logo
16 NİSAN 2024

İslam'ı temsil ve tebliğde Ehl-i Beyt

13.11.2011 00:00:00


Yüce Allah'a sonsuz hamd ü senalar olsun. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) ve Ehl-i Beyt'ine salat ve selam olsun?

Yüce Allah'a sonsuz hamd ü senalar olsun. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) ve Ehl-i Beyt'ine salat ve selam olsun?İslam:       "Allah katında yegâne Hak din İslam'dır." (Âl-i İmran, 19)"Bugün size dininizi kemâle erdirdim, üzerinize nimetimi tamamladım. Sizin için din olarak İslam'ı seçtim." (Maide, 3)"Her kim İslam'dan başka bir din ararsa, asla ondan o din kâbul edilmez ve o ahirette hûsrana uğramışlardandır." (Âl-i İmran, 85)Bu ilahi ölçülerle son Hak din olarak çerçevelenen İslam'ın tevhid akidesinin temeli "Kelime-i Tevhid" cümlesiyle ifade edilir: "Lailaheillallah Muhammedurresûlullah".Yani İslam, Rabbi Allah, Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.), kitabı Kur'an, kıblesi Kâbe olan son Hak dindir.Mücerret İslam'ın ve Kur'an'ın, müşahhas canlı örneği ise Hz. Muhammed (s.a.v.) ve Ehl-i Beyt'idir.

İslamı temsilde Ehl-i BeytHer dinin, her ideolojinin, her davanın mücerret hakikatleri yanında hayata yansıyan müşahhas tarafları da vardır. Diğer bir ifadeyle herhangi bir inanç ve tez, mücerret hakikatler ve müşahhas olaylar ve kişilerden vücut bulur. Canlı örnekleri olmadan bir tezin, bir davanın veya dinin olması da asla mümkün değildir.Ehl-i Beyt, İslam dininin yaşanılan ve yaşanan müşahhas örneğidir. O bakımdan Ehl-i Beyti anlamadan, tanımadan İslam'ı ne anlamak mümkündür, ne de yaşamak mümkündür.Hz. Peygamber'in abası altındaki Ehl-i Beyt'inde, Hz. Fatıma'sı vardır, Allah'ın arslanı Hz. Ali vardır, cennet gençlerinin efendileri Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin vardır. Ehl-i Beyt, Kur'an-ı Kerim'in aynasıdır, Hz. Peygamber'in "canlı Kur'an" olarak yaşadığı aile hayatıdır. Yani Ehl-i Beyt, Kur'an-ı Kerim'in Hz. Muhammed modelidir. İslam'ın itikad, amel, ahlak ve aşk boyutunda doruk noktada örnekleştiği sosyal çekirdektir, yani "canlı İslam'dır". Bu, Allah sevgisinin doya doya yaşandığı, Allah korkusunun bir hayat tarzı haline geldiği, hiçbir şeyin sözde değil, her şeyin hakikati olduğu gerçeğidir.İşte Kur'an ve Ehl-i Beyt ilişkisi? Sünni tarih kitaplarından El-Marifet-ü ve't-Tarih'den Ebuzer-i Gifari Hazretleri rivayet ediyor: Peygamber (s.a.v) buyurdu ki :"Ey insanlar! Aranızda iki değerli emanet bırakıyorum. Allah'ın Kitabı ve ıtretim (Ehl-i Beyt'im). Bunların biri öbüründen daha üstündür, o da Allah'ın Kitabıdır. Bunlar havuzun başında bana gelip çatıncaya kadar birbirinden ayrılmazlar. Bunlar Nuh'un gemisine benzer, binmeyen ise boğulur." (El-Marifet-ü ve't-Tarih, c. 1, s. 538)Nitekim Kur'an-ı Kerim'de bizzat Allah, Resûlünü ve Ehl-i Beyt'ini vasıflandırıyor. Hz. Peygamber (s.a.v.) hadisleriyle bu gerçeği bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyor."And olsun ki, Resûlullah, sizin için (?) güzel bir örnektir." (Ahzab, 21)"Ey Ehl-i Beyt! Allah, sizden sadece günahı gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor." (Ahzab, 33)"De ki Muhammedim! Ben, Peygamberliğime karşılık, sizden, yakınlarımı (Ehl-i Beyt'imi) sevmenizden başka bir şey istemiyorum." (Şuara, 23)

