İstanbul Yarı Maratonu rekorlara sahne aldı
World Athletics (Dünya Atletizm Birliği) Altın Etiketli az sayıdaki yarı maratondan biri olan İstanbul Yarı Maratonu 21K kategorisine yaklaşık 7 bin kişi kayıt yaptırmıştı. Bunların 5 bin 801'i yarışı tamamlamayı başardı.
21.04.2026 12:21:00
MURAT ÇORBACI
MURAT ÇORBACI





Türkiye İş Bankası 21. İstanbul Yarı Maratonu, 10K ve 21K yarışlarıyla Tarihi Yarımada'da 19 Nisan Pazar günü gerçekleştirildi.
Yenikapı Etkinlik Alanı'ndaki yarışın startını, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Ahmet Karadağ, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Volkan Demir ve Spor İstanbul Genel Müdürü Bilge Donuk vermişti. 10K ve 21K yarışlarına yaklaşık 19 bin sporcu kayıt yaptırmıştı.

275 koşucu yarışı 90 dakikanın (1 saat 30 dakika) altında bitirdi. 100 dakika altında tamamlayanların sayısı 673, 110 dakika altında bitirenlerin sayısı ise 1380... 2 bin 240 koşucu ise 2 saatin altında yarışı bitirdi. 4 bin 512 koşucu ise yarışı 2 saat 30 dakika altında bitirdi.

Kenyalılar zirvede
Türkiye İş Bankası 21. İstanbul Yarı Maratonu'nda erkeklerde geçen senenin de şampiyonu olan Kenyalı sporcu Alex Matata, 1 saat 1 saniyelik süresiyle ilk sırada tamamladı. Alex Matata'nın saliselerle gerisinde kalan ikiz kardeşi Charles Matata, ikinci oldu. Charles Matata aynı zamanda kariyerinin en iyi derecesine imza attı. Türk atlet Ali Kaya ise 1 saat 12 saniyelik süresiyle üçüncülüğü elde etti. Kenya asıllı milli sporcu Ali Kaya da en iyi derecesini yaptı.

Kadınlarda ise Kenyalı atlet Purity Gitonga, 1 saat 6 dakika 50 saniyelik süresiyle birinci oldu. Etiyopyalı atlet Ftaw Zeray 1 saat 6 dakika 57 saniyeyle ikinci, Güney Afrikalı atlet Glenrose Xaba 1 saat 7 dakika 3 saniyelik derecesiyle üçüncü sırada yer aldı.

Türkiye şampiyonları belli oldu
Yarı maratonu 1 saat 12 saniyelik derecesiyle üçüncü sırada tamamlayan Türk atlet Ali Kaya, kariyerinin en iyi derecesine imza attı. Aynı zamanda Türkiye Yarı Maratonu Şampiyonası olarak da koşulan yarışta Ali Kaya, Türkiye şampiyonu olmayı başardı. Kaya'yı 1 saat 2 dakika 21 saniyelik derecesiyle Ramazan Baştuğ ve 1 saat 2 dakika 52 saniyeyle Ömer Amaçtan takip etti. Baştuğ ve Amaçtan da en iyi derecelerine ulaştı.
Kadınlarda 1 saat 11 dakika 27 saniyeyle 10. olan Türk atlet Nursena Çeto, Türkiye şampiyonluğunu elde etti. Çeto'yu 1 saat 13 dakika 49 saniyelik derecesiyle Meliha Pınar Demirağ ve 1 saat 16 dakika 37 saniyeyle Yayla Kılıç takip etti. Nursena Çeto, derecesiyle kariyerinin en iyi süresine ulaştı.
Yarı maratonu kadınlarda 9. sırada tamamlayan Güney Sudanlı atlet Stella Mami Clement Lokhiri, 1 saat 11 dakika 17 saniyelik derecesiyle Güney Sudan rekorunu kırdı.
Erkeklerde yarışı 17. sırada tamamlayan Kazakistanlı sporcu Kenya asıllı Shadrack Kimutai Koech de 1 saat 3 dakika 25 saniyelik süresiyle Kazakistan rekoruna imza attı.

10K yarışını 8 bin 643 kişi tamamladı
İstanbul Yarı Maratonu kapsamında yapılan 10 kilometrelik yarışı ise tam 8 bin 643 koşucu bitirdi.





















































































