Yaz mevsimi gelince, sıcaklıklar artınca hemen orman yangınları da başlıyor.
Özellikle de küresel ısınmanın yol açtığı olumsuz değişiklikler, orman yangınlarını daha tehlikeli boyutlara taşıyor. Cennet vatanımızın dört bir tarafından yangın haberleri geliyor ve içimiz parçalanıyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınlara ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"3 günde 263 yangına müdahale edildi. Manisa yangınının enerjisi düştü. Seferihisar'da hava araçları çalışmaya başladı. İzmir'deki yangınlara 4 uçak, 14 helikopter, 106 arazöz, binin üzerinde arkadaşımızla müdahale ediyoruz. Yangının enerjisi düşürüldü. 3 noktaya arkadaşlarımız yoğunlaşmış durumda. Burada da dünkü kadar olmasa da rüzgarın hızının darbeli olarak 70-80 km bulacağını meteorolojik veriler bize veriyor. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. 4 köy ve 2 mahalle boşaltıldı. Yangının çıkış sebebi araştırılıyor."
İzmir'de Menderes'in Kuyucak ile Seferihisar'ın Orhanlı mahalleleri arasında başlayan ormanda, rüzgarın saatteki hızı zaman zaman 110 kilometreye kadar ulaştı.
Rüzgar sert olunca helikopterler devre dışı kaldı, yangın hızla yayıldı. Alevler, yerleşim yerlerine kadar girdi. Atatürk, Cumhuriyet, Orhanlı, Payamlı, Kavakdere mahalleleri tahliye edildi. Bölgede 20 ev zarar gördü. Dumandan 3 kişi etkilendi.
Manisa'da Karaköy Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda bölgede arıcılık yapan bir kişinin arıları sakinleştirmek için duman kullanmak amacıyla yaktığı ateşten çıktığı iddia edilen yangın, bölgede etkili olan kuvvetli rüzgarın etkisiyle hızla büyüdü.
Antalya Beyobası Mahallesi'nde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdü. Alevlerin yaklaştığı 1 evin tahliye edildiği, bazı avokado ve zeytin bahçelerinin yangın nedeniyle zarar gördüğü belirtildi.
Bir orman yangını haberi de Hatay'dan geldi. Antakya ilçesine bağlı Karaali Mahallesi'nde yangın çıktı. Yangın, fırtınanın etkisiyle yayıldı.
Örnekler inşallah bunlarla sınırlı kalır ama maalesef yaz sonuna kadar olumsuz haberler içimizi acıtarak gelecek gibi görünüyor.
Orman yangınlarıyla alakalı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da şu açıklamalarda bulundu: "Yürütülen soruşturmalar kapsamında 17 şüpheli gözaltına alındı. Bilecik Gölpazarı Açık Ceza İnfaz Kurumu, yangın nedeniyle tedbiren boşaltılmış, bin 81 tutuklu ve hükümlü çevre illerdeki açık ceza infaz kurumlarına güvenli şekilde nakledilmiştir. İzmir ilinin Buca ilçesinde meydana gelen orman yangınıyla ilgili şüpheli 1 kişi benzinle yangını başlattığı gerekçesiyle gözaltına alındı."
Evet, ülkemiz deprem bölgesi, sel bölgesi, don ve kuraklık bölgesi ve görülüyor ki, orman yangınları bölgesi…
Bütün doğal afetleri yaşıyoruz ve her yıl bu afetlerin şiddeti de artıyor. Dolayısıyla mevcut önlemler yeterli değil, daha fazlasına acil ihtiyaç var.
Bu noktada Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Sözcüsü Avukat Lütfullah Önder'in şu sosyal medya paylaşımı dikkat çekici:
"2021'de Akdeniz'de çıkan yangınlarda 150.000 hektar orman kül olmuş, yeterli yangın söndürme uçağı olmaması günlerce konuşulmuştu. Aradan 4 yıl geçti. Yine ciğerlerimiz yanıyor. Hükümet yine hazırlıksız, yine yeterli uçağımız yok. İtibardan biraz tasarruf edip birkaç yangın söndürme uçağı alsaydınız bari."
Orman yangınlarıyla daha sağlıklı mücadele için:
Yangın söndürme uçaklarımızı artırmamız lazım. Görülüyor ki, helikopterler, özellikle de rüzgarın çok olduğu ortamlarda yangın söndürmede yetersiz kalıyor.
Çok övündüğümüz İHA'larımızı, ormanların denetimlerinde ve yangınlara daha hızlı müdahalede bilgi amaçlı kullanmamız lazım.
Ormanların içlerine daha hızlı ulaşım ve karadan da müdahale için, orman yolları yapmamız lazım.
Yine örneklerde görüldüğü gibi, orman yangınları bilinçli ya da kazaen çıkartılabiliyor. Kazaen çıkan yangınları önlemek için vatandaşların eğitimi çok çok önemli. Ve özellikle yaz aylarında ormanlara giriş ve mangal yasağı önem arz ediyor.
Bilinçli çıkartılan yangınlar ise genellikle rant amaçlı olarak yapılıyor. Bunu önlemek için de 2B yasasını gözden geçirmemiz gerekiyor. Ayrıca yanan orman alanlarının başka amaçla kullanımına yasak getirilip, yeniden ağaçlandırma çalışmaları yapılmalıdır. Orman alanları, hep orman alanı olarak kalmalıdır. Bu, rant amaçlı yangınları bitirir.
Her şeyden önemlisi, orman yangınları konusunda uzman görüşlerine müracaat edilmeli ve Sayın Önder'in dediği gibi, itibardan biraz tasarruf ederek, bu stratejik konuya bütçe ayırmalıyız.
- Tel Aviv’de Abraham Anlaşmaları’na ilişkin bir garip pano / 28.06.2025
- 30 Haziran yaklaştıkça ‘mutlak butlan’ tartışması alevleniyor / 27.06.2025
- İsrail-İran savaşında UAEA’nın rolü! / 26.06.2025
- ABD, İsrail ve İran arasında ‘ilginç’ bir ateşkes / 25.06.2025
- ABD, İran’la müzakere mi istiyor, mütareke mi? / 24.06.2025
- İran, Hürmüz Boğazı kartını kullanır mı? / 21.06.2025
- İsrailli sunucu: “Finalde Türkiye var” / 19.06.2025
- Geçmiş olsun Sayın Ümit Özdağ / 18.06.2025
- İsrail için sadece Tahran değil, Ankara yolu da açıldı! / 17.06.2025