İnsanlığa müjdelenmiş aileBaşta Hz. Muhammed (s.a.v.) olmak üzere bu mübârek ve muazzez aile, yüce Allah tarafından seçilmiş, sevilmiş, temizlenmiş, tescil edilmiş ve insanlığa müjdelenmiştir.Hakikât şu ki, Ehl-i Beyt imandır, Ehl-i Beyt itaattir, Ehl-i Beyt teslimiyettir, vuslattır, haktır ve hakikattir. Ehl-i Beyt, bütün Kur'an ayetlerinin ihlasla ve samimiyetle tek tek okunup yaşandığı, hayata geçirildiği ev halkıdır ve Kur'an-ı Kerim'in yaşanan "canlı peygamber" örneğidir.İşte İslam'ı temsil noktasında, Resûlullah'la (s.a.v.) birlikte Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin bir makamı paylaşmakta ve İslam'ın kâmil insan modelini oluşturmaktadırlar.İslam, ancak ve ancak onlarla temsil edildi, bayraklaştı, yaşandı, yaşatıldı ve insanlara ulaştırıldı. Bu temiz ve pak sulbün evlatları, hak üzere kıyamet sabahına kadar var olacaklardır.

Cihad meydanlarında temsilResûlullah'ın (s.a.v.) bizzat tensipleri ile Hz. Ali Efendimizin cihat meydanlarındaki üstün kahramanlıkları, çoğu defa savaşın Müslümanlar lehine seyrini değiştirmiştir. Bedir'de, Uhud'da, Hendek'te, Hudeybiye'de, Hayber'de, Huneyn'de, Taif'te, Mekke'nin fethinde sonucu belirleyici hamleleri oldu.Hendek günü, Arapların, "bin savaşçıya bedel" dedikleri Amir b. Abdü'l-Vedd karşısına Peygaberimiz tarafından Hz. Ali çıkarıldı. Hz. Peygamber Hz. Ali'nin başına kendi sarığını sardı. Kendi kılıcını kuşandırdı ve kendi zırhını giydirdi ve Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "İmanın tamamı küfrün tamamının karşısına çıktı." (Prof. Dr. Haydar Baş, İmam Ali, s. 249)Bugün Resûlullah'ın (s.a.v) Ehl-i Beyt'i üzerinde müthiş bir karartma vardır. İslam'ı ve sünneti anlamada tek önder olan Ehl-i Beyt'i devre dışı bırakmak, aslında Resûlullah'ı (s.a.v) devre dışı bırakmak demektir."Ben ilmin şehriyim, Ali ise kapısıdır" diyen Hz. Peygamberdir. Ehl-i Beyt, Kur'an-ı Kerim'de pek çok ayette ve Resûlullah'ın hadislerinde övülmüş, önemine dikkat çekilmiştir.Ehl-i Beyt kelime anlamı olarak "ev halkı" manasına gelse de, Kur'an ve hadislerde kullanılan manası dikkate alındığında, Resûlullah'a (s.a.v.) en yakın olanlar, O'nun mahremini paylaşanlar anlamındadır.Hz. Fatıma, Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin gerçekten de Resûlullah'ın hayatı boyunca en yakınları olmuştur.Bu "bir evi paylaşma" anlamında değildir. Ehl-i Beyt ifadesi O'nun hali ile hallenme, davasını anlama ve sahip çıkma ve kendinden sonra bu vazifeyi bir manada omuzlayarak devam ettirme olarak düşünülmelidir.Hz. Peygamber (s.a.v.) ömrünün son anlarını dahi hanımları ile değil, bu dört insanla geçirmiştir. Bunları bizzat yetiştirmiş, eğitmiş ve nazarında terbiye etmiştir. Ayetle sabittir ki, onlar masumdurlar, her türlü pislikten korunmuşlardır. Cennetle müjdelenmişlerdir, insanlık aleminin en üstünüdürler.İşte İslam'ı temsilde, dava etmede Hz. Peygamberin makamında Ehl-i Beyt O'nunladır. Nübüvvet nurunun, şah-ı velayet Hz. Ali ile birlikte velâyet şuaları ile devamı da bu hikmete mebnidir.

