Atilla,İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı kapsamında basılan kitapta, geçmişten bugüne İzmir ve Ege yemeklerinin yer aldığını belirtti. Kitapta 183 yemek tarifine yer verebildiğini anlatan Atilla, bir toplumun kültürel zenginliğini belirleyen iki unsurdan birinin yemek, diğerinin ise müzik olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Göçebe bir toplum olan Türkler, Anadolu'ya yerleştiğinde inanılmaz birikimlerini, Anadolu kültürüyle yoğurmuş ve ortaya çok zengin bir kültür çıkmıştır. Bu kültürün önemli parçasını İzmir mutfağı oluşturuyor. Bu zengin mutfağın üzerine Türkan Kasapoğlu, Nezihe Araz ve ilk Türkçe yemek kitabı yazan Fahriye hanım çeşitli çalışmalar yapmışlar. Ben, hem bu kişilerin çalışmalarından yararlanarak, hem de kendi gözlemlerimle 2 binden fazla İzmir ve Ege yemek tarifi topladım. Ancak kitapta bunların 183'üne yer verebildim."
Kitapta "sirkeli sarmısaklı karaca yahnisi", "mercimek püreli keklik", "enderunkari" gibi tarihte kaybolmuş Türk yemeklerinin yanı sıra halen yapılabilecek yaşayan tariflerin de yer aldığını kaydeden Atilla, "Kitapta, İzmir ve Ege yemek kültürüyle ilgili her türlü bilgiye yer verdim"dedi.
Nedim Atilla, kitapta, 1968 yılında İzmir'de yer alan ünlü restoranlar hakkında da ayrı bir bölüm bulunduğunu ifade ederek, 2002 yılının yaz aylarında kitabın İngilizce ve Almanca'ya çevrilerek turistik tanıtım amacıyla kullanılacağını bildirdi.
Yöresel yemekler
Atilla, kitapta Ege bölgesine özgü yemeklerin yanı sıra İzmir'e göçetmiş Rum, Arnavut ve Boşnak asıllılara ait mutfakların özgün yemeklerinin de yer aldığını kaydederek, şunları söyledi: "Kitapta bulunan yemek tariferinin özellikle ev hanımlarından alınmasına özen gösterdim. Amacım, usta aşçıların değil, ev hanımlarının yaptığı yöresel yemeklerin biraraya getirilmesiydi. Bu konuda Yeni Asır gazetesinin açtığı yemek yarışması da bana ışık tuttu. Tariflerin üzerinde, tarifin kimden alındığı yazıyor. Bunu da vefa anlamında kitaba koyduk." İlk etapta 2 bin adet basılan kitabın, genişletilmiş ikinci baskısının yapılacağını belirten Atilla, ikinci basımda güncel yemek tarifi sayısının artırılacağını da sözlerine ekledi.