Kız çocukları cahil bırakılıyor
UNICEF verilerine göre, dünya genelinde 131 milyon kız çocuğu okula gidemiyor. Dahası her 10 çocuktan 6'sı okuma ve matematikte asgari yeterlilik düzeyine erişmiş durumda değil
11.10.2018 00:00:00





Türkiye, Kanada ve Peru'nun girişimleri sonucunda kız çocuklarına ve genç kadınlara karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla 2011'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 11 Ekim, "Dünya Kız Çocukları Günü" ilan edildi. BM ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre, yarısından fazlasını ergen kız çocuklarının oluşturduğu 1 milyar genç 10 yıl içinde iş hayatına girecek. Yüzde 90'dan fazlası gelişmekte olan ülkelerde yaşayan bu çocuklar, özel sektörde çok düşük maaşa ya da hiçbir ücret almadan çalışacak. Günümüzde giderek daha fazla kız çocuğu okula gidip eğitimine devam edebilse de birçoğu hala yaşam boyu başarı için gerekli olan bilgi birikimi, yetenek ve iş alışkanlıklarını kazanamıyor. Diğer yandan 15-29 yaş arası genç kadınların iş ve eğitim fırsatlarından yoksun kalma ihtimali aynı yaştaki erkeklere göre 3 kat daha yüksek seviyede bulunuyor.
Eğitim alamıyorlar
Kız çocuklarının eğitimi konusunda yapılan yatırımlar, onların iş dünyasına sorunsuz geçişini sağlamak için tek başına yeterli olmuyor. Dünya genelinde 131 milyon kız çocuğu okula gidemiyor. Her 10 çocuktan 6'sı okuma ve matematikte asgari yeterlilik düzeyine erişmiş durumda değil. Meslek kursları ve yaratıcı teknik beceri platformları gibi alternatif öğrenme yolları, örgün eğitim fırsatını kaçıran ve gelecekte istihdam edilebilirlik için ihtiyaç duyulan genç kadınlara ikinci şans olabilir. Çıraklık eğitimi, genç kadınlara okuldan iş hayatına geçişte katkıda bulunabilecek çözüm sunabilir. Ancak genç erkekler gerek çıraklık eğitimine gerekse daha fazla meslek alanlarına erişmede genç kadınlara göre daha avantajlı durumda bulunuyor.
AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.