Mübahale ayeti ve İslam'ı temsil "Artık sana gelen bunca ilimden sonra, onun hakkında seninle tartışmalara girişirlerse, de ki: Biz bizzat gelelim, siz de gelin. Oğullarınızı ve oğullarımızı, kadınlarınızı ve kadınlarımızı çağıralım. Ondan sonra karşılıklı lanetleşelim de Allah'ın laneti yalan söyleyenlerin üstüne olsun." (Al-i İmran, 61)Sünni eserlerden, Hariciler de dahil olmak üzere tüm İslam mezhepleri, Resûlullah'ın (s.a.v.) Necran Hristiyanları ile mübahaleye giderken, yanında sadece Hz. Fatıma (a.s.), Hz. Ali (a.s.), Hz. Hasan (a.s.) ve Hz. Hüseyin'in (a.s.) bulunduğu noktasında hem fikirdir.Sünni âlim Suyuti bu konuda, şu rivayeti nakletmektedir:Cabir b. Abdullah şöyle nakleder:"Kendimiz ve kendinizden maksat, Resûlullah (s.a.v.) ve Ali'dir (a.s). Oğullarımızdan maksat Hasan ve Hüseyin'dir (a.s.). Kadınlarımızdan maksat, Hz. Fatıma'dır (a.s.).Buradaki önemli nükte şudur: Bu beş kişi, İslam dinini temsil eden en seçkin beş kişi olarak gösterilmektedir. Bunların lanetleşmeye katılımı tüm Müslümanların katılımı manasına gelmekte idi."Bu ayet Hz. Ali'ye, "Peygamberin nefsi" olarak hitap etmiştir. Bu manada Hz. Ali (a.s.), Resûlullah'ı (s.a.v.) hayatında ve ölümünden sonra tam anlamıyla temsil edebilecek tek ve kamil kişidir (Et-Teşeyyu, Abdullah ?ureyfi, s. 224). Tabii ki  Peygamberlik makamı bundan istisnadır. (Prof. Dr. Haydar Baş, Hz. Fatıma, s. 244)

İslam'ı tebliğde Ehl-i Beytİslam'ın mübelliği, tebliğcisi Hz. Muhammed'dir (s.a.v.). Cebrail'in kendisine vahyettiği bütün ayetleri (vahy-i metlu) bizzat belledi, inandı, yaşadı, dava edindi ve yaşattı.O'nunla müşahhaslaşan Kur'an ve İslam'ın, Peygamber ailesi içinde sosyal plana aksetmesi ve insanlara bütün safiyetiyle tebliği gerçekleşti.Resul-i Ekrem'in (s.a.v.) beyanı ile, Ehl-i Beyt kurtuluşun adresi, Nuh'un gemisidir:" Benim Ehl-i Beyt'imin sizin içinizdeki misali, Hz. Nuh'un kavmi içerisinde Hz. Nuh'un gemisi gibidir. Kim gemiye binerse necat bulur, kim gemiye binmezse helâk olur." (bkz. Suyuti, Tefsir-i Hulafa, s. 573; Taberani,

