HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 20 EYLÜL 2021, PAZARTESİ

İzmir yemekleri kitap oldu

21.05.2001 00:00:00
Gazeteci-yazar Nedim Atilla, İzmir ve Ege yemeklerini konu alan "Tarihten günümüze İzmir mutfağı" isimli kitap hazırladı.

Atilla,İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı kapsamında basılan kitapta, geçmişten bugüne İzmir ve Ege yemeklerinin yer aldığını belirtti. Kitapta 183 yemek tarifine yer verebildiğini anlatan Atilla, bir toplumun kültürel zenginliğini belirleyen iki unsurdan birinin yemek, diğerinin ise müzik olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Göçebe bir toplum olan Türkler, Anadolu'ya yerleştiğinde inanılmaz birikimlerini, Anadolu kültürüyle yoğurmuş ve ortaya çok zengin bir kültür çıkmıştır. Bu kültürün önemli parçasını İzmir mutfağı oluşturuyor. Bu zengin mutfağın üzerine Türkan Kasapoğlu, Nezihe Araz ve ilk Türkçe yemek kitabı yazan Fahriye hanım çeşitli çalışmalar yapmışlar. Ben, hem bu kişilerin çalışmalarından yararlanarak, hem de kendi gözlemlerimle 2 binden fazla İzmir ve Ege yemek tarifi topladım. Ancak kitapta bunların 183'üne yer verebildim."

Kitapta "sirkeli sarmısaklı karaca yahnisi", "mercimek püreli keklik", "enderunkari" gibi tarihte kaybolmuş Türk yemeklerinin yanı sıra halen yapılabilecek yaşayan tariflerin de yer aldığını kaydeden Atilla, "Kitapta, İzmir ve Ege yemek kültürüyle ilgili her türlü bilgiye yer verdim"dedi.

Nedim Atilla, kitapta, 1968 yılında İzmir'de yer alan ünlü restoranlar hakkında da ayrı bir bölüm bulunduğunu ifade ederek, 2002 yılının yaz aylarında kitabın İngilizce ve Almanca'ya çevrilerek turistik tanıtım amacıyla kullanılacağını bildirdi.

Yöresel yemekler

Atilla, kitapta Ege bölgesine özgü yemeklerin yanı sıra İzmir'e göçetmiş Rum, Arnavut ve Boşnak asıllılara ait mutfakların özgün yemeklerinin de yer aldığını kaydederek, şunları söyledi: "Kitapta bulunan yemek tariferinin özellikle ev hanımlarından alınmasına özen gösterdim. Amacım, usta aşçıların değil, ev hanımlarının yaptığı yöresel yemeklerin biraraya getirilmesiydi. Bu konuda Yeni Asır gazetesinin açtığı yemek yarışması da bana ışık tuttu. Tariflerin üzerinde, tarifin kimden alındığı yazıyor. Bunu da vefa anlamında kitaba koyduk." İlk etapta 2 bin adet basılan kitabın, genişletilmiş ikinci baskısının yapılacağını belirten Atilla, ikinci basımda güncel yemek tarifi sayısının artırılacağını da sözlerine ekledi.

Yeni Mesaj arşivinde 'tarihte bugün'

Yeni Mesaj Gazetesi arşivi 2001 yılına kadar eksiksiz içerikle erişime açık olup ayrıca tüm arşivde anahtar kelimelerle arama yapmak da mümkündür.

21.05.2000, 21.05.1999, 21.05.1998, 21.05.1997, 21.05.1996, 21.05.1995, 21.05.1994, 21.05.1993, 21.05.1992, 21.05.1991, 21.05.1990, 21.05.1989, 21.05.1988, 21.05.1987, 21.05.1986, 21.05.1985, 21.05.1984, 21.05.1983, 21.05.1982


logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 425 10 66
Faks: (212) 424 69 77
E-posta: [email protected] [email protected]


WhatsApp haber: (0542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2021

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez.