Hafta başında kameralarında karşısına geçen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 81 şehirde 6 gün boyunca, tamı tamına 7 bin 4 kontrol görevlisiyle gıda denetimi seferberliği başlatıldığını açıkladı.
Bakan Pakdemirli, "Gıdada sahtecilik yapanlara göz açtırmıyoruz, açtırmayacağız. Bilerek, kasten sağlıksız ürün üreterek kullanıma sunanlara da ciddi yaptırım söz konusu olacak ve bunların gözünün yaşına bakmıyor olacağız" diye konuştu.
Pakdemirli'nin bu ifadelerinden sonra, 'bilmeden, kasıtsız bir şekilde sağlıksız ürün üreten ve yine farkında olmadan piyasaya süren üreticiler mi var?' diye sormadan edemedim.
Pakdemirli'nin açıkladığı 7 bin 4 görevliyi kabaca 81 şehre dağıtırsak, şehir başına 86 kontrol görevlisi düşüyor.
Yani 86 kişiyle 6 günde İstanbul'daki milyonlarca gıda firması denetlenecek. Böyle bir şey mümkün değil…
'Gıdada tağşiş yapan sahtekârlar, savulun Tarım ve Orman Bakanlığı geliyor' diye bağırsak belki daha caydırıcı olabilirdi.
Sayın Bakan'a hatırlatmak isterim, değil 7 bin 4 kontrol görevlisine, 7 bin robota sahip olsanız, gıda firmalarını tam olarak denetleyemezsiniz.
Elbette kontrol görevlisi sayısı da önemli ancak, gıda firması kadar kontrol görevlisi olamayacağına göre, vatandaşların sağlığıyla doğrudan alakalı bu hayati konuda, caydırıcı ciddi cezalar getirerek, önüne geçilmelidir ve gıda denetimi 365 gün, tüm üreticileri kapsayacak şekilde devam ettirilmelidir.
Amaç şov mu, denetim mi?
Öte yandan amaç şov yapmak değil de gıdada sahtekârlık yapanları gerçekten suçüstü yakalamak ise o zaman denetim böyle bağıra bağıra yapılmamalıdır.
Eski Türk filmlerinde boş olan yollardan sirenlerini çala çala gelen Türk polisi olay yerine ulaştığında suçlular çoktan kaçmış olurdu.
Şimdi Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı denetimler de buna benziyor.
Günler öncesinden ilan edilen denetimde gıdada sahtekarlık yapmayanlar için değişen bir şey yok, ancak emin olunuz sahtekarlar tedbirlerini çoktan hayata geçirmişlerdir.
Yani yine başladığımız yerdeyiz, gıdadaki sahtekârlık da aynı yerde…
Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı şovla kalacak, vatandaş da yine günü geçmiş ürünleri farkında olmadan tüketmeye, içerisinde at ve domuz eti olan ürünleri dana eti diye afiyetle yemeye devam edecek.
Bakanlığın başlattığı seferberlik şovunu ekranlarda izlediği için gönlü rahatlayan vatandaşlar, tağşiş yapan firmalar için daha iyi bir pazar olmaya da devam edecek.
Yıllar önce bir uzman Türkiye için gıda konusunda şu çarpıcı tespiti yapmıştı: 'Hiç yemedim diyen, bir büyük domuz götürmüştür.'
Yani 6 günlük gıda denetimi seferberliği sonunda yine bu sözün işaret ettiği noktada olacağımız kesin…
- Ya Öcalan cumhurbaşkanı olursa... / 10.04.2025
- DEM Parti’ye mağdur rolü mü biçildi? / 05.11.2024
- Bin tane Öcalan’ın çağrısı terörü bitirir mi? / 29.10.2024
- Türkiye’nin refleksleri yok edildi / 24.10.2024
- Vatikan çok üzüldü… / 22.10.2024
- Bir savcı çok şeyi değiştirir / 20.10.2024
- Kaç Erdoğan var? / 19.10.2024
- Kürecik’teki üs İsrail’in hizmetinde / 18.10.2024
- Neçirvan Barzani neden geldi? / 17.10.2024