Mu'cemü'l Kebir, s. 78)İslam'ın fert, aile ve cemiyet hayatı, Ehl-i Beyt ile şekil buldu. İslam medeniyeti bütün dünyayı bu güneşle aydınlattı.İslam'ın tebliği, irşadı, bu yolun nuru ile oldu. Bu olmadan ne tebliğ olabilir, ne irşad olabilir.Müminler, Ehl-i Beyt'i sevmek ve onlara salat ve selâm etmek suretiyle Hak katında makbul olurlar. İstikamet üzere yol alırlar, yücelirler, yükselirler, şeref bulurlar.Bu öyle bir hakikattir ki, yeter ki bu yola, bu aileye bağlılığı olsun? Muhammedî nuru her insanın kalbine yerleştirir ve medeniyetler inşa eder. Böylece tortular altın, bütün bir alem rahmetle dolar.İslam tarihi, Ehl-i Beyt'in nakış nakış dokuduğu kemâlat sahibi insanların (velayet yolunun saliklerinin) hayatı, toplumları şekillendirmesi ile doludur.1- Türk Milleti'nin İslamlaşması, Ehl-i Beyt evlatlarının Maveraünnehir'deki tebliği ve irşatları ile aşk boyutunda olmuştur. Hacı Bektaş'lar, Ahmet Yesevi'ler, Mevlana'lar, Yunus'lar, zaman içerisinde Ehl-i Beyt'in müşahhas örnekleri olarak insanlığı aydınlattılar. Bu kadronun yetiştirdiği Alperenler, Anadolu'yu ve bütün cihanı dantel gibi örmüş, insanların gönüllerinde İslam'ın çırağını yakmışlardır.2- Hz. Fatıma anamız, kadınlara İslam'ı anlatan bir mürebbiye idi. Ayrıca kısa süren ömrüne tam bir hak mücadelesini sığdırmış, sevgili babasından hemen sonra başlayan Hak'tan sapmalara (Peygamberimizin ölçülerine ters uygulamalara) göğsünü siper etmiş, önde gelen sahabilere karşı hakkı temsil ve tebliğ yegâne uğraşısı olmuştur. (Hz. Fatıma, s. 85)3- Resulullah'ın (s.a.v.) vefatından on gün sonra başlayan Fedek hurmalığı meselesinde Hz. Fatıma'nın mücadelesinin asıl sebebi, İslam inancının getirdiği ölçülerin aşılmasına ve Hz. Peygamberin bıraktığı sünnetin hiçe sayılmasına olan öfkesidir. ( Prof. Dr. Haydar Baş, Hz. Fatıma, s. 523). Yoksa mal hırsından kaynaklanmıyordu.4- Hz. Ali (k.v.), Resûlullah'tan sonra, ümmetin müracaat merkezi idi. Her konuda müşkilleri o çözüyordu. Hz. Ebu Bekir, Ömer ve Osman'ın akıl, hüküm ve hikmet aldıkları başdanışmanları Hz. Ali'dir.5- İmam Zeynelâbidin, tebliğ ve nasihatlerini samimi dualarının içinde yapıyordu. Babası İmam Hüseyin'in ise tebliği açıktı ve haksızlık karşısında açıktan mücadeleyi seçmişti, kıyam etmişti.6- İmam Cafer-i Sadık (a.s.), ilim ve hikmet dolu sohbetleri, İmam-ı Azam gibi zevatı bile ihya ve irşad edici telkini ile ve Hakkın ölçüsünü koruyan eserleri ile tebliğin zirvesini temsil etmektedir.
İlginç ayrıntı
İran'ın hava sahası açık ancak...
Piyasa durgun
Fındığın kilosu 4 doların altında
Ya intikam peşinde koşarlarsa...
Almanya'nın İsrail'e desteğinin öteki yüzü
Aslan zor deplasmanda farklı kazandı
Barış attığı gollerle yıldızlaştı
AK Parti’de teşkilatlarında tasfiye tedirginliği
Yenilginin faturası kime kesilecek?
AKP ve MHP 10 aydır engelliyordu
Çoğunluk gitti engelleme bitti
Özel'den YSK önünde Hatay açıklaması
'Aklınızı başınıza alın'
İBB Meclisi ilk toplantısını yaptı
AKP bu kez muhalefet rolünde
MHP'de yeni Başkanlık Divanı belli oldu
İşte Bahçeli'nin yeni 'A Takımı'
Özel'in ertelenen ziyareti yeniden gündeme getirdi
Erdoğan’ın Gazze ziyaretine döner mi?
İsrail Refah'a saldırıdan vazgeçmedi
Yedek askerler göreve çağrıldı
Yargıtay Başkanı 16. turda da belirlenemedi
Hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı
Şimşek kuralları seçim için esnetilmiş
Bütçe açığı mart ayında patladı
Sahte emeklilik hayali mahkemede bitti
182 kişi yargılanıyor
İlginç ayrıntı
İran'ın hava sahası açık ancak...
Piyasa durgun
Fındığın kilosu 4 doların altında
Ya intikam peşinde koşarlarsa...
Almanya'nın İsrail'e desteğinin öteki yüzü
Aslan zor deplasmanda farklı kazandı
Barış attığı gollerle yıldızlaştı
AK Parti’de teşkilatlarında tasfiye tedirginliği
Yenilginin faturası kime kesilecek?
AKP ve MHP 10 aydır engelliyordu
Çoğunluk gitti engelleme bitti
Özel'den YSK önünde Hatay açıklaması
'Aklınızı başınıza alın'
İBB Meclisi ilk toplantısını yaptı
AKP bu kez muhalefet rolünde
MHP'de yeni Başkanlık Divanı belli oldu
İşte Bahçeli'nin yeni 'A Takımı'
Özel'in ertelenen ziyareti yeniden gündeme getirdi
Erdoğan’ın Gazze ziyaretine döner mi?
İsrail Refah'a saldırıdan vazgeçmedi
Yedek askerler göreve çağrıldı
Yargıtay Başkanı 16. turda da belirlenemedi
Hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı
Şimşek kuralları seçim için esnetilmiş
Bütçe açığı mart ayında patladı
Sahte emeklilik hayali mahkemede bitti
182 kişi yargılanıyor

Ramazanda iftarda fast-food tercih edildi

 
Yemeksepeti, GetirYemek ve Trendyol Yemek, Ramazanda iftarda yemek tercihlerini açıkladı. 
15.04.2024 22:45:00
AHMET TURAN YİĞİT
Ramazanda iftarda fast-food tercih edildi
Ramazanda iftarda fast-food tercih edildi

Yemeksepeti verilerine göre bu sene en çok tercih edilen yemek döner olurken, tatlı siparişlerinde de önemli bir artış gözlemlendi. Döneri pizza ve burger izledi. Geçtiğimiz yıl zirvede olan burger, bu sene tahtını dönere kaptırırken, tatlıda ise profiterol öne çıktı. Sipariş rekoru ise tam 9 bin 887 TL'lik bir siparişle kırıldı. Bu siparişin içeriği de menülerin çeşitliliğini gösteriyor. Özellikle kahve, tatlı ve salata mutfaklarında öne çıkan ürünler dikkat çekiyor.

Trendyol Yemek verilerine göre ise iftar ve sahur sofralarının bir numaralı tercihi lahmacun oldu. Tatlılarda en çok profiterol tercih edilirken, Ramazan ayının vazgeçilmez içeceği ayran oldu. Çorbada mercimek ilk sırada yer aldı.

GetirYemek'te ise çorbalarda mercimek birinciliğini korudu. Fırın sütlaç popülerliğini devam ettirse de soğuk baklava sürpriz bir çıkış yaptı. İftar saatlerinde en çok tavuk tantuni dürüm sipariş ederken, onu tavuk döner dürüm ve Adana dürüm izledi. Tatlıda künefe sürpriz bir çıkışla ikinciliğe yerleşti. Sahur mönüsünde lahmacun; tavuk tantuni ve döner dürümün önünde birinci oldu.

Türkiye'nin 209 adet hudut kapısı var

Türkiye, stratejik konumu ve coğrafi özellikleriyle dikkat çeken bir ülke. Toplamda 30 karayolu, 8 demiryolu, 105 deniz ve 66 havayolu olmak üzere 209 adet hudut kapısına sahip
15.04.2024 15:06:00
Yenal Arman
Türkiye'nin 209 adet hudut kapısı var
Türkiye'nin 209 adet hudut kapısı var
Türkiye, stratejik konumu ve coğrafi özellikleriyle dikkat çeken bir ülke. Toplamda 30 karayolu, 8 demiryolu, 105 deniz ve 66 havayolu olmak üzere 209 adet hudut kapısına sahip. Bu kapılar, Türkiye'nin komşu ülkeleriyle olan ilişkilerinin can damarı niteliğinde. 
Türkiye'nin 8 komşu ülkesi ile toplam 29 sınır kapısı bulunuyor.

