Kanser tedavisinde mRNA aşı çalışmaları umut veriyor
Üsküdar Üniversitesi ve "Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (SBMT) tarafından düzenlenen Balkanlar ve Ortadoğu Beyin Girişimi Zirvesi, sinirbilim alanında çalışan uzmanları bir araya getirdi. Nöroonkoloji alanında çalışmalar yürüten Dr. Vicky Yamamoto, kansere yönelik aşı çalışmalarının umut verdiğini söyledi.
17.07.2022 15:36:00





Üsküdar Üniversitesi ve "Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (SBMT) tarafından düzenlenen Balkanlar ve Ortadoğu Beyin Girişimi Zirvesi, sinirbilim alanında çalışan uzmanları bir araya getirdi. Nöroonkoloji alanında çalışmalar yürüten Dr. Vicky Yamamoto, kansere yönelik aşı çalışmalarının umut verdiğini söyledi. mRNA teknolojisi ile aşı üretim sürecinin daha kolay ve hızlı olduğunu kaydeden Yamamato, "Teoride kanser aşısı denenirse işe yarayacağına inanıyorum. Eğer bunun üzerine daha fazla yatırım ve çalışma yapılırsa 5-10 yıl içerisinde mRNA kanser aşısı üretebilecek hale geliriz. Teorik olarak bu mümkün" dedi. Kök hücre ile kanseri tedavisine de dikkat çeken Yamamoto, bunlardan en çok tercih edilen ve klinik çalışmalara dahil edileninin bebek kordonundan izole edilen kök hücreler olduğunu söyledi.
Dr. Yamamoto, şunları söyledi: "Normal hücrelerde kök hücreler bulunmaktadır. Genel olarak kök hücreler günlük bedensel fonksiyonlar gibi normal fonksiyonlar için çok önemlidir. Günümüz çalışmaları gösteriyor ki, kanser hücrelerinde de kök hücreler bulunuyor ki bu durum istediğimiz bir durum değil. Kanserin kök hücre bulundurması, bizim çalışmalarımızı zorlaştıran bir faktör. Kemoterapi sonucunda, kanser küçülüyor ve hatta kayboluyor. Fakat bazen kanser yeniden büyüyor ve insanlar bunun nedenini bilmiyor. Hastalar ikinci kez kansere yakalandığında, daha ciddi bir durum ortaya çıkıyor. Aynı bölgedeki ikinci kanseri tedavi etmek daha zor oluyor. 20 yıl önceki çalışmalar bize gösteriyor ki bunun sebebi kanserin de kök hücre bulundurması. Normal hücrelerimizin kök hücreleri ne zaman ne kadar büyüyeceklerini, yenilemeyi ne düzeyde yapacaklarını biliyorlar fakat kanser kök hücreleri sadece bölünüp büyüyor ve buna sürekli devam ediyor. Bu hücreler sürekli olarak bölündüğü için bütün vücuda yayılıyor ve genelde kanser hastaları bu yüzden ölüyor. Kanser kök hücreleri normal kök hücrelerden farklı olduğu için, kanser biyologları olarak bunları belirlemek ve ortadan kaldırmak çok önemlidir. Bu şekilde kanserli kök hücrenin yenilenmesini kontrol altına almayı, hatta tedavi etmeyi umuyoruz. Tümördeki kök hücre sayısının fazla olması tekrarlama riskini artırıyor." EYÜP KABİL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.