Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin (OAİB) raporunda, dünyada makarna tüketiminin hızla arttığı belirtilerek, makarnanın besin değerinin yüksek ve kolay hazırlanan bir yemek olmasının bu artışın temel nedeni olduğu vurgulandı. Makarnanın, değişik malzemelerle hazırlanabildiği için farklı yemek kültürü bulunan toplumlar arasında kabul gördüğü açıklandı. Dünya kişi başına makarna tüketiminde 28.5 kiloyla İtalya ilk sırada bulunuyor. İtalya'yı 12.7 kiloluk tüketimle Venezüella, 11.5 kiloluk tüketimle de Tunus izliyor. Daha sonra, 9.6 kiloyla İsviçre, 9 kiloyla ABD ve Şili, 8.5 kiloyla Yunanistan, 8 kiloyla Peru, 7.3 kiloyla Fransa, 7 kiloyla Rusya, 6.8 kiloyla Arjantin, 6.5 kiloyla Portekiz geliyor. Türkiye ise kişi başına makarna tüketiminde 5.2 kiloyla 16'ncı sırada bulunuyor. Türkiye'de tüketimin yeterince artmamasında sos kalitesinin gelişmemiş olması, makarna pişirilmesi konusunda yeterinci bilgi sahibi olunmaması, üretimde çeşitliliğin yeni yeni başlaması ve makarnanın besleyici değerinin bilinmemesinin etkili olduğu belirtiliyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.