logo
01 TEMMUZ 2025

Kanlı saldırıda CIA parmağı

Sri Lanka'da 290 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıları gerçekleştiren örgütün Ulusal Tevhid Cemaati adlı radikal bir Müslüman grup olduğu açıklandı. 10 gün önceden istihbarat alındığı halde saldırıya karşı hiçbir önlem alınmaması kafaları kurcalıyor. Kanlı saldırının ABD istihbarat servisi CIA işi olabileceği iddia ediliyor

22.04.2019 00:00:00
Kanlı saldırıda CIA parmağı
Kanlı saldırıda CIA parmağı
DIŞ HABERLER

Terör tüm dünyada kol geziyor. Son olarak Sri Lanka'da ortaya çıkan terör, 290 kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı bir saldırıya imza attı.

15 Mart'ta Yeni Zelanda'daki saldırının ardından Paskalya Bayramı'nda Hıristiyanları hedef alan saldırının failleri Sri Lanka hükümeti tarafından açıklandı. En az 290 kişinin hayatını kaybettiği saldırıların Ulusal Thowheet Jama'ath (Ulusal Tevhid Cemaati) adlı radikal bir Müslüman grubun gerçekleştirdiği açıklandı.

Gelen bilgilere göre kilise ve otellere düzenlenen terör saldırılarını 7 intihar eylemcisinin gerçekleştirdi. Sağlık Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Rajitha Senaratne, yaptığı açıklamada, saldırıların sorumlusunun "Ulusal Tevhid Cemaati" adlı yerli örgüt olduğunu belirtti. Senaratne, örgütün saldırıları uluslararası bir terör şebekesinin desteğiyle gerçekleştirdiğinden şüphelenildiğini ifade etti.

Sri Lanka cumhurbaşkanı da saldırıya ilişkin uluslararası bağlantıların ortaya çıkarılması için yabancı ülkelere işbirliği çağrısında bulundu.

Hükümet 3 kez uyarılmış

Öte yandan, hükümetin saldırılardan önce Paskalya döneminde ülkede terör eylemi düzenlenebileceği konusunda üç kez uyarıldığı iddia edildi.

Hindistan'da yayın yapan Business Television India'da yer alan haberde, Sri Lanka hükümetinin, saldırıların olabileceğine dair 4 Nisan'da bir "dost ülkenin" kendilerini uyardığını kabul ettiğini ileri sürdü. Hint basınında çıkan haberlerde, söz konusu dost ülkenin Hindistan olduğu yorumları yapıldı.

Sri Lanka Telekomünikasyon Bakanı Harin Fernando da kişisel Twitter hesabında, Sri Lanka Emniyet Müdür Yardımcısının imzasıyla yayımlanan 11 Nisan tarihli bir istihbarat raporunun fotoğrafını paylaştı.

Raporda, "Ulusal Tevhid Cemaati" adlı örgütün, Paskalya Bayramı'nda ülkedeki Katolik kiliselerine ve İngiltere Yüksek Temsilciliğine yönelik eylem hazırlığında olduğuna dair bilgilerin yer aldığı belirtildi.

Fernando, yetkilileri raporu görmezden gelmekle suçladı. Ülkesinde düzenlenen saldırılara ilişkin istihbaratın önceden alındığını kabul eden Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, yeterli önlemlerin neden alınmadığının araştırılacağını söyledi.

Uyarılardan sonuncusunun ise saldırının yaşandığı sabah saatlerinde, bombaların patlamaya başlamasından 10 dakika önce militanlar tarafından yapıldığı ileri sürüldü. Sri Lanka'da 21 Nisan pazar günü 8 ayrı noktaya düzenlenen terör saldırılarında en az 290 kişi hayatını kaybetmiş, 500'den fazla kişi de yaralanmıştı.

Hristiyanlarca kutsal kabul edilen Paskalya ayinlerinin düzenlendiği Kochchikade kentindeki St. Anthony, Katana'daki St. Sebastian ve Batticaloa'daki Meryem Ana kiliseleri ile başkent Kolombo'daki beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine bombalı saldırılar gerçekleştirilmişti.

Bu saldırıların ardından başkent Kolombo'nun banliyöleri Dehiwala'daki konukevi yakınında ve Dematogoda da üst geçit yakınında patlamalar olmuştu.

İstihbarat işine benziyor

Saldırının planlandığı bilgisi 10 gün önceden elde edildiği halde hiçbir tedbir alınmamış olması şüphe çekiyor. Zira 8 ayrı noktada patlatılan bombalara karşı güvenlik güçlerinin hiçbir önlem almadığı anlaşılıyor. S

aldırının ardından hemen radikal Müslüman bir grubun fail olarak açıklanması da kafalarda soru işaretleri ortaya çıkmasına neden oldu. Zira bu karanlık örgütün adı ilk kez, Amerikan istihbarat servislerine yakınlığıyla bilinen New York Times (NYT) tarafından duyuruldu.

NYT'nin örgütün adını duyurduğu saatlerde İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin Sri Lanka hükümet yetkililerine örgütle ilgili sorusu, 'örgüt adı henüz belli değil' şeklinde yanıtlandığı da biliniyor. Bütün bunlar göz önüne alındığında saldırının ABD dış isitbarat servisi CIA işi olabileceği ihtimali gündeme geliyor.

Saldırıyla birlikte zaten azınlıkta ve baskı altında olan Müslümanlar için Sri Lanka'da hayat bundan sonra daha da zorlaşacak.



Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Özgür Özel İstanbul'dan seslendi
'Bu süreç Türkiye'nin 100 karasıdır'
157 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti
109 şüpheli gözaltına alındı
İstanbul'dan da hissedildi
Bursa'da 1 saat arayla 2 deprem
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon
Tunç Soyer gözaltına alındı
Hz. Peygamberin karikatürünü yayımlayan dergiye soruşturma
Gözaltı sayısı 4'e yükseldi
ABD, Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırdı
Trump, başkanlık kararnamesini imzaladı
İsrail'de 'maliye' ve 'savunma' birbirine girdi
Konu: Ek bütçe
‘Vatandaşın derdi geçim sıkıntısı’
‘Ne yeni anayasa, ne açılım...’
'Çeşitli sabotajlar var'
Erdoğan'dan açılım mesajı
Baba ve 3 çocuğu hayatını kaybetti
Otomobil tıra arkadan çarptı
Rusya'ya göre NATO çöküyor!
Rus Bakan Lavrov açıkladı
Mersin'de dehşet verici olay
Çalışır vaziyetteki otomobilin içerisinde 3 gencin cesedi bulundu
Gözler bu davaya çevrilmişti
CHP'nin kurultay davası ertelendi
CHP davasında karar
Dava 8 Eylül'e ertelendi
Dış ticaret açığı yükseldi
41 milyar 257 milyon dolar oldu
Özgür Özel İstanbul'dan seslendi
'Bu süreç Türkiye'nin 100 karasıdır'
157 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti
109 şüpheli gözaltına alındı
İstanbul'dan da hissedildi
Bursa'da 1 saat arayla 2 deprem
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon
Tunç Soyer gözaltına alındı
Hz. Peygamberin karikatürünü yayımlayan dergiye soruşturma
Gözaltı sayısı 4'e yükseldi
ABD, Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırdı
Trump, başkanlık kararnamesini imzaladı
İsrail'de 'maliye' ve 'savunma' birbirine girdi
Konu: Ek bütçe
‘Vatandaşın derdi geçim sıkıntısı’
‘Ne yeni anayasa, ne açılım...’
'Çeşitli sabotajlar var'
Erdoğan'dan açılım mesajı
Baba ve 3 çocuğu hayatını kaybetti
Otomobil tıra arkadan çarptı
Rusya'ya göre NATO çöküyor!
Rus Bakan Lavrov açıkladı
Mersin'de dehşet verici olay
Çalışır vaziyetteki otomobilin içerisinde 3 gencin cesedi bulundu
Gözler bu davaya çevrilmişti
CHP'nin kurultay davası ertelendi
CHP davasında karar
Dava 8 Eylül'e ertelendi
Dış ticaret açığı yükseldi
41 milyar 257 milyon dolar oldu
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.