktidar sahiplerinin, karı-kışı, tipiyi-boranı, yağmuru-çamuru bahane ederek; 'kusura bakmayın, ilk birkaç gün yardıma gelemedik, canlarınızı kurtaramadık' demeye hakları var mıdır?
Vatandaşlarının, yönetim emanetini üstlenmiş oldukları nice on binlerin hayat hakkını koruyamayıp sonra da; 'haklarınızı helal edin' deme lüksleri olabilir mi?
Gelemediğinizi, imdat çığlıklarına koşamadığınızı en yetkili ağızdan itiraf ettiğiniz o çok can alıcı 'birkaç gün'de kaç can gitti farkında mısınız?
Ölüler haklarını nasıl helal edecekler?
Günlerce enkaz altında bir umutla bekleyen gözü yaşlı analar, yüreği yangın çocuklar, gözünde yaş kalmamış eş ve kardeşler, sizin bu helallik teklifinize ne diyecekler acaba?
İlk birkaç gün gelemediniz öyle mi?
Şimdi seksen beş milyon, hep bir ağızdan yürekleri yangın yerine dönmüş olarak soruyor; 'daha önemli hangi işteydiniz?'
- ‘Ben toprağın tohumuyum ekmeyiniz taşa beni’ / 04.08.2026
- Yoksulun hakkını pay eylemişler / 31.07.2026
- Açları doyurabilirsiniz ama açgözlüleri biraz zor / 29.07.2026
- Şehitler ölümsüz bilmelisiniz / 28.07.2026
- Anlayan el kaldırsın / 23.07.2026
- Binler kıvranır acından biri vazgeçmez tacından / 16.07.2026
- Kanayan yaraya tuz basanlar var / 15.07.2026
- Onur ve haysiyet çöpe atıldı / 14.07.2026
- "Dostun iki yüzlü düşmanın namert" / 13.07.2026
























