Bu kapılar şu şekilde sıralanıyor:

Yunanistan ile 3 sınır kapısı: İpsala, Uzunköprü, Karaağaç
Bulgaristan ile 3 sınır kapısı: Kapıkule, Hamzabeyli, Dereköy
Suriye ile 13 sınır kapısı: Cilvegözü, Öncüpınar ve diğerleri
Irak ile 2 sınır kapısı: Habur ve Gülyazı
İran ile 3 sınır kapısı: Gürbulak, Esendere ve Kapıköy
Gürcistan ile 3 sınır kapısı: Sarp, Posof-Türkgözü ve Çıldır-Aktaş
Ermenistan ile 2 sınır kapısı: Akyaka ve Alican
Azerbaycan ile 1 sınır kapısı: Dilucu

En işlek sınır kapıları İpsala ve Kapıkule

Türkiye'nin en işlek sınır kapıları arasında İpsala, Kapıkule, Sarp ve Habur yer alıyor. Bu kapılar, hem ticari hem de turistik açıdan büyük önem taşıyor ve yoğun bir geçiş trafiğine sahne oluyor.
Türkiye'nin sınır kapıları, sadece komşu ülkelerle olan bağları güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda kültürel ve ekonomik etkileşimler için de önemli rol oynuyor. Bu kapılar, Türkiye'nin dünyaya açılan yüzü olarak kabul ediliyor ve ülkenin jeopolitik önemini pekiştiriyor.

Erzurum Şeker Fabrikası'nda yangın

Erzurum Şeker Fabrikası'nda işçilerin kaldığı yatakhanenin çatısında yangın paniğe neden oldu.
15.04.2024 12:15:00
İhlas Haber Ajansı
Erzurum Şeker Fabrikası'nda yangın
Erzurum Şeker Fabrikası'nda yangın
Edinilen bilgiye göre, bugün öğle saatlerinde Aziziye ilçesine bağlı Ilıca Mahallesi'nde faaliyet gösteren şeker fabrikasında işçilerin kaldığı yatakhanenin çatısında yangın çıktı.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne ait araçlarla yangına müdahale ediliyor.

Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Bakırköy-Kayaşehir Metro Hattı'nda arıza

Bakırköy-Kayaşehir Metro Hattı'nda arıza nedeniyle seferlerde aksamalar yaşandı, bazı yolcular tünelde yürümek zorunda kaldı

15.04.2024 11:27:00 / Güncelleme: 15.04.2024 11:33:17
AA
Bakırköy-Kayaşehir Metro Hattı'nda arıza
Bakırköy-Kayaşehir Metro Hattı'nda arıza

"M3 Metro Hattı"nın Mahmutbey durağı yakınlarındaki teknik arıza nedeniyle seferler durduruldu.

Duraklarda uzun süre beklemek zorunda kalan yolcular bu duruma tepki gösterdi. Vagonlardan inen bazı yolcular durağa ulaşmak için tünelde yürüdü, bazıları ise bekledi.

Yolculardan Selçuk Erdoğan, metronun önce yavaşlayıp sonra durduğunu söyledi.

Metronun daha sonra geri geri gitmeye başladığını anlatan Erdoğan, "Metronun içinde bir saate yakın kaldık. Sonra görevliler geldi, ayarını yaptı, öyle devam etti. Bu durağa kadar ağır ağır geldi, burada durdu. Raylardan yürüyen çoktu" dedi.

Metro İstanbul'un sosyal medya hesabından bir süre sonra arızanın giderildiği, seferlerin normale döndüğü duyuruldu.

Cep telefonu kamerasınca kaydedilen görüntülerde, bazı vatandaşların arıza nedeniyle metrodan inerek tünelde beklemesi ve yürümesi yer aldı. 

logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.