logo
08 AĞUSTOS 2026

Kaş’ta tarımsal yapı ve yetişen ürünler

Antalya'nın turizmle anılan gözbebeği Kaş, aslında yüzeyinin altında devasa bir tarım ekonomisi barındırıyor

04.02.2026 00:10:00
Abdülkadir Gündoğdu
 
Kaş’ta tarımsal yapı ve yetişen ürünler
Kaş’ta tarımsal yapı ve yetişen ürünler


Antalya'nın turizmle anılan gözbebeği Kaş, aslında yüzeyinin altında devasa bir tarım ekonomisi barındırıyor. Sahil şeridinde Akdeniz'in sıcaklığıyla erkenci sebzecilik yapılırken, yüksek kesimlerdeki yaylalar Türkiye'nin en kaliteli meyvelerine ev sahipliği yapıyor.

Kaş tarımı "Sahil" ve "Yayla" olmak üzere iki ana kola ayrılır. İlçenin en büyük kozu, Türkiye'nin domates ihtiyacının ciddi bir kısmını karşılamasıdır.



Sahil Bölgesi: Örtü Altı Tarım

Kınık, Ova ve Yeşilköy gibi bölgeler Türkiye'nin en modern sera üslerinden biridir.

Domates: İlçenin amiral gemisidir. Yıllık üretim 300 bin tonun üzerindedir.

Biber & Patlıcan: Domatesi takip eden en stratejik ihraç ürünleridir.

Zeytin: Özellikle sahil ve yamaçlarda yağlık ve sofralık zeytin üretimi geleneksel bir değerdir.



Yayla Bölgesi: Gömbe ve Aklar

Denizden 1000-1200 metre yükseklikteki yaylalarda iklim tamamen değişir:

Elma: Gömbe Yaylası, "Gömbe Elması" ile ünlüdür. Türkiye'deki en kaliteli ve dayanıklı elmalar burada yetişir.

Ceviz ve Nar: Yayla bölgelerinin diğer önemli gelir kaynaklarıdır.

Hububat: Arpa, buğday ve nohut kıraç arazilerin temel ürünleridir.



Çiftçilerin Yaşadığı Temel Sorunlar

2025 ve 2026 yıllarında Kaşlı üreticiler, tarımı sürdürülebilir kılmak için büyük bir mücadele veriyor. Öne çıkan başlıca sorunlar şunlardır:

İklim Krizi ve Doğal Afetler: Son yıllarda artan hortum, şiddetli fırtına ve dolu olayları seralarda milyonlarca liralık hasara yol açıyor. Özellikle Ocak 2026'daki fırtınalar bölgeyi derinden etkiledi.

Yüksek Girdi Maliyetleri: Mazot, gübre, ilaç ve elektrik fiyatlarındaki artış, üretim maliyetlerini satış fiyatlarının üzerine çıkarma riskini taşıyor.



Sulama ve Su Sorunu: Yeraltı sularının çekilmesi ve kuraklık riski, özellikle yayla tarımında sulama altyapısının modernizasyonunu zorunlu kılıyor.

Pazarlama ve İhracat Engelleri: Kalıntı (pestisit) sorunları nedeniyle ihracattan dönen ürünler ve aracıların kâr marjı, üreticinin eline geçen parayı azaltıyor.

Amasya'da vatandaşlar 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor

Amasya'da vatandaşlar, arazilerinin kıyısından geçip Yeşilırmak Nehri'ne akan derenin üzerine 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor

05.08.2026 10:48:00
İhlas Haber Ajansı
 
Amasya'da vatandaşlar 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor
Amasya'da vatandaşlar 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor
Amasya'nın Taşova ilçesinde vatandaşlar, arazilerinin kıyısından geçip Yeşilırmak Nehri'ne akan derenin üzerine 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor. Yukarı Baraklı ve Özbaraklı köylüleri, yıllardır büyükşehirlere göç veren bölgedeki durumun baraj sayesinde tersine döneceğine inanıyor.






Baraklı Şelalesi'nin de bulunduğu bölgede inşa edilecek barajın 20 yıldır gündemde olduğunu hatırlatan Yukarı Baraklı Köyü Muhtarı Osman Yıldız, "Yetkililer bize 2006 yılında baraj yapılacağını söylemişti. Tüm aşamalar geçildi. ÇED raporu hazırlandı. Fakat henüz faaliyete geçip kazmayı vuramadık. Baraj olmadığından dolayı suyumuz boşa gitmektedir" dedi. Önceden belde olan iki komşu köyün toplam arazisinin 8 bin dönüm olduğunu anlatan Yıldız, "Çevremizde de su ihtiyacı olan komşu köyler var. Eğer baraj yapılsaydı komşu köylerin içme suyu ihtiyacı da karşılanabilir" diye konuştu.








"Baraj yapıldığı an köye geri dönüşler başlayacak"

Birçok arkadaşının büyükşehirlerden köye dönüş planı yaptığına değinen Özbaraklı köyünden Hasan Ünkan, "Büyük şehirlerde yaşamak çok sıkıntılı hale geldi. Nüfus yoğunluğu var. Köylerde ise hayvancılık artıyor. Sulama sıkıntısından dolayı köyümüze geri dönüş yapamıyoruz. Baraj yapıldığı an geri dönüşler başlayacak. Köyler canlanacak" dedi. Köylerinin etrafında geniş ormanlar bulunduğunu vurgulayan Ünkan, "Orman yangınlarının arttığı günümüzde burada baraj olması muhtemel yangın tedbirleri açısından çok önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.







Yıllardır barajın inşa edilmesini beklediklerini söyleyen Yukarı Baraklı Derneği Başkanı Ömer Evci ise, dereye yakın arazilerde elektrik pompaları kullanılarak sulama yapılan sebze ve meyve üretiminde barajın etkisiyle artış olacağına inandığını belirtti.








Ev hanımı Nevin Ünkan ile kahveci İsmail Kılıç da yetkililerden baraj konusunda destek beklediklerini söyledi.

Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı

Büyükçekmece'de meydana gelen göçükte 2 kişinin toprak altında kaldığı ihtimali üzerine başlatılan arama kurtarma çalışmaları, göçük altında kimsenin bulunmadığının tespit edilmesinin ardından sona erdi

04.08.2026 00:30:00 / Güncelleme: 04.08.2026 06:17:18
İHA
 
Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı
Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı
Mimar Sinan Sahili'nde meydana gelen toprak kaymasının ardından göçük altında 2 kişinin bulunduğu iddiasına ilişkin yürütülen arama kurtarma çalışmaları sona erdi. AFAD, itfaiye, sağlık ve polis ekiplerinin iş makineleri desteğiyle yürüttüğü çalışmalarda herhangi bir kişiye rastlanmadı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından ekipler bölgeden ayrıldı.








Akşam saatlerinde olay yerinde inceleme yaparak bilgi alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Nuri Arslan, "Saat 18.00 civarı, Büyükçekmece Mimar Sinan Mahallesi'nde bir toprak kayması oldu. Olay duyulunca itfaiye, AFAD ekiplerimiz, Büyükçekmece Belediye Başkan Vekilimiz, Kaymakamımız, Valiliğimizle berabere olay yerine geldik. Şu an itibariyle toprak kayması olduğu yerde, toprak kaldırıldı. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Hiçbir can kaybı ile karşı karşıya değiliz, şu an itibariyle de olay yeri temizlenmiş durumda. Burası, kum kaya dediğimiz bir sistem üzerine oturtulmuş ama yukarıda anladığım kadarıyla, tarım yapmış veya yoğun bahçe sulama nedeniyle oluşan bir toprak kayması. İlk ihbar, bir anne ve bir çocuk kaldığı, sonra üç kişi diye bir ihbar geldi ama tüm yetkililerle birlikte bir çalışma yaptık ve olumsuz bir şeye rastlamadık" dedi.








Toprak kayması anında bölgede olduğunu belirten Metin Küçük isimli bir vatandaş, "Buradan geçip sahile giderken bir patırtı koptu. Orada bir aile gördüm. Toprak gelince aile kalktı, oradan çıktılar" diye konuştu.

Olay hakkında konuşan görgü tanığı Çağlayan İşgören ise, "Yıkım anını görmedim ama ambulanslarla itfaiyeyi görünce yangın vardır diye tahmin ettim. Merak edip aşağı indim. Bir anne ile çocuğunun toprak altında kaldığını söylediler ama tam belli değildi. Allah'tan pazar günü olmadı. Yoksa çok insan altında kalırdı. Çünkü pazar günü iğne atsan yere düşmüyor buralarda" şeklinde konuştu.
 